שתף קטע נבחר

 

פתרון האוצר לפוליסות מקפחות: ישווקו ללא אישור

בפיקוח על הביטוח טוענים כי הדרישה לאישור מקדמי של פוליסות ביטוח לפני שיווקן מאפשרת לחברות להסיר אחריות. באוצר מספרים על פוליסות בעייתיות, כמו פוליסת נכות שאינה כוללת שיתוק או ביטוח חובה לשיניים, ויוזמים מהלך מקורי - הקלת הליך האישור: "מוצרים הביטוח ישתפרו"

האוצר יוצא נגד הפוליסות הבעייתיות והמפלות שמשווקות חברות הביטוח בדרך מקורית - הסרת הדרישה שהן יאושרו קודם בידי הפיקוח על הביטוח. על פי טיוטה שפרסם אתמול (ג') המפקח על הביטוח במשרד האוצר, עודד שריג, יחולו בקרוב שינויים בצורת אישור תוכניות הביטוח ותקנוני הפנסיה והגמל. חברות הביטוח ומנהלי החסכונות הפנסיוניים האחרים יחוייבו להודיע לממונה על כל מוצר לפני תחילת שיווקו, אך לא יידרשו להמתין לאישור הממונה כתנאי לתחילת שיווק, כמקובל היום.

 

 

על פי החוק כיום המוצרים והתקנונים שמוציאות חברות הביטוח נדרשים לקבל אישור של הפיקוח כתנאי לקיומם. ואולם, במציאות זו, טוענים בפיקוח, מסירות החברות אחריות מהמוצרים שהן מציעות תוך ידיעה כי האחריות עוברת למפקח. בנוסף, כל פוליסה שנשלחת נקראת במלואה והדבר יוצר עיכובים גדולים. "אנחנו חושבים שזה ישפר את איכות המוצרים ויגביר את התחרות ואת היצירתיות. מוצרי הביטוח יהיו טובים יותר", אמרה היום (ד') לי דגן, המשנה למפקח על הביטוח.

 

דגן, שדיברה בכנס לשכת סוכני הביטוח באילת, הביאה שלל דוגמאות לפוליסות בעייתיות שהוציאו חברות הביטוח. "נתקלנו בעבר במקרים שחברות ביטוח שלחו לנו פוליסה לאישור ובתוך סעיפי הפוליסה נכתב שחברה y תעניק את הפיצוי בפוליסה שהגישה בכלל חברה x - חברות פשוט העתיקו פוליסות אחת מהשניה ב"copy paste" ואפילו לא טרחו לשנות את השם. לא היתה שום מקוריות".

 

נכות - לא כולל שיתוק

דגן הוסיפה ונתנה דוגמאות לפרקטיקות פסולות בהן נתקל הפיקוח בעת מעבר על פוליסות. "אנחנו קראנו פוליסה שקוראים לה "פוליסת נכות". הנחנו שהיא כוללת כל מקרה של נכות, אך גילינו שפוליסה מסויימת כוללת נכות רק אם נקטע איבר, כלומר המבוטח הפך משותק - זה בסדר, כמובן שזה פסול. יכול להיות שעדיין יש כאלו פוליסות בשוק.

 

"נתקלנו גם בפוליסות בהן נכתב בעת ההצטרפות של המבוטח, שהוא מסכים ללכת לבוררות מוסכמת (כלומר שחברת הביטוח כבר תקבע בורר). לא יכול להיות שכבר בתנאי הפוליסה המבוטח מתחייב בכל מקרה תביעה ללכת לבוררות".

 

דגן התייחסה גם להליך החיתום בפוליסות בריאות, בו התגלו לא מעט בעיות. "כשאדם חותם על פוליסת בריאות לא סביר שחברת הביטוח תגיד שהיא תקבל אותו רק אם המצב הבריאותי שלו לא השתנה מאז תחילת ההצטרפות. זה עלול לקחת גם חודש ויותר. לא ייתכן שהמצב הבריאותי הזה יוחרג".

 

גם בפוליסות הביטוח הסעודי התגלו כשלים. "לא יכול להיות מקרים שחברת ביטוח תכיר במבוטח כסיעודי ועדיין תבקש ממנו כל חודש לעבור בדיקה סיעודית".

 

חייבים לטפל בשיניים?

בעיה קיימת נוספת היא השמות המטעים של הפוליסות. כך למשל, פוליסה המכונה "ביטוח שיניים חובה" עלולה להטעות, כיוון שאין כמעט ביטוחי חובה בישראל, למעט רכב חובה וביטוח פנסיוני. כך גם בפוליסות תאונות אישיות שרובן המוחלט מכסות גם מקרים שארעו בחו"ל. "חברה שמציעה ביטוח שכולל רק ביטוח בישראל היא חריגה, ולכן זה דבר שחייב להיות מוצג בפני הלקוח. אולי צריך לשנות שם במקרה כזה - כגון "ביטוח בישראל" כדי שהלקוח ידע", אמרה דגן.

 

דגן הדגישה כי למרות התוכנית להפסקת מתן האישורים הפוזיטיביים, שתונהג במהלך שנת 2012, יתקיימו כל העת בדיקות מדגמיות יזומות של סעיפים שונים בשלל הפוליסות. "אנחנו בהחלט מצפים לאחר יישום הדבר שחברות הביטוח יתקנו את הפוליסות ויציגו פוליסות טובות יותר. המטרה היא בסופו של דבר שמוצרי הביטוח יהיו יותר טובים מאשר היום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ביטוח שיניים - חובה או רשות?
צילום: Index Open
צילום: חיים צח
המשנה למפקח על הביטוח, לי דגן
צילום: חיים צח
מומלצים