שתף קטע נבחר
 

תחזית בנק ישראל צופה: הריבית תרד ל-3%

כלכלני בנק ישראל פרסמו תחזית עדכנית, לפיה הריבית בשנה הבאה תהיה נמוכה ברבע אחוז מהמצב הנוכחי, בעוד תחזית הצמיחה ירדה ב-0.7% מהתחזית הקודמת שדיברה על 3.9%. האינפלציה צפויה לעמוד על 2.3%. הסיבות: ירידה בביקוש לסחורות ישראליות באירופה ובארה"ב

סימני המשבר הכלכלי באירופה ובארצות הברית נותנים את אותותיהם בתחזיות בנק ישראל, שמעדכן כלפי מטה את תחזית הצמיחה שלו וצופה כי בעוד שנה הריבית תהיה נמוכה יותר.

 

 

התחזית העדכנית של כלכלני מחלקת המחקר בבנק המרכזי היא שריבית בנק ישראל תעמוד בעוד שנה על שיעור של 3% - ברבע אחוז נמוך יותר מרמתה הנוכחית. התחזית האחרונה של הבנק, מלפני כ-3 חודשים, דיברה על ריבית של 4% בעוד שנה – ב-0.75% גבוה יותר מרמתה כיום.

 

העדכון לתחזית של מגמה יורדת, עולה בקנה אחד עם העדכון כלפי מטה של תחזיות הצמיחה והאינפלציה. כלכלני הבנק המרכזי הותירו את תחזית הצמיחה שלהם ל-2011 על 4.7% אך הורידו את התחזית ל-2012 מרמה של 3.9% לרמה של 3.2%.

 

הורדת תחזית הצמיחה ל-2012 מבוססת על ציפייה לירידה בביקוש לסחורות ישראליות באירופה ובארצות הברית, אשר בגללה צופים כי הייצוא יגדל בשנה הבאה ברמה מזערית של -1.7%.

 

בנוסף, צופים כלכלני מחלקת המחקר כי האינפלציה בעוד שנה תעמוד של 2.3%, מעט מעל מרכז תחום היעד שקבעה הממשלה. הציפיות להעמקת המשבר באירופה ובארצות הברית, לצד התחזיות לירידה בצמיחה ובאינפלציה – תומכים כולם בחזרה למתווה של ריבית יורדת.

 

הנגיד רמז בנושא הריבית 

נגיד בנק ישראל, הפרופ' סטנלי פישר, אף רמז לכך בשיחה שקיים עם עיתונאים בתחילת השבוע. פישר סקר את מצב הכלכלה העולמית וציין כי לאור ההתפתחויות בעולם, החלטת הריבית קרובה תהיה "קשה מאוד".

 

לדברי פישר, אנו נמצאים בתקופה של אי ודאות גדולה בכלכלה עולמית ויש סימנים לכך שהעולם בפתחו של משבר כלכלי גלובלי נוסף, רק שהפעם כל הכלים שעמדו לרשות הממשלות בהתמודדותן עם המשבר הקודם – אינם זמינים יותר.

 

אם יחזור המשק הישראלי למדיניות של הפחתות ריבית, לכל הפחות תוסר דאגה אחת מעל לליבו של נגיד בנק ישראל – הדאגה ליציבות הבנקים במקרה של ירידה חדה במחירי הדירות.

 

בחודשים אחרונים, התגבר החשש בבנק ישראל ממצב שבו צעדים יזומים של הממשלה, שנועדו לסייע לזוגות צעירים לרכוש דירה, יגרמו לירידה חדה ומהירה מידי במחירי הדיור. החשש היה מהשילוב שבין ירידה חדה במחירים לעלייה בריבית בנק ישראל.

 

בימים שריבית בנק ישראל הייתה נמוכה מאוד בשל המשבר של 2008-9, ישראלים רבים לקחו הלוואות לרכישת דירה בריבית משתנה, ריבית שעולה או יורדת בהתאם לשינויים בריבית בנק ישראל.

 

לאחר שננקטו מספר צעדים להורדת מחירי הדירות, כולל העלאות ריבית, נוצר חשש ממצב שבו לווים מסוימים ייקלעו למלכודת: מצד אחד, לא מסוגלים לעמוד בהחזרי המשכנתא בגלל שהריבית עלתה, ומצד שני לא יכולים להיחלץ מהחוב על ידי מכירת הדירה כי המחירים צנחו.

 

במצב כזה, היה חשש קל לתרחיש דומה למה שאירע בארצות הברית, כאשר אלפי לווים לא מצליחים לעמוד בתשלומי המשכנתא לבנקים ונוצרים קשיי נזילות בבנקים שפוגעים בכלכלה כולה.

 

כדי לספק מענה לחשש זה, הגביל המפקח על הבנקים את ההלוואות בריבית משתנה לשליש מסכום ההלוואה כולו. כמו כן, דרש המפקח מהבנקים לשלוח ללווים מכתבים שמזהירים אותם מכך שריבית בנק ישראל עולה והדבר עלול להשפיע בצורה משמעותית על גובה החזרי המשכנתא שלהם.

 

בנוסף, יצא נגיד בנק ישראל בפומבי והזהיר פני צעדים קיצוניים מדי של הממשלה להורדת מחירי הדירות. אם אכן נחזור עתה למצב של ריבית יורדת, יתכן שחשש זה יתפוגג במידת מה והנגיד ימליץ לממשלה על צעדים נוספים לצינון שוק הדיור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נגיד בנק ישראל סטנלי פשר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים