שתף קטע נבחר

 

לסטודנטים יש ביטוח - חבל ש"שכחו" לספר להם

נפצעתם בתקופת הלימודים? למרות שחברות הביטוח ואפילו אגודות הסטודנטים לא ממש מתאמצות כדי ליידע את הסטודטים על הזכויות שיש להם, כדאי שתדעו - רוב הסטודנטים מבוטחים ואפילו אם הפציעה ארעה בחו"ל

האם אתם יודעים שאתם מבוטחים? כולנו מקווים שעשרות אלפי הסטודנטים שיכבשו מחדש את הקמפוסים באוניברסיטאות ובמכללות ברחבי הארץ, בשבוע הבא, יסיימו את שנת הלימודים בריאים ושלמים. אולם המציאות עד כה מוכיחה כי בכל שנה נפגעים סטודנטים רבים, הן בשטח האוניברסיטה והן מחוצה לה.

 

 

בניגוד לבתי הספר, שם מחייב משרד החינוך את המוסד החינוכי לרכוש פוליסת ביטוח עבור התלמידים, לא קיימת חובה כזו במוסדות האקדמיים. ואולם, אוניברסיטאות ומכללות רבות מחזיקות בביטוח תאונות אישיות, שנרכשו באופן וולונטרי, באמצעות אגודות הסטודנטים.

 

ביטוח תאונות אישיות - פיצוי גם בשהיה בחו"ל

למען הסר ספק, רכישה כזו מבוצעת מכספי הסטודנטים, גם אם הם ללא ממש מודעים לכך. את הפוליסה רוכשת אגודת הסטודנטים בכספי "דמי הרווחה", שנגבים, באמצעות המוסד, בתחילת השנה יחד עם שכר הלימוד. (יש לציין כי לא בכל המוסדות נרכשת פוליסת ביטוח כזו).

 

"דמי הרווחה" נועדו עבור שירותי רווחה שונים כגון תרבות, הנחות והטבות ייחודיות, סיוע משפטי ועוד והם נעים מכ-70 שקל ועד 400 שקל לשנה. למרות שמדובר בתשלום שהוא רשות, ברירת המחדל היא  - חובת תשלום. סטודנט שאינו מעוניין בתשלום, נדרש לשלוח בקשה מיוחדת תוך תקופת זמן מוגבלת.

 

מה היקף הביטוח ומה הוא כולל?

 

למרות שקיימות מספר פוליסות של חברות ביטוח שונות, סעיפי הפיצוי דומים. בין הייתר, פיצוי שנע בין 100 ל-200 אלף שקל למקרה נכות מתאונה, פיצוי במקרה של פגיעה ביכולת לעבוד, בסכום של 650 שקל לשבוע, למשך שנה ויותר, פיצוי למקרה מוות מתאונה של 100-150 אלף שקל, החזר הוצאות רפואיות בגובה אלפי שקלים ועוד.

 

בנוסף, במידה שעקב התאונה נבצר מהסטודנט להמשיך את שנת הלימודים, ישולם פיצוי בגין אובדן שכר הלימוד. יש להדגיש כי הפוליסה תקפה לא רק במוסד ומסגרת הלימודים, אלא גם בבית, בחופשה ואפילו בחו"ל (אם כי היקף הכיסויים נחות במיוחד בהשוואה לפוליסת ביטוח נסיעות).

 

חשוב לציין כי קיימים מספר מקרים בהם הפוליסה לא תהיה תקפה: הכיסוי הביטוחי מחריג תאונות דרכים, סיכוני מלחמה, ספורט מקצועני ואתגרי מוגדר כמו טיפוס הרים, מירוצים, תחרויות במסגרת אגודת ספורט ועוד.

 

אז למה הסטודנטים לא מודעים לזכות הזו?

 

חברת הביטוח לא ממש רוצה שתדעו על קיום הזכות לפיצויים במקרה של תאונה ולכן אינה טורחת לפרסם או ליידע את הסטודנטים על קיומה, או מה נדרש לעשות כדי לממש זכות זו. הפוליסה אינה נמסרת לסטודנטים, לא מופץ דף מידע וגם האגודה מצידה לא מוציאה פרסום מספק על מהות הביטוח, היקפו והכיסוי הניתן על פיו. לרוב חברת הביטוח מסתפקת במסירת עותק אחד והשארתו במשרדי האוניברסיטה או האגודה לעיון המבקש.

 

"התוצאה היא חוסר ידיעה על הזכאות והפסד כספי משמעותי במקרה של פציעה כאשר דווקא אז נמנעת האפשרות לעבוד והסטודנט לכסף לכיסוי תשלומי שכר דירה, שכר לימוד והוצאות שונות", אומר עו"ד כרמי בוסתנאי, מומחה בתביעות נזיקין וביטוח.

 

בוסתנאי מוסיף כי קבלת הפיצוי מחברת הביטוח אינה מותנית בהוכחת אשם או רשלנות מצד כלשהו והיא קיימת גם במקרה של נזק כתוצאה מתאונה עצמית, או שהגורם לה אינו ידוע או כשלא רוצים לתבוע אותו, כמו קרוב משפחה או חבר. בנוסף, הפיצוי אינו מבטל זכאות לפיצוי מקביל אחר. הפיצוי במקרה של פוליסת הסטודנטים קיים בנוסף לזכאות מכל גורם או ביטוח אחר. כך, למשל, במקרה של תאונת עבודה, יקבל הסטודנט העובד פיצוי משלושה מקורות - מהמוסד לביטוח לאומי, מהגורם האחראי לנזק או צד שלישי, ומפוליסת הביטוח הסטודנטיאלית.

 

איך תובעים פיצוי?

 

ככלל ניתן לתבוע פיצויים עד 3 שנים מקרות האירוע, למעט מקרים חריגים. גם אם ידעתם והגשתם את תביעתכם בטרם חלפו שלוש שנים, חברת הביטוח לא תצא מגדרה לסייע. התשובה השגרתית הצפויה שמקבל המבוטח היא כי "בנסיבות המקרה שלך, לא חל כיסוי ביטוחי או כי לא נגרם כל נזק המכוסה בביטוח". מומלץ לא להסתפק בתשובה זו, אם אתם משוכנעים כי אתם זכאים לפיצוי, ובמקרה הצורך כדאי לשקול להיעזר במומחה.

 

יש למלא טופס תביעה עם פרטי האירוע ולמסור לחברת הביטוח. להקפיד לאסוף ולשמור את המסמכים אשר נעשו במהלך הטיפול הרפואי ולהציגם לחברת הביטוח ובהתאם להגיש לחברת הביטוח דרישה כספית מפורטת ומבוססת במסמכים.

 

לא מומלץ לקבל 'עצות' והמלצות מחברת הביטוח וכן לקבל בספקנות תשובה של חברת הביטוח הדוחה את התביעה אפילו באופן חלקי, גם אם היא נסמכת על "מומחים" מטעמה. יש לדעת כי על חברת הביטוח חובה לעשות את כל הדרוש ליישוב התביעה ובכלל זה להעמיד את הנפגע לבדיקה רפואית כאשר התשלום צריך להתבצע תוך 30 יום מיום הגשת התביעה. במידת הצורך כשהסירוב לתשלום אינו מוצדק, יש לשקול פניה לבית המשפט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא מתאמצים ליידע את הסטודנט
צילום: Index Open
עו"ד כרמי בוסתנאי
מומלצים