מקדונלד'ס במצדה: מסחור מוגזם או שירות לקהל?
הפתיחה של סניף מקדונלד'ס לאחרונה במצדה וההופעות שגרמו לפגיעה בטבע, מרתיחים את מורה הדרך, דני הרמן. איתן קמפבל, מנהל מצדה, חושב שאין סיבה לא לפתח את האתר. מה דעתכם?
קניון של הטבע אאוט, קניון של שופינג אין / דני הרמן
כשההורים שלי טיפסו לראשונה למצדה, ב-1951, הם נסעו במשאיות בדרך לא-דרך מערד, וטיפסו מהצד המערבי, לעיתים בעזרת יתדות, כדי להגיע לפסגה הנכספת המשקיפה אל ים המלח.
מצדה טרם נחפרה, ונוף הקדומים היה מלא הוד והדר. אמא עד היום מדברת על החוייה המיוחדת של הביקור אז במצדה, עם דממת המוות מסביב. לבסוף הרמטכ”ל במיל' והארכיאולוג הנודע, יגאל ידין, גאל אותה משיממותה, ובשנות ה-60 ניהל בה את חפירותיו המפורסמות.
אך מאז דומה שמישהו איבד את הרסן. האתר הופך בשנים האחרונות ל"מצדה בע"מ". נוצרה מסורת חדשה של מופעי אופרה קיציים, אל מול האתר. אין לי דבר נגד מופעים ליליים מול מצדה, נהפוך הוא. תרבות היא דבר מבורך, והמופע הביא פרנסה רבה לאזור, אך כפי שפורסם בעבר ב-ynet (ראו גם מסגרת למעלה) "לצורך המופע היה צורך ליישר שטח בגודל מאות מטרים רבועי, ולפגוע באזור רגיש שנחשב לחלק מנוף 'ארץ בראשית' ובחוואר הלשון, סלע ייחודי ברמה עולמית ששרד תקופות עתיקות ונמצא רק באזור זה".
בזמנו הוסבר הפרוייקט כחד-פעמי, ושלאחר האירוע (אופרת "נבוקו"), יתוקן הנזק הסביבתי (איך בדיוק?!), אך הופעת האופרה גם הקיץ ("אאידה") והשלטים המזמינים לחזות במופע גם בקיץ הבא ("כרמן") - לא מותירים ספק - המפגע הנופי הזה יישאר עימנו.
האם ידין היה נותן לדבר שכזה לקרות? מסופקני.
השיא בשבילי נשבר בביקור האחרון שלי במצדה, לפני מספר שבועות. מאן דהוא החליט לפתח את כל הקומה התחתונה של מרכז המבקרים של מצדה לכדי - מרכז קניות! במקום קניון של הטבע, המקום הופך ל"קניון" של קניות! בביקור ראיתי כיצד מכינים במרץ את המתחם לחנויות שונות. אחת, שכבר זוכיינה ונפתחה, מלמדת שגם במצדה ישנו כיום סניף של "מקדונלד'ס".
מקדולנד'ס במצדה??? לא הגזמתם?! האתר הארכיאולוגי הסימלי ביותר בארץ-ישראל הופך בימים אלו ממש למפעל כלכלי חסר עכבות אתיות, וחסר כבוד למקום ולסביבתו. מי הגוף שמאשר את כל ההרס הערכי של המקום?
בעל הבית היחיד במקום הוא רשות הטבע והגנים (רט”ג), ואין היא יכולה להלין על הכנסותיה ממנו. זהו האתר הפופולרי ביותר בישראל (אחרי הכותל), וב-2009 לבדה הביאה מצדה לרט”ג הכנסות בשווי 29 מליון שקל. זה לא מספיק? אין גבול לחזירות?
זהו מצב אבסורדי ומקומם שבו הגוף האמון על שמירת טבע ונוף, עושה בדיוק, אבל בדיוק, את ההיפך. אולי ראויה מחאה ציבורית כללית כדי להחזיר את השפיות לאתר? מכל מקום, המצב הנוכחי הוא פשוט מקומם.
- דני הרמן הוא מורה דרך וארכאולוג
על מצדה לא מתנוסס שום שלט מסחרי / איתן קמפבל, רט"ג
בשנת 2010 שוב כבשה מצדה את המקום הראשון בדירוג אתרי התיירות של "דן אנד ברדסטריט", ובכך שמרה על מקומה הקבוע בשנים האחרונות בראש רשימת אתרי התיירות הפופולריים ביותר בישראל. מעמדה החשוב של מצדה במפת אתרי התיירות בישראל ובעולם, מחייב את שימורה ופיתוחה בסטנדרטים הבינלאומיים הגבוהים ביותר, ועל אחת כמה וכמה בהיותה אתר מורשת עולמית של אונסק"ו.
כך התחדש האתר בשנים האחרונות בתחומים רבים: שוחזרו פרסקאות הקיר הצבעוניים בארמון הורדוס הצפוני, נבנה ונפתח מוזיאון מצדה - מוזיאון חוויה ארכיאולוגי יחיד מסוגו בארץ, נחשפו ושומרו פסיפסי הארמון המערבי ורק לאחרונה חודש ושודרג מתחם השרות למבקר. מתחם זה, שאשר עוצב ותוכנן כבר בתוכניות המקוריות של מבואת הגן הלאומי, נמצא במפלס התחתון והמקורה של המבואה, והציע עד היום למבקרים שירותי מסעדה כשרה וכן חנות לממכר מזכרות. החל מהחודשים האחרונים, מאז שופץ ושודרג המתחם, ניתן למצוא בו גם רשתות כמו יוגורטיה, קפה ג'ו ומקדונלד'ס.
אני מניח שלולא הצטרפותה של רשת המזון המהיר האמריקנית שהפכה לסמל של העולם המסחרי, לא היינו 'מדברים' כאן היום. ולכן כדאי כבר עכשיו להגיע אל הסוף ולהבהיר למען הסר כל ספק כי על מצדה לא מתנוסס שום שלט מסחרי. לא בכביש הגישה, לא במבואת האתר, לא בשטח הכניסה למוזיאון, לא במתחם הרכבל ובוודאי שלא על במת ההר.
השטח המסחרי היה ונשאר בקומת המרתף והמסעדות כולן מעוצבות בצניעות ובהתאם לרוח המקום, אלא שכיום לאחר ששופצה הקומה, יכולים המבקרים ליהנות ממתחם מחודש מרהיב ביופיו הפונה לנוף ים המלח, ולקבל שירותים ברמה הגבוהה ביותר, כנדרש מאתר המארח כמיליון (!) מבקרים בשנה.
לאחרונה גם זכתה מצדה להצטרף למסורת העולמית של קיום אירועי תרבות בינלאומיים לצידם של מונומנטים היסטוריים. תפקידה של רשות הטבע והגנים, כפי שמגדיר זאת החוק, אינו רק לאפשר את קיום האירועים, אלא לעודד את קיומם, תוך הקפדה כי האירועים ותוכנם לא יגרמו פגיעה בערכי המורשת הטבע והנוף. באיטליה, יוון, ספרד, ובארצות מתקדמות בכל רחבי העולם קיימת הבנה שאתר היסטורי ארכיאולוגי נשמר טוב יותר ברגע שהוא אתר "חי", עם קשר לציבור ולקהילה. קיימת חשיבות למציאת החוט העדין המקשר בין ההיסטוריה הקדומה לבין המסורות בהווה מתוך הבנה כי כך ורק כך יישארו האתרים רלוונטיים גם בימינו.
על ידי עריכת אירועים כמו הופעות האופרה הישראלית המושקעות, הופעה של שלושת הטנורים בקולוסאום באיטליה או עריכת טקס הפתיחה של האולימפיאדה בעתיקות אולימפיה שביוון, ניתן להחיות את האתר ולהפוך אבנים עתיקות שננטשו לפני 2,000 שנים ויותר - למורשת חיה המלווה את חיי האזרחים גם בהווה.
עוד מעט ימלאו 4 עשורים לעבודתי במצדה, מאז החלתי את דרכי כמשמר צעיר בסיום חפירות המשלחות הראשונות למצדה ועד שנפלה בחלקי הזכות והאחריות העצומה לנהל את אתר המורשת הלאומי של ישראל. לפני הכל אנו, אנשי מצדה ורשות הטבע והגנים, מחויבים לסיפורה ההיסטורי של מצדה, ותמיד עומדת לנגד עיננו המחויבות למקצועיות ולמצוינות כנדרש מאתר מורשת עולמית של אונסק"ו.
עם מהלכי ה'היסטוריה המודרנית' של השיווק אשר הפכו את שם המשפחה האמריקני 'מקדונלד' לאייקון של העולם המסחרי – אינני מתיימר להתווכח, אך למי שנחפז במסקנות אני יכול רק להציע לנהוג מידה של זהירות ואחריות מפני הטעיית הציבור ולנהוג בכבוד הראוי למצדה, במיוחד אם הוא מדריך תיירים המבין את חשיבותה.
לשמחתנו מדריכי טיולים שמובילים קבוצות תיירים למצדה ציפו לשדרוג האתר גם בתחום השירותים למבקר והם מברכים על כך כל יום כאשר הם מסיימים חוויית ביקור שלמה יותר עם תיירים מרוצים יותר. אני משוכנע שמצדה תמשיך לככב בראש רשימות אתרי התיירות המובילים בארץ גם בשנים הקרובות, תמשיך להוות אבן שואבת לתיירות עבור האזור כולו ותמשיך להוות את אתר הדגל של הארכיאולוגיה הישראלית.
- הכותב מנהל גן לאומי מצדה ועובד בו בשימור, שחזור ופיתוח מ-1972
-
ומה אתם חושבים: ראוי שיהיה מקדונלד'ס במצדה? טקבקו לנו