שתף קטע נבחר

 

נופל וקם בראש מורם: ניקי פאלי לא מתייאש

בגיל 19 הוא עבר 2.30 מ' וסומן כפוטנציאל להיות האתלט הישראלי הראשון שזוכה במדליה אולימפית. היום, חמש שנים אחרי, פאלי בקושי מגרד 2.20 מ' וחולם לחזור לעצמו

אלפים הגיעו בקיץ 2006 לאליפות ישראל בהדר יוסף. ניקי פאלי, אז בן 19, כישרון קפיצה לגובה ברמה עולמית, היווה את הסיבה העיקרית להתעניינות המוגברת. הבטיח לפוצץ עם קפיצה ל-2.30 מ', וקיים בסטייל.

 

 

מאמנו, אלברט פונגין, הורה להרים את הרף ל־2.37 מ', בסביבות תוצאת השנה בעולם, וניקי הצליח לייצר קפיצות אבל לא עבר. "רציתי שיתחיל להרגיש את הגבהים האלה", הסביר פונגין את החלטתו. 2.37, אלה ספרות.

 

ניקי פאלי והמדליות של אז. מקווה לחזור לימים הטובים (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
ניקי פאלי והמדליות של אז. מקווה לחזור לימים הטובים(צילום: אלעד גרשגורן)
 

היה זה הקיץ הקסום של פאלי. באליפות אירופה לבוגרים, כשהוא צעיר המשתתפים, סיים במקום השישי וסחט התעניינות גם מאריק אינשטיין, בעצמו קופץ לשעבר, שהתקשר אליו לגטבורג וביקש להבין את סגנון הקפיצה שלו. אחר כך הוא נסע לאליפות העולם לנוער בבייג'ינג ו"הסתפק" במדליית הכסף, אחרי שהסיני הואנג הוקאנג גזל ממנו את הזהב בניסיון השלישי והאחרון.

 

פאלי סומן כפוטנציאל להיות הישראלי הראשון שזוכה במדליה אולימפית באתלטיקה. עם הכוכבים הגדולים של רוסיה שהגיעו למחנה אימון איתו בחיפה, הוא הרגיש שווה בין שווים וחש שהחיים השתנו. הוא אפילו קנה את המכונית הראשונה, אלא שזו התרסקה, כאשר הוא עצמו הסיע ברכבו את הקופצים הרוסים, ביניהם אנדריי סילנוב, מי שהיה שנתיים אחר כך האלוף האולימפי בבייג'ינג.

 

ניקי פאלי עם דימה קרויטר. השניים מחזיקים את הענף בארץ (צילום: יועד כהן) (צילום: יועד כהן)
ניקי פאלי עם דימה קרויטר. השניים מחזיקים את הענף בארץ(צילום: יועד כהן)
 

ואז החלה תקופה ממושכת של פציעות וניתוחים ברגל המנתרת. קופצים בני גילו, שאותם ניצח ב־2006, הרוסי איבן אוחוב והגרמני ראול ספאנק, כבר זכו במדליות באליפות העולם ואירופה. מן הסתם, הם גם מועמדים לקראת אליפות העולם הקרובה בדרום קוריאה ובלונדון 2012. פאלי נאלץ להתחיל הכל מחדש, כשהוא מקווה כי הגלגל יתהפך ו"בשנה הבאה הכל יחזור".

 

בשבוע שעבר קפץ בפעם הלפני אחרונה בעונה הזו. שוב חזר על תוצאת 2.15 מ', שכבר בתקופת הנוער הצחיקה אותו. למרות שלא הצליח להשיג את המינימום (2.28 מ') להשאירו בפרויקט המקצוענות, הפרויקט המשותף של משרד הספורט, הוועד האולימפי ואיגוד האתלטיקה, החליטו ראשי המיזם להעניק לו שנת אפשרויות נוספת. לא ברור אם יקבל את מלוא המשכורת (כ-6,500 שקל), אבל הוא ימשיך.

 

גרף ההתקדמות של ניקי פאלי במשך השנים (צילום: חיים צח) (צילום: חיים צח)
גרף ההתקדמות של ניקי פאלי במשך השנים(צילום: חיים צח)
 

"האתלטיקה הישראלית זקוקה לו. אנחנו לא יכולים להשאר רק עם קרויטר", אומר יו"ר איגוד האתלטיקה, שלמה בן גל, "הוא ינסה וינסה עד ההצלחה, כמו שקרה עם מעין פורמן לפני הקפיצה שלה ל-1.92 מ'. אני מאמין שהסבלנות תשתלם. כבר היו לא מעט קופצים בעולם שחיכו חמש שנים לחזור לכושר האמיתי אחרי פציעות, והיום נמצאים בפסגה".

 

הסחוס והניחוס

ניקי, ציפית העונה להרבה יותר מ־2.20 אחרי שהחלמת.

"כן ולא. נכון שציפיתי ליותר מ־2.20 מ', כי זו העונה הראשונה שאני באמת בריא מבחינה גופנית. מצד שני, כל הזמן יש לי הרגשה שאני כמו ילד שמתחיל הכל מחדש. דברים שהיו מסתדרים בקלות, עדיין לא עובדים".

 

למשל?

"אני עדיין מפחד לרוץ מהר מספיק לרף, למרות שאני יכול. מדובר בזיכרונות מהשחיקה הטוטאלית של הסחוס בתקופת הפציעה. זה מחסום שצריך להתגבר עליו".

 

ניקי פאלי. "ראית את הדברים בגדול" (צילום: דורון גולן) (צילום: דורון גולן)
ניקי פאלי. "ראית את הדברים בגדול"(צילום: דורון גולן)
 

פאלי לא מצליח להוציא לעצמו מהראש את התקופה שלפני אולימפיאדת בייג'ינג. הרגיש כאבים ברגל, אבל האמין שזו תופעה חולפת. "חמישה דוקטורים שונים העדיפו לתת לי זריקות משככות כאבים. באליפות שלפני האולימפיאדה קפצתי 2.17 מ', ונראיתי רע. אחר כך קפצתי פעמיים 2.27 מ' ונסעתי על מכסת 'הכישרונות הצעירים'.

 

"לפני האולימפיאדה חלה הטבה, אפילו עברתי 2.25 מ' בהרצה של שלושה צעדים וראיתי את הדברים בגדול. באולימפיאדה הייתי עם לוח חלק (ללא פסילות) עד 2.20 מ'. אחרי הקפיצה ל־2.20, הרגשתי שנגמרה לי כף הרגל. ב-2.25 מ' קפצתי מתחת לרף, כולם זוכרים את זה. מעבר בניסיון הראשון היה מעלה אותי לגמר, אבל כבר לא היתה לי אפשרות".

 

כשחזר ארצה עבר סדרת בדיקות שבסיומה הוא נותח בבית החולים שיבא. "הייתי בטוח שתיקנו לי את הרגל", הוא משחזר. "נתנו לי שנה וחצי לחזור לכושר. ארבעה חודשים הייתי עם גבס, ואחר כך הלכתי על קביים. אחרי חצי שנה התחלתי באימונים ראשונים. הייתי בטוח שהכל עניין של זמן, לא אבל לא יכולתי אפילו להעריך כמה זמן".

 

ניקי ורימה בימים יפים יותר. משטרה, פרידה ומאבק על הילדה (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
ניקי ורימה בימים יפים יותר. משטרה, פרידה ומאבק על הילדה(צילום: אלעד גרשגורן)
 

אחרי אולימפיאדת בייג'ינג אמר מדליסט הזהב סילנוב (2.36 מ') ל"ידיעות אחרונות": "לניקי יש בעיה פסיכולוגית". פאלי לא אהב את הכותרת, ובכלל, התעקש שלא להיעזר בשירות פסיכולוגי כלשהו למרות לחץ כבד שהופעל עליו. בשבוע שעבר סוף סוף מישהו הצליח לשכנע אותו לנהוג כמו רבים מטובי הספורטאים בעולם. המישהו? אלכס אברבוך, כיום מנהל פרויקט המקצוענות. "החלטתי להתחיל להיעזר בפסיכולוג ספורט, אולי זה באמת יעזור לי", אמר פאלי.

 

זהירות, תינוקת באצטדיון

הוא בסך הכל בן 24, אבל כבר יכול לכתוב ספר על חייו של אתלט, בתוך האצטדיון ומחוצה לו. השנה הזו נפתחה בהרבה אושר מבחינתו. הפך לאב לאלינור מחברתו לחיים דאז, הדוגמנית החיפאית רימה יודלביץ'. זוג יפה, קופץ לגובה מפורסם ודוגמנית ידועה. הם ראו את החיים בוורוד, עד שחל המשבר שגם השפיע על עבודתו.

 

אחרי מספר חודשים של מגורים בבית הוריו של פאלי בחיפה, החלו הריבים. הרקע: מי יקום בלילה להאכיל את הילדה, מי יטפל בה ביום, מי אמור להכין לניקי את הארוחות, מחלוקות בין אמהות השניים ולא מעט כבוד. עבור פאלי, זה קרה בזמן הכי לא נכון בקריירה שלו.

 

ניקי פאלי זוכה באליפות ישראל. "אולי פסיכולוג ספורט יעזור לי" (צילום: יועד כהן) (צילום: יועד כהן)
ניקי פאלי זוכה באליפות ישראל. "אולי פסיכולוג ספורט יעזור לי"(צילום: יועד כהן)
 

באחת מתחרויות החורף בהדר יוסף, נראה מחזה בלתי שגרתי. ליד בור הקפיצה לגובה נראה פאלי, במדי ספורטאי, מטפל באלינור שנמצאה בעגלה. ניקי הכחיש שטיפל בתינוקת ליד בור הקפיצה, אלא ביציע. היתה זו התקופה שבה רימה, קופצת לגובה בנערותה, עדיין הופיעה לתחרויות. השניים, כל אחד בנפרד, טוענים שההחלטה להביא את התינוקת לתחרות היתה משותפת ושלא צריך לעשות ממנה עניין מיוחד.

 

אלא שההידרדרות נמשכה. במכבי חיפה, מועדונו, מספרים, כי פאלי הופיע לא אחת לתחרויות בעיניים אדומות בגלל חוסר שינה. מסתבר שהוא התעורר כל כמה שעות להאכיל את הילדה. רימה אמרה בתגובה: "התחלקנו בטיפול. שניקי לא יעשה מעצמו כזה מסכן. אם לניקי היו טענות שאני לא מכינה לו אוכל, זה היה גם התפקיד של אמא שלו שגרנו אצלה. היו לי קשיים אחרי הלידה".

 

אלא שכל זה אנו אלא יומן לפני הריב הגדול שגרם לפרידתם. ומה לעשות, הוא אירע בדיוק ערב אליפות ישראל בהדר יוסף. ניקי: "בבוקר הילדה הרגישה לא טוב. מדדנו לה חום, והתברר שזה לא נורא, 37.2. כמעט נורמלי. אמא שלי נתנה עצה מסוימת, ואז רימה החלה לפגוע בכבוד אמי. בטח שהתעצבנתי, מי לא היה נפגע, ואמרתי לה שמצדי היא יכולה לעזוב את הבית. היא באמת ארזה מזוודה ועזבה.

 

פאלי. "רוצה לחזור להיות קופץ כמו שהייתי" (צילום: אלי אלגרט) (צילום: אלי אלגרט)
פאלי. "רוצה לחזור להיות קופץ כמו שהייתי"(צילום: אלי אלגרט)
 

"אחרי חצי שעה התקשרתי לרימה והטלפון שלה היה מנותק. התינוקת נשארה אצלי. הסתכלתי למטה לחצר, וראיתי שרימה יושבת ליד הבית ומחכה למישהו. ביקשתי שתכנס, אבל היא לא מיהרה. הבנתי שקורה פה משהו. פתאום אחרי עשר שניות הגיעה המשטרה.

 

"ביררו אם היתה אלימות, עניתי שלא, והם עזבו עם הוראה שאני צריך לתת את הילדה לרימה. זה מה שעשיתי. אני לא יודע איך היתה יכולה לעשות לי את זה, במיוחד ערב האליפות. אלימות היתה בכלל תסריט לא אפשרי, כי זה מנוגד לאופי שלי. גם לא הוגשה שום תלונה למשטרה".

רימה בתגובה: "לא היתה אלימות, אבל זה היה יכול לקרות. הוא היה עצבני. למה שאחכה עד שיכה אותי אולי?" כיום, הזוג (שלא נישא) חי בנפרד. רימה מחזיקה בילדה, ופאלי מורשה לקחת אותה לסופי שבוע ולבקרה בימים אחרים.

 

באליפות ישראל האחרונה, קפץ פאלי 2.10 מ', ופונגין משוכנע כי הסבלנות תשתלם: "כאשר הכל יסתדר, ניקי יחזור לכושר של אז ו-2.30 מ' בהחלט אפשרי".

  

כמי שמאמן אותו מגיל 15, אתה מרגיש שזה אותו אדם שהכרת?

"ניקי היום אדם הרבה יותר חכם וחיובי. בילדותו, במצב הקשה שבו חי, עשה שטויות כמו הילדים האחרים באיזור. אין מה להשוות. רק שכבר יביא את היכולת שלו".

 

בקיץ 2006 ההוא, רבים היו משוכנעים שב-2012 הוא יעמוד על הפודיום בלונדון. בעקבות הפציעה שריסקה את הסחוס בכף רגלו, יש המוכנים לדחות את האירוע המכונן לריו 2016. רק שיהיה בריא, ובלי מחלוקות משפחתיות. הרי, כל מה שפאלי רוצה זה "לחזור להיות קופץ כמו שהייתי, ולגדל בצורה הכי טובה את הילדה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניקי פאלי
צילום: דורון גולן
מומלצים