בנק ישראל: הסבירות למיתון בקרוב - נמוכה
למרות משבר החובות באירופה ובארה"ב, הירידות בבורסה ו"האביב הערבי", כלכלני בנק ישראל מעריכים: כלכלת העולם רחוקה מלהיות יציבה, אולם המשק הישראלי עודנו יציב. מפרוטוקול דיוני הריבית של הבנק עולה כי הם אמנם צופים ירידה בביקושים לסחורות ישראליות - אך לא רואים מיתון באופק
על רקע בעיות החוב של אירופה וארצות הברית, מעריכים בבנק ישראל כי עוד רחוק היום שבו כלכלות העולם יחזרו לרמות ריבית "נורמליות", המאפיינות כלכלה יציבה. עם זאת, בפורום המצומצם שמייעץ לנגיד לקראת החלטת הריבית, רווחה בפגישה האחרונה הדעה, כי המשק הישראלי עדיין יציב ולמרות שצפויה ירידה בביקושים לסחורות המיוצרות בארץ - הסבירות למיתון בשנה הקרובה היא נמוכה.
לקראת החלטת הריבית האחרונה, שפורסמה לפני כשבועיים וקבעה כי ריבית בנק ישראל תישאר על רמה של 3.25%, התכנס הפורום המצומצם המייעץ לנגיד לפני ההחלטה. בפורום - שבו השתתפו הנגיד, המשנה לנגיד, ראשי האגפים בבנק וכלכלנים נבחרים נוספים - דנו המשתתפים בעיקר במצב האינפלציה ובציפיות להאטה במשק, בעקבות משבר החובות בעולם והמצב הגיאו-פוליטי במזרח התיכון לאחרונה.
המשתתפים הסכימו כי האינפלציה בישראל חזרה לרמות סבירות, לאחר מספר חודשים שבהם חרגה מהגבול העליון שקבעה הממשלה (3%). בחודש האחרון חלה ירידה חדה בציפיות לאינפלציה בשוק ההון, ומגמה זו היא ששיכנעה את בכירי בנק ישראל שלא להעלות שוב את הריבית. לכך הצטרפה העובדה שמגמת העלייה החדה במחירי הדירות, התמתנה במקצת לאחרונה ועל פי חישובי בנק ישראל, הדירות התייקרו בקצב שנתי של 12.5% בחודש יוני - ירידה לעומת חודש מאי וחודש אפריל.
בדיון הועלתה ההשערה, כי עקב משבר החובות, בנקים מרכזיים בעולם יימנעו מהעלאות ריבית השנה וכי הריבית של הבנק הפדרלי בארצות הברית תישאר על רמה אפסית עמוק אל תוך 2013. מגמה זו גם כן תמכה בהשארת הריבית בישראל על רמתה הנוכחית, על מנת שלא להרחיב את הפער עם הריביות בארצות הברית ובאירופה – שעלול לגרום להתחזקות השקל ולפגיעה ברווחי היצואנים בישראל.
למרות הנתונים הללו, החליט נגיד בנק ישראל שלא להוריד את הריבית לחודש ספטמבר בשל ההערכה, כי המשק הישראלי עדיין מראה סימנים של צמיחה ולא צפוי בו מיתון בשנה הקרובה. בנוסף, להשקפת בכירי בנק ישראל, הריבית ברמתה הנוכחית מבטאת עדיין מדיניות מרחיבה שמעודדת את הצמיחה במשק.