הערכה: גבון בעד, לפלסטין רוב במועצת הביטחון
הפלסטינים זקוקים לתשע מדינות שיתמכו בהצעה להקמת מדינה במועצת הביטחון, כדי לחייב את ארה"ב להטיל וטו - וההערכות הן כי הם השיגו זאת. בירושלים סבורים כי גבון, ניגריה ופורטוגל יתמכו בפלסטינים, בוסניה תימנע. מאמצי השכנוע נמשכים
בליץ דיפלומטי של הרגע האחרון: כשברקע הניסיונות של ישראל וארה"ב מצד אחד והפלסטינים מצד שני, לשכנע את חברות מועצת הביטחון של האו"ם להתנגד או לתמוך בבקשה הפלסטינית להקמת מדינה, מנסים היום (ג') להעריך במשרד החוץ כיצד המדינות המתנדנדות ינהגו בהצבעה. כדי שלהצעה הפלסטינית יהיה רוב צריכות תשע מדינות, מתוך 15 החברות במועצת הביטחון לתמוך בה. בירושלים סבורים כי גבון וניגריה יתמכו בפלסטינים, בוסניה תימנע - ובכך יזכו הפלסטינים ברוב המיוחס, דבר שיחייב את האמריקנים להטיל וטו.
ימים מתוחים לקראת ההצבעה באו"ם:
- שר החוץ הפלסטיני: משכנעים את בוסניה וניגריה
- מלך ירדן: מנהיגי ישראל טומנים ראשם בחול
- "הזיתים חשובים, לא אבו מאזן". בשדות פלסטין
- לבני בדיון מיוחד: "נתניהו בתוכנית ריאליטי"
- אבו מאזן: אחרי הפנייה לאו"ם נהיה במצב קשה
- ביל קלינטון: העולם מסכים שישראל עשתה טעות
הפלסטינים אמרו כי סין, רוסיה, לבנון, דרום-אפריקה, ברזיל והודו יתמכו בבקשה שלהם במועצת הביטחון. כעת הם זקוקים לשלוש מדינות נוספות. על-פי ההערכה, פורטוגל כנראה תתמוך בבקשה הפלסטינית להכרה במדינה פלסטינית. בוסניה כנראה תימנע בהצבעה, למרות שהיא מדינה מוסלמית. ההערכה היא שבוסניה מעוניינת מאוד להיות חלק מהמערב ולכן היא עדיין מתלבטת.
גם שתי מדינות אפריקניות עדיין לא החליטו כיצד להצביע. ישראל מקיימת מגעים עם ניגריה, אך כנראה זו תתמוך בהצעת הפלסטינים. גבון, שם לישראל אין שגריר קבוע, אלא שגריר נודד שכרגע נמצא בארץ בחופשה ללא תשלום, כנראה תתמוך בפלסטינים - למרות ניסיונות השכנוע של ירושלים. בנוסף ארצות-הברית וצרפת מנסות לשכנע את גבון שלא לתמוך בהצעה.
גורם בכיר במשרד החוץ אמר ל-ynet: "במקרה הזה של הפעלת לחצים על חברות מועצת הביטחון, הלחץ מופעל בעיקרו על ידי ארה"ב שמנסה להשפיע, ולא על ידינו. אנחנו מסייעים במה שאפשר". ארצות-הברית מנסה להימנע מהטלת וטו, בהצבעה במועצת הביטחון.
בלתי מזדהה: גבון עשירה ולא שוויונית
גבון משתייכת לארגון "המדינות הבלתי מזדהות" (NAM), שהוקם בשנת 1955. בארגון זה חברות 116 מדינות שאינן רואות את עצמן כמשתייכות לחוג השפעתה של אף מעצמה במהלך המלחמה הקרה ואחריה.
כיום מתמקד הארגון בעיקר בנושאים הומניטאריים כגון חיסול העוני, פיתוח כלכלי והתנגדות לקולוניאליזם ואימפריאליזם. מסיבה זו, ככל הנראה, תצביע גבון בעד הפנייה הפלסטינית לאו"ם, שהרי הפלסטינים דואגים להציג מעל כל בימה בינלאומית את עצמם כעם הנמצא תחת כיבוש.
גבון נחשבת לאחת המדינות העשירות באפריקה וההכנסה לנפש בה היא הגבוהה ביותר ביבשת השחורה. הנפט מהווה את הבסיס לכלכלה במדינה ומהווה יותר מ-50% מהתוצר הלאומי. למרות זאת, רוב תושביה של גבון מועסקים בחקלאות בסיסית (קסווה, סוכר, קפה, קקאו וגומי) ופערי ההכנסות בין עשירים לעניים במדינה הם עצומים.
לחץ יהודי על צרפת: "לא ליוזמות חד-צדדיות"
צרפת, אולי המדינה המשפיעה ביותר על גבון, עדיין לא הודיעה פומבית כיצד תצביע במועצת הביטחון, אבל במדינה עצמה גוברים הקולות להתנגדות למהלך. הערב יתקיים בפריז כנס בו ישתתפו ראשי ממשלות לשעבר, חברי פרלמנט ובכירים נוספים, שיקראו להתנגד לפלסטין. הכנס החל בעקבות יוזמה של הארגונים היהודיים, שהחתימו חברי פרלמנט בדרישה להתנגד לצעדים חד-צדדיים.
"ציפינו ל-50 תומכים לכל היותר, אך במהרה זה יצא מהידיים שלנו ואומץ על ידי
פרלמנטרים אוהדים. היום יש לנו כ-110 חתימות", אמרו גורמים המעורבים ביוזמה, שנעזרו גם בשגרירות ישראל בפריז, בראשות השגריר יוסי גל. על המכתב, שקורא "להמשיך ללא עיכוב את המשא ומתן ולהפציר בפלסטינים להימנע מיוזמות חד-צדדיות שהן מסוכנות, לא פרודוקטיביות ולא ריאליסטיות", חתומים פרלמנטרים מכל קצוות הקשת הפוליטית.
בממשלת צרפת אין קו ברור ביחס לפנייה הפלסטינית לאו"ם. בעוד שהנשיא ניקולא סרקוזי טוען כי המהלך הפלסטיני יערער עוד יותר את המצב במזרח התיכון אחרי האביב הערבי, שר החוץ אלן ז'ופה קורא להכרה בפלסטין, במטרה לעורר "דינמיקה חדשה" באיזור.