מנכ"ל מירס, אברשה בורשטיין, יפרוש בסוף השנה
בורשטיין מנהל את מירס משנת 2005, ובתקופתו עברה הבעלות בחברה ממוטורולה ל-HOT. טרם נבחר מחליף
מנכ"ל מירס, אברשה בורשטיין, יפרוש מתפקידו בסוף השנה. לבורשטיין, המנהל את מירס החל משנת 2005, טרם מונה מחליף. בורשטיין, המשמש זה כשנה כדירקטור ב-HOT, ימשיך בתפקיד זה וישתלב גם בפעילות אלטיס, חברת האחזקות של פטריק דרהי, בעל השליטה ב-HOT ובמירס.
- מנכ"ל מירס: הכישלון של חזי בצלאל היה צפוי
עם פרישתו של בורשטיין מגיע מספר מנכ"לי הסלולר העוזבים את תפקידם השנה לשלושה, כאשר ראשון הפורשים בחודש ספטמבר היה יעקב גלברד מפרטנר , שהוחלף בידי חיים רומנו. בשבוע שעבר חשף "כלכליסט" כי עמוס שפירא, מנכ"ל סלקום , יפרוש מתפקידו בסוף השנה ויוחלף בידי מנכ"ל נטויז'ן (שנרכשה בידי סלקום), ניר שטרן.
פרישתו של בורשטיין מתבצעת בעת יישום המהלך האסטרטגי הגדול של מירס - הקמת רשת דור שלישי מתקדמת שתחל לפעול בסוף הרבעון הראשון של 2012. מאז 2001 מתפעלת מירס רשת בטכנולוגיית iDEN, הידועה כרשת בעלת עמידות טובה יותר מרשתות הסלולר האחרות, אולם ביצועיה בכל הקשור להיצע שירותים מתקדמים ובראשם אינטרנט סלולרי במהירות גדולה נופלים משמעותית מרשתות הבנויות על בסיס תקני ה-GSM וה-CDMA הנפוצים בעולם. במכרז התדרים שנערך באפריל השנה שילמה מירס כ-700 מיליון שקלים כערבות עבור רצועת תדרים לדור השלישי, ויחד עם גולן טלקום, שקיבלה רצועה דומה, אמורות השתיים להזרים תחרות חדשה לשוק הסלולר המקומי בשנה הבאה.
האתגר: נתח שוק של 7% מהלקוחות הפרטיים בתוך 5 שנים
למירס היו, נכון לסוף שנת 2010, כ-491 אלף מנויים, אך למעשה החברה מסבירה כי 30 אלף מהם הינם לקוחות פרטיים העושים שימוש במכשיר שאליו מקושרים שני מספרים, כך שמספר המחזיקים במכשירים עומד למעשה על כ-461 אלף. בעוד בשנים 2010-2008 הצליחה מירס להגדיל את מספר הקווים שלה, את הרבעון הראשון של 2011 היא סיימה באיבוד של כ-10,000 קווים, כך שמספר מנוייה עומד על 480 אלף (כ-450 אלף בניכוי המספרים הכפולים).
נתח השוק של מירס בשוק הסלולר הישראלי עומד על כ-5% מכלל הקווים. כ-180 אלף מלקוחותיה הינם לקוחות פרטיים, והשאר הינם לקוחות עסקיים ומוסדיים, כאשר צה"ל מהווה את הלקוח הבודד הגדול ביותר של מירס, עם כ-15% מכלל הקווים, והכנסות המהוות כ-13% מכלל ההכנסות. נתח השוק של מירס בתחום הלקוחות הפרטיים עומד על כ-2.5%. על מנת להשיב לעצמה את הערבות ששילמה עבור רצועת התדרים נדרשת מירס לגייס מנויים פרטיים בהיקף המהווה 7% מכלל הלקוחות הפרטיים בשוק הסלולר בעוד 5 שנים, כאשר נתון זה יחל להימדד רק כאשר תחל החברה לגייס מנויים לרשת החדשה. עם זאת, מניין 5 השנים החל להימדד מהחודש שעבר, כאשר תוקן באופן רשמי רשיונה של החברה לאחר הזכיה במכרז התדרים.
הכנסותיה של מירס הסתכמו בכ-1.01 מיליארד שקלים בשנת 2010, והיא רשמה רווח לפני ריבית, מס והפחתות (EBITDA) בסך 276 מיליון שקלים (כ-27.6% מההכנסות). במחצית השנה הראשונה של 2011 הציגה מירס רווח של 4 מיליון שקל, לעומת הפסד של 2 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד.
המיזוג בין מירס ו-HOT יושלם עד סוף השנה
במהלך כהונתו של בורשטיין כמנכ"ל מירס הוחלפה פעמיים הבעלות בחברה - מוטורולה מכרה את מלוא אחזקותיה במירס לפטריק דרהי, המחזיק כיום גם בשליטה בחברת הכבלים HOT בעסקה שהושלמה בחודש מאי 2010 ובה שילם דרהי כ-650 מיליון שקלים. בהמשך נדרש דרהי למכור 5% מהאחזקות במירס לגורם ישראלי על מנת לעמוד בתנאי רשיונה של מירס, וחברת מיגאד של אמנון דיק וירון גזית רכשה את המניות תמורת כ-23 מיליון שקלים.
החלפת בעלות נוספת מתבצעת בימים אלה, לאחר ש-HOT הכריזה על רצונה לרכוש את מלוא הבעלות במירס מידיהם של דרהי ומיגאד. בתחילה עמד מחיר העסקה על כ-1.05 מיליארד שקלים, אולם התנגדות חלק מהמשקיעים המוסדיים של HOT למחיר העסקה הביא לשינוי בערכה ובמתווה התשלום שלה, כך שבסופו של דבר תשלם HOT סכום הנע בין 500 ל-950 מיליון שקלים, בהתאם להגעה של מירס לנתחי שוק מסויימים בשוק הסלולר, והגעה של HOT להיקפי רווחיות שונים במהלך השנים הבאות. הרכישה, הצפויה להיות מושלמת עד סוף השנה, אושרה בידי משרד התקשורת והרשות להגבלים עסקיים, אולם הותנתה בקיום הפרדה מבנית בין החברות, דהיינו איסור על איחוד הנהלות, עובדים וחלק מהתשתיות, והגבלות על מכירת מוצרים משולבים של שתי החברות.