שתף קטע נבחר

מגה גבתה עמלה על פריסת גבנ"צ. והתחרטה

עד היום, אם רציתם לקנות גבינות בפיקוח במעדנייה במגה, הייתם צריכים לשלם "עמלת פריסה". מגה מכרה כך גבינות עמק וגלבוע במחיר גבוה לכאורה ממחיר המקסימום המותר בחוק. בעקבות פניית ynet בוטל הנוהג. מגה: "במטרה לעודד קניית גבינות שבפיקוח החלטנו לבטל את תוספת שרות הפריסה"

רוצים פרוסות גבינה צהובה במעדנייה? תשלמו יותר: כבר שנים שבמגה מצאו דרך חוקית לעקוף את מחיר המקסימום שנקבע בחוק לגבינות עמק וגלבוע במעדנייה, שמחיריהן נמצאים תחת פיקוח של המדינה. עד היום, הרשת גבתה "תוספת שרות פריסה", כך שאם קניתם במעדנייה גבינות קשות מסוג עמק או גלבוע בפרוסות ולא כגוש, שילמתם עליהן 2.5-2.45 שקלים יותר. אך נראה שהמחאה עשתה את שלה, ואחרי פניית ynet בעניין, מגה מבטלת את הגבייה המיותרת.

 

 

את עמלת פריסת הגבינה גילינו במקרה. לפניכם תצלומים של גבינות במשקל שנקנו לאחרונה בסניף מגה בעיר, בקניון גבעתיים. גבינת עמק נמכרה שם ב-46.6 ש' לקילו, למרות שהמחיר המפוקח שלה הוא 44.14 ש'. כלומר הפרש של 2.46 שקלים. גלבוע נמכרה ב-44.30 ש' לק"ג, בעוד שהמחיר המפוקח שלה הוא בכלל 41.85 ש' לק"ג. כלומר הפרש של 2.45 שקלים. את המחירים שבפיקוח אפשר לראות באתר משרד החקלאות, או באתר משרד התמ"ת.  

 

 

"הגבייה על פריסה חוקית", אך למה לא צויינה בשלט?

מכירת גבינה שבפיקוח במחיר גבוה מהמחיר המרבי הקבוע בחוק אסורה, ועשויה לגרור קנסות שיוטלו על הרשת. אך כשפנינו למגה בבקשת הבהרה, מסרו לנו לתדהמתנו, שמדובר בתשלום חוקי - על שירות הפריסה. ועם זאת, בסניף המדובר, לא היה שלט שמבהיר כי הרשת גובה עמלה על פריסה, והגבייה הזאת לא בהכרח ידועה לכלל הציבור. גם בחשבונית היא לא צוינה.

 

איך קורה שגובים מאיתנו כסף על פריסת גבינה, ובכך בעקיפין, גובים על מוצר שבפיקוח מחיר גבוה ממחיר המקסימום הקבוע בחוק? מסתבר שהאקט הזה לא נולד אתמול, חיפוש פשוט ברשת מעלה שכבר ב-2008 מגה גבתה את עמלת הפריסה המדוברת.

 

היתכן שהעמלה הזאת "חוקית"? בדקנו. מסתבר שמדובר בשטח אפור: מה שהחוק לא אוסר עליו, "מותר לעשות".

 

על מחירי הגבינות מפקח משרד החקלאות. על העמידה בכללי החוק מפקח משרד התמ"ת. ממשרד התמ"ת נמסר: "בתמונות ניתן לראות כי מדובר באריזות המכילות גבינה פרוסה. מחיר הגבינות הצהובות בפיקוח, כמתפרסם באתר משרד התמ"ת, אינו כולל עלות שירות פריסה, עליו רשאי העוסק לגבות תוספת מחיר".

 

כלומר, את המחיר המפוקח משלמים במגה על חריץ גבינה בלבד. רוצים פרוסות? תשלמו יותר. ומהו חריץ גבינה? לפי מגה, אם לא ביקשתם מעובד המעדניה גוש, אלא ביקשתם שיפרוס את הגבינה המפוקחת לפרוסות - מחירה יכלול גם את עלות שירות הפריסה.

 

יעקב מלול, הממונה על מחוז תל-אביב והמרכז במשרד התמ"ת מסביר: "משרד החקלאות קובע את מחיר הגבינות שבפיקוח. אם קונים גבינה בחתיכה אחת, אז העוסק חייב למכור אותה במחיר המרבי שנקבע על ידי משרד החקלאות. פריסה זה שירות מעבר למה שהעוסק מחויב לו, ולכן הוא יכול לגבות מחיר גבוה יותר על הגבינה".

 

חיפשתי ולא מצאתי: זה כתוב בחוק?

 

"לא. זאת פרשנות משפטית. מותר להם לגבות על פריסה בגלל העבודה שהעובד משקיע בפריסת הפרוסות, ובגלל הבלאי, כלומר החתיכות שאובדות בהליך הפריסה. בכל מקרה זאת לא עבירה על החוק".

 

רמי לוי ושופרסל: לא גובים על פריסה

במשרד החקלאות מסרו ל-ynet: "צו הפיקוח על מחירי מצרכים ושירותים בו נקבעו מחירים מרביים למספר מוצרים בהם גבינות קשות מסוג עמק וגלבוע (רגילות), קובע מחיר מרבי לחריץ (גוש) גבינה במשקל מהסוג המפוקח. אין איסור מפורש בחוק הקובע כי אין לגבות דמי פריסה. יחד עם זאת, משרד החקלאות ופיתוח הכפר מתכוון לבדוק את הפניות שיתקבלו בנושא, ויבחן הוצאת מכתב הבהרה לרשתות השיווק והחנויות".

 

האם ברשתות אחרות גובים על פריסה? באחת הרשתות הגדולות אמרו ל-ynet כי גם אצלם בדקו את האפשרות לגבות עמלת פריסה על גבינות שבפיקוח, אך הרעיון נפל משום שהדבר לא עבר את אישור עורכי הדין של הרשת. 

 

משופרסל מסרו ל-ynet: "אנחנו מודעים לתופעה שקיימת אצל המתחרים, אך אצלנו אין שום תוספת מחיר על פריסה. אנחנו מוכרים את הגבינות שבפיקוח במחירן החוקי".

 

ממגה נמסר בתגובה: "מחירי הגבינות בפיקוח מתייחסים למכירת גבינות הנמכרות בגוש אחד. עבור שרות פריסה שניתן במעדנייה נגבית תוספת של 2.5 שקלים. במטרה לעודד קניית גבינות שבפיקוח החליטה הרשת לבטל את תוספת שרות הפריסה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
קונים גבינות בפיקוח במעדנייה? שלמו על הפריסה
מעדנייה: נקודת פריסה. לתשלומים
צילום: מירב קריסטל
מומלצים