תמ"א 38: נשים דואגות לביטחון, גברים לכסף
90% מהנשים סבורות כי חיזוק הבניין מפני רעידת אדמה מהווה גורם מכריע בהחלטה לבצע את השיפוץ בבניין. מנגד, רוב הגברים סבורים כי דווקא הרווח הכספי של העלאת ערך הדירה מטה את הכף לטובת ביצוע התמ"א. ומה חשוב לתל אביבים?
שוקלים לבצע תמ"א 38 בבניין? כנראה שהמגדר משפיע גם כאן. 90% מהנשים רואות בחיזוק הבניין מפני רעידת אדמה כגורם החשוב ביותר לביצוע שיפוץ מסוג זה, לעומת 75% מהגברים. מנגד, הגורם המשמעותי ביותר אצל גברים ששוקלים לחזק את הבניין, הוא העלאת ערך הדירה - 75% השיבו שזו הסיבה החשובה ביותר, לעומת 65% מהנשים.
מדריך לביצוע תמ"א 38 :
- תמ"א 38 - איך לנהל מו"מ עם הקבלן?
- שלא יעבדו עליכם: מה לבדוק לפני תמ"א 38?
- איך תשיגו את הרוב הנדרש לתמ"א 38?
נתונים אלה עולים ממחקר שוק שביצעה החברה הישראלית להשבחת מבנים בקרב 500 בעלי דירות בגוש דן וערי השרון, שהתעניינו בשיפוץ בניין המגורים במהלך השנתיים האחרונות. מהמחקר, שבחן את ההעדפות והשיקולים המנחים בעת ביצוע תמ"א 38, עולה שוני בין המינים באשר לסיבות המובילות אותם לשקול את השיפוץ.
פער נמצא גם באשר לתועלת שתצמח מהוספת מעלית בעקבות השיפוץ: 39% מהגברים השיבו כי מדובר בסיבה דומיננטית, לעומת 38% מהנשים - פער של 11%. עוד עלה, כי ההתעניינות בהוספת מעלית עלתה בקרב גילאי 60 ומעלה, 47% מהגברים ו-43% מהנשים בהתאמה. עם זאת, בהתייחס להוספת ממ"ד, לא נמצא פער משמעותי: 45% מהנשים רואות בכך כאלמנט המהותי ביותר, לעומת 42% מהגברים.
באשר להוספת חנייה, כ- 20% מהגברים אמרו כי זו העילה המשמעותית ביותר, לעומת 15% מהנשים. בהתייחס לעיר בה ממוקם הבניין, התברר כי כ-80% מבעלי הדירות בתל אביב, נשים וגברים, רואים באלמנט זה כאלמנט השני בחשיבות, לאחר מענה כחיזוק מפני רעידת אדמה.
"מצוקת החנייה בתל אביב חריפה עד כדי כך, שישנם לא מעט ועדי בתים, שמתנים באופן חד משמעי את ביצוע עסקת התמ"א, במציאת פתרון תכנוני שיאפשר הוספת חניות", אומר טל ברכה, מנכ"ל משותף בחברה.
חשש: הקבלן לא יעמוד בהתחייבות
במחקר נבדקה גם הנכונות של הדיירים לבצע את השיפוץ באופן עצמאי ולא להסתייע בחברה מומחית לדבר. מקרב הנשאלים, כ-42% השיבו כי אפשרות זו נבחנה, בשל מספר טעמים: חשש שהקבלן או היזם לא יעמוד בהתחייבויות, חשש מעימות משפטי מול היזמים, חשש מ"חאפרים" או "קבלני חתימות" והתנגדות לתוספת של שכנים חדשים.
המחקר בדק גם מה מספר ההצעות הממוצע שקיבלו בעלי בתים בערים השונות במרכז, מחברות תמ"א לשיפוץ הבניין במהלך השנתיים האחרונות. מהנתונים עולה כי בעוד שבעל דירה באזור תל אביב קיבל כ-5 הצעות מחברות שונות, מקבילו בראשון לציון או בהרצליה קיבל כ-3 בממוצע ובעל דירה ברעננה קיבל כ-4 הצעות.
ברכה סבור כי דיירים מחוץ לתל אביב מודעים לכדאיות הכלכלית בביצוע עסקת תמ"א, אך "הם מבינים שככל שמחיר הדירה יורד, הכדאיות הכלכלית לביצוע העסקה יורדת בהתאם, ומכאן גם האמיביציה לבחון שורה ארוכה של הצעות. היזמים נותנים את אותה ההצעה בשינוי מינורי ולאחר שבעלי הדירות קיבלו 2-3 הצעות, הם מבינים כי האנרגיה שמושקעת בבחינתן, אינה מניבה פירות שמצדיקים אותה".
עוד גילה המחקר כי כ-65% מהפניות ליזם לצורך קבלת הצעה נעשו על ידי ועד הבניין, וכ-30% נעשו על ידי דיירים שגרים בבניין והחליטו לקחת יוזמה. 5% הנותרים הם בני משפחה אשר אינם גרים בבניין והביעו עניין כללי לבחון זאת.
המחקר בדק בעלי דירות בגילאי 75-31 תושבי המרכז. הסקר התבצע באמצעות שאלון מודפס, כאשר התפלגות המענה עליו : 69.7% הם גברים ו-31.3% הם נשים. החתך הרלוונטי לעניין סקר זה הינו בעלות על דירה של בני הזוג, כאשר את תכנון המחקר, איסוף נתונים, קליטתם וניתוחם, ביצע סטטיסטיקאי העובד עם החברה באופן שוטף.