חורף ספרדי: הערים הקטנות של אנדלוסיה
גרנדה, קורדובה וסביליה הן הערים המוכרות באנדלוסיה, אבל ביקור בחבל הארץ הספרדי אינו שלם מבלי טעימה מאיזו עיירה קטנה או כפר ציורי, ואין כמו החורף בשביל לעשות זאת. Vamos!
>>> ים המלח - פלא עולמי: בואו להצביע ולהשפיע
חבל אנדלוסיה בדרום ספרד מכיל כמה מן הפנינים היפות באירופה. האזור מפורסם בעיקר בזכות שלוש ערים - גרנדה, קורדובה וסביליה.
בערים אלה ניצבים כמה מן האתרים הנודעים ביותר - ארמון האלהמברה, המזקיטה של קורדובה והקתדרלה של סביליה, אלא שביקור באנדלוסיה אינו שלם או אפילו מעניין במיוחד אם מתמקדים רק בערים הגדולות. דווקא המקומות הקטנים יותר, הכפרים הלבנים (פואבלו בלאנקוס) מעניקים לאזור הזה את הקסם האמיתי שלו.
הרשימה הזאת מציעה ביקור דווקא במקומות הקטנים האלה, שמעניקים לאנדלוסיה את הייחוד של דרום ספרד, את האדריכלות, האווירה, האוכל, השווקים ועבודות היד והאמנות שמאפיינות את החבל כבר מאות שנים, ובמקומות רבים לא השתנו כלל. החורף הוא העונה המתאימה ביותר לביקור באנדלוסיה ועכשיו הזמן להתכונן.
מהמקומות המוכרים באנדלוסיה. ארמון אלהמברה (צילום: Istock)
אובידה: להיות בספרד של המאה ה-16
העיר אובידה (Ubeda) בקצה המזרחי של אנדלוסיה, כמאה קילומטרים ממזרח לקורדובה ומצפון לגרנדה היא תגלית אמיתית. בעיר העתיקה הזאת מתנוססים ארמונות, מגדלים וצריחי אבן מרשימים במיוחד. האתר המפורסם ביותר באובידה וכנראה גם היפה בעיר הוא הכיכר המרכזית שלה - פלאזה ואסקז דה מולינה. הכיכר הזאת נחשבת למקום שההרמוניה האדריכלית שלו מושלמת.
המורשת המוסלמית-מורית של אובידה ניכרת עדיין בשתי מלאכות היד האופייניות למקום - עבודות נצרים נפלאות וקדרות ייחודית. האווירה בעיר, כך דומה, זהה בדיוק לזו ששררה בה במאה ה-16. כך נראתה ספרד בתקופת הרנסאנס אומר לעצמו המבקר שמשוטט ברחובות אובידה. לכל אלה כדאי להוסיף את העובדה שהעיר בנויה על מצוק שצופה די מגבוה על עמק רחב ידיים והמראה נהדר.
איפה לאכול? Zeitum - זאת מסעדה מיוחדת במינה שמגישה אוכל אנדלוסי בגרסאות מודרניות. נטייה חזקה לבישול ירקות ודגש מיוחד על שמן זית, שמשמש כחומר גלם בכל המנות. הכתובת: Calle San Juan de la Cruz, 10, 23400 Ubeda. אתר: www.zeitum.com.
ארקוס דה לה פרונטרה: גבול ההיסטוריה
עיר קטנה זאת (Arcos de la Frontera) כמאה קילומטרים מדרום לסביליה, מוקפת משלושה עברים בנהר הגודלטה. שמה – פרונטרה – מעיד על כך שבמשך תקופה ארוכה נחשבה העיר לקו החזית בין המעוזים המוסלמיים לבין הכוחות הנוצריים ששלטו בחלקים הצפוניים יותר של אנדלוסיה.
המלך אלפונסו החמישי כבש את אקרוס בשנת 1250. כיום כדאי להגיע אליה בעיקר בזכות העובדה שהיא נחשבת לדוגמא היפה ביותר של ה"פואבלוס בלאנקוס" או "הכפרים הלבנים". המונח הזה, שמהלך על תושבי אנדלוסיה קסם, מעיד על שורשים עמוקים, בנייה מסורתית ואותנטיות גדולה. המקום היפה בעיר הוא מין מרפסת ענקית שצופה על כל העמק הגדול שנפרס מול אקרוס. בארקוס דה לה פרונטרה אפשר למצוא כמה מן המלונות הטובים ביותר באזור זה (להוציא אולי את העיר רונדה, בה יש ריכוז מרשים של בתי מלון).
איפה לאכול? Bar la Carcel – נחשבת למסעדה העסוקה ביותר בארקוס. יש בה כמה שולחנות בחוץ, אבל התור שמשתרך מולה גדול ומעיד על המוניטין של האוכל. אין מקום טוב יותר לנסות את הטאפאס של אנדלוסיה. הכתובת: calle dean espinosa 18, Arcos de la Frontera.
ארקוס דה לה פרונטרה (צילום: Thomas Sqaupe, IStock)
מיחאס: נופש בלבן
העיר הקטנה מיחאס (Mijas) היא הפואבלו בלאנקו החביב ביותר על הנופשים בקוסטה דל סול. מיחאס שוכנת כ-30 קילומטרים ממלגה וקל להגיע אליה בטיול יום מן החוף, כדי לטעום משהו מטעמם של הפואבלוס בלאנקוס.
טוב הרבה יותר לבלות בה יום ולילה, כדי לספוג את האווירה המיוחדת והשלווה של המקום הקטן. הבתים המסוידים כולם בלבן בנויים על צלע ההר ויוצרים פנורמה מרהיבה. בימים בהירים יש ממיחאס תצפיות נהדרות על חופי הים התיכון ואפילו על חופי מרוקו הרחוקים.
איפה לאכול? Meson Calahonda - מסעדת גורמה הממוקמת במרכז מסחרי די גדול, בקומה השנייה ומגישה אוכל ספרדי בסיסי שמבוסס על דגים ובשר עם תפוחי אדמה או אורז. המחירים סבירים ביותר והאוכל טרי וטעים. הכתובת: centro comercial El Zoco.
איפה לבלות? מדי יום חמישי בשעה שש בערב כדאי להגיע ל - Finca El Cartujano. במקום מתקיימת תצוגת סוסים, הופעה ומוזיקה. כמו כן מגישים במקום משקאות ורבים מבני האזור מגיעים לכאן כדי לבלות. הכתובת: camino campanales, 71.
פואבלו בלאנקו "כפר לבן" (צילום: Jean-Claude Gallard, IStock)
חרז דה לה פרונטרה: שרי-שרי ליידי
כבר במאה ה-16 גילו הספנים האנגלים, האירים והסקוטים התלהבות יתרה מן השרי האנדלוסי המפורסם. השרי האיכותי הזה הוא אחת האטרקציות הגדלות של האזור גם כיום וחרז דה לה פרונטרה (Jerez dea la Frontera) היא המקום הנכון לחפש אותו ולטעום ממנו.
בעיר הקטנה הזאת פועלים כיום יותר ממאה יקבים שמתמחים באלכוהול המיוחד לאזור. האטרקציה השנייה של העיר היא הסוסים המרקדים שלה. בית הספר לרכיבה של חרז דה לה פרונטרה מתחרה בבית הספר לרכיבה הנודע של וינה. שמו המקורי הוא Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre ולא כדאי להחמיץ את המופעים המרשימים של תלמידי ומורי בית הספר.
איפה לאכול? Cruz Blanca - זאת מסעדה אנדלוסית מצוינת. מנת הבית היא טונה בעגבניות. המחירים סבירים והאווירה נעימה. הכתובת: consistorio 16, Jerez De La Frontera.
איפה לבלות? החמאם האנדלוסי - או בשמו הנוסף המרחצאות הערביים נפתח בשנת 2004 ונחשב עכשיו לאחד ממקומות הבילוי הטובים בעיר. מדובר בספא עם בר ובית קפה מהטובים בעיר. הכתובת: C/ Salvador, 6 11403 Jerez De La Frontera. אתר: http://www.hammamandalusi.com.
בית הספר לרכיבה בחרז לרס (צילום: Hendrik De Bruyne, IStock)
נרחה: המרפסת של אירופה
העיר נרחה (Nerja) על חוף הים התיכון ממזרח למלאגה, מציעה למבקרים את מה שמכונה כאן "המרפסת של אירופה". למעשה מדובר במבנה שיש גדול, שמזדקר מעל הים התיכון ומספק נוף מרחיב נפש. רק בשביל המרפסת היפה הזאת כדאי להרחיק עד כאן, למרות שנרחה נמצאת בקצה הדרומי של החבל. רבים פוקדים אותה בדרכם לגיברלטר, כ-200 קילומטר מערבה ממנה.
איפה לאכול? Oliva - אוכל מקומי ברמה גבוהה למדי. מטבח ים תיכוני מודרני. המחירים מעט גבוהים.
הכתובת: C Pintada 7, Nerja. אתר: www.restauranteoliva.com.
איפה לבלות? Shambles Karaoke Bar – בר קריוקי שמושך קהל די גדול ברוב ימי השבוע. רשימת השירים מכילה אמנם רוב של כותרים ספרדיים אבל יש גם מבחר די גדול באנגלית. הכתובת: Calle Chaparil Nerja
קורדובה: הנקודה היהודית
פסל הרמב"ם (רבי משה בן מימון), שחי בסוף המאה ה-12 הוצב בכיכר טבריה במרכז הרובע העתיק של קורדובה כבר בשנת 1964 ונוצר בידי פסל ספרדי. אלה היו השנים שבהן החלו ביוזמה של עיריית קורדובה ולשכת תיירות המקומית לטפח את כל הרובע כאתר תיירות מרכזי בעיר. נערך אז שבוע הרמב"ם בקורדובה והעיר "אימצה" אותו כבן אהוב. על פי המסורת הרמב"ם שנולד בקורדובה נקבר בטבריה.
בהמשך הרחוב, קרוב מאוד לכיכר טבריה נמצא בית כנסת עתיק מן המאה ה-14 שבאופן לא רישמי (ועממי) נקרא גם הוא על שם הרמב"ם, יש כאלה שטוענים שהרמב"ם עצמו התפלל בו. בית כנסת קטן, שמושך אליו הרבה מאוד מבקרים ונחשב לפנינה יהודית ייחודית. יש בו כתובות בעברית, אותיות יפות, פאר היצירה מבחינה אומנותית. בגלל גודלו הקטן חשבו בטעות החוקרים שהמקום היה שייך לגביר יהודי כבית כנסת פרטי, אך זה היה כנראה סגנון בתי הכנסת בספרד. בבית הכנסת גם עזרת נשים וניתן לראות את מקומו של ארון הקודש שהיה מעוטר ומסוגנן בצורה יוצאת דופן. כמו כן, מעטרים את בית הכנסת בקורדובה פסוקים ממזמורים בספר תהילים.
עיר עם עבר יהודי. פסל הרמב"ם בקורדובה (צילום: יואב גלזנר)
מתי לנסוע?
אנדלוסיה הוא אזור ים תיכוני חם. המשמעות היא שעונות המעבר - האביב והסתיו - הן העונות הטובות ביותר לביקור. גם במהלך החורף אפשר ליהנות מן הביקור, בתנאי שלא ניתך עליכם גשם זלעפות. הסיכוי לכך לא גדול. בקיץ מזג האוויר חם מאוד, בסביבות 35-30 מעלות ודווקא אז הצפיפות גדולה. אם אפשר כדאי להימנע מביקור בעונה זו.
איפה לאכול בערים הגדולות?
כדי לטעום את המעדנים של אנדלוסיה, ויש לא מעט כאלה, כדאי לפקוד כמה מסעדות גם בערים הגדולות. הנה כמה דוגמאות טעימות במיוחד:
- מסעדה בגרנדה: Corrada del Carbón – מסעדה בעלת אופי כפרי, עם חצר פנימית גדולה ונעימה. האוכל מצוין ומגוון והמחירים סבירים. הכתובת: Mariana Pineda 8. טלפון: 95822381034.
- מסעדה בסביליה: Barbiana - מסעדה זו נחשבת לאחת ממסעדות הדגים הטובות בעיר. בר טאפאס גדול בולט בכניסה למסעדה. האווירה נעימה והמחירים סבירים. כתובת: Calle Albaredo 11. טלפון: 95422440234.
- מסעדה בקורדובה: El Caballo Rojo - זו אחת המסעדות הפופולאריות ביותר באנדלוסיה ומציעה מטבח אנדלוסי מסורתי ומצוין. היא שוכנת ברובע היהודי, החודריה, בלב העיר העתיקה של קורדובה, במרחק הליכה קצר מן המזקיטה. הכתובת: cardinal Herrero 28. טלפון 95747537534. אתר: http://www.elcaballorojo.com
- הכותב מדריך בחברת 'אופקים נסיעות ותיירות'