כשר, אבל מסריח מאכזריות
דרום-אמריקה היא ספקית הבשר הכשר הגדולה בעולם, אך בתי המטבחיים שלה לא בוחלים בשיטת "כבילה והרמה" האכזרית בדרך לחותמת הכשרות. בארצות הברית השיטה נאסרה ונמצאו לה חלופות כשרות והומניות, בישראל עדיין לא
חודש תשרי כבר כמעט מאחורינו, וניתן להכריז עליו ללא עוררין כחודש האוכל, העמוס בארוחות חג אינסופיות. רגע לפני שנאסף תשרי, קבלו כמה עובדות אודות הבשר המגיע לשולחנכם, שאולי ימתחו במעט את חשבון הנפש המאפיין את הימים שחלפו גם לשאר חודשי השנה.
עוד בערוץ היהדות - קראו:
מחקר סמוי שנערך לאחרונה על שיטות העבודה בבתי מטבחיים בדרום-אמריקה, חשף את השיטה האכזרית בה משתמשים לריסון בעלי חיים לצורך שחיטה כשרה – שיטה הידועה כ"כבילה והרמה". אל לנו - יהודים רחמנים שכמותנו - להתנער ולו לרגע מהאחריות הגדולה לשיטה הפרימיטיבית הנוראית הזו, המוטלת גם על כתפינו.
שחיטה פרימיטיבית
דרום-אמריקה היא ספקית הבשר הכשר הגדולה ביותר הן לישראל והן לארצות הברית, כאשר את
התמיכה הפרוצדורלית ואת חותמת הכשרות מקבלים בתי המטבחיים שם היישר מהרבנות בישראל ומהאיגוד האורתודוכסי (O.U) בארצות הברית.
"כבילה והרמה" היא טכניקה פרימיטיבית במיוחד לריסון בעל החיים המועמד לשחיטה, ולהנפתו באוויר באמצעות רגלו האחורית. הסיבה? על פי ההלכה על בעל החיים להיות בתנוחת היפוך, על מנת שהשחיטה תבוצע באופן כשר.
קיימות חלופות הומאניות ורחמניות בהרבה כלפי המועמדת לשחיטה. הבעייתיות העיקרית שב"כבילה והרמה" היא ביצירת מתח גדול במיוחד, פיזי ונפשי, אצל בעל החיים. רמות המתח והמצוקה הגבוהות שנמדדו באמצעים מדעיים, מלוות בנזקים פיזיים אכזריים, שניתן למנוע בעוד בעל החיים נושם וחש את אשר עובר עליו, כדוגמת קריעת רקמות השרירים, הגידים והעור, לחץ כבד מאוד על האיברים הפנימיים, שנוצר על ידי המשקל העצום של גופה של הפרה ועוד.
בדרום אמריקה - ובישראל
בניגוד לישראל, בארצות הברית לא נעשה יותר שימוש בשיטה זו בשל ההתאכזרות הכרוכה בה. פיתוחן של מערכות בטוחות והומאניות יותר לטיפול בבעלי חיים, עודד את מבצעי השחיטה הכשרה בארצות הברית לנטוש שיטה זו כבר לפני שנים רבות.
התהליך כולו של שחיטה כשרה (מרגע תפיסת הפרה ועד לפשיטת עורה) אורך כ-72 שניות. נתונים מדעיים על שחיטת בעלי חיים מראים כי פרה שנשחטת באמצעות שחיטה כשרה, מאבדת את הכרתה בתוך 8 עד 60 שניות מביצוע החתך עצמו. משמע, ישנן פעמים רבות בהן הפרה עדיין בהכרה בעוד עורה מופשט מגופה! עובדה זו אולי אינה מפרה את חוקי השחיטה הכשרה, אולם בוודאי שרומסת ברגל גסה את חוקי ההתנהגות האתית כלפי יצורים חיים.
הפרדוקס: על אף ששחיטה כשרה ידועה כדרך הבטוחה ביותר להפחתת כאבם של בעלי חיים בזמן התרחשותה, השימוש בשיטות טיפול גסות אלו, שחסרות כל התייחסות לרווחתו של בעל החיים - הופך את השחיטה הכשרה לעבריינית העיקרית בהתעללות השפלה והנתעבת בבעלי חיים בתעשיית המזון.
חייבים לעצור את ההתעללות
החוק היהודי מצביע באופן חד-משמעי על הצורך בשמירה על רווחתם של בעלי החיים, והיהדות מתגאה בכך שההלכה אוסרת גרימת כאב בלתי נחוץ לבעלי חיים. לפיכך ההתעלמות מרווחת בעלי החיים הנוהגת במנהיגות הרבנית כיום, כל כך מאכזבת ומקוממת.
ציבור המאמינים נותנים אמון בסמכות הרבנית. הם נוהגים על פי ההלכה, ומצפים למנהיגות כשרה. התנועה הקונסרבטיבית באמריקה מטפלת היום ביצירת הכשר צדק – חותמת לאישור זכויות העובד ורווחת בעל החיים, שתלווה את חותמת הפיקוח על הכשרות שמאשרת ספקי בשר כשר. ובכל זאת, היכולת והאחריות ליישום שינויים בייצור הבשר הכשר מצויות בידי הרבנות הישראלית והאיגוד האורתודוכסי – שתי הרשויות שתומכות ביבוא בשר כשר מדרום-אמריקה למכירה בארצותיהם.
קיימות חלופות להגנה על רווחת בעלי החיים, אשר מיושמות במקומות שונים ברחבי העולם. אם כך, מדוע מאפשרות הרשויות בישראל ובארצות הברית את ההתעללות המתמשכת בדרום-אמריקה? האם ההשקעה הכספית החד-פעמית הנדרשת לשכלול השיטה בבתי מטבחיים, היא שעומדת כנגד התאכזרות עקבית וגרימת סבל רב לרבבות בעלי החיים המיועדים לשחיטה? האם שוב גוברים אינטרסים כלכליים על סובלנות והומאניות - ערכים הראויים למיצוב עליון בחייו של כל בן אנוש?
חייבים לעצור את שרשרת ההתעללות הזו, ולקיים את מצוות צער בעלי חיים, ויפה שעה אחת קודם!
- אדם פרנק, יו"ר דירקטוריון עמותת "הכל חי", הוא רבה של קהילת "מורשת ישראל" - בית הכנסת המסורתי בירושלים. אדם פרנק היה אחראי לחקיקה ההלכתית בתנועה הקונסרבטיבית-מסורתית, שאוסרת התעללות בבעלי חיים במהלך השחיטה הכשרה.