שתף קטע נבחר

 

הפלסטינים הקימו מדינה - באונסק"ו

חזרה גנרלית לקראת ההצבעה במועצת הביטחון? ברוב של 107 מדינות מול 14 התקבלה הרשות הפלסטינית כחברה מלאה בארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם. ארה"ב: "מתנגדים למהלכים חד-צדדיים, בעד מו"מ ישיר", ישראל: "זהו יום עצוב"

הרשות הפלסטינית התקבלה היום (יום ב') כחברה מלאה בארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם, אונסק"ו. ההצבעה התקיימה בפריז והפלסטינים היו זקוקים לרוב של שני שלישים מ-193 הקולות כדי להתקבל לארגון. צרפת, סין, אוסטריה, ספרד, רוסיה וסין היו בין המדינות שתמכו בהצטרפותם לארגון. ארצות הברית, קנדה וגרמניה התנגדו. בריטניה ואיטליה נמנעו. 

 

  • הצביעו לפלסטינים, יצביעו גם בעד ים המלח

 

מדינה פלסטינית - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

מועצת הביטחון של האו"ם צפויה לדון בנושא ההכרה המדינית בפלסטינים לקראת אמצע חודש נובמבר, וההצבעה באונסק"ו נתפסה בישראל ובהנהגה הפלסטינית כמדד לנטיית מדינות העולם לקראת ההצבעה העתידית שתיערך בעצרת הכללית של האו"ם. התהליך זכה לכינוי "מיני עצרת", וכהפך את אונסק"ו לזירה של התגוששות מדינית בין הצדדים.

 

רוח גבית לבקשת ההכרה המדינית. נשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
רוח גבית לבקשת ההכרה המדינית. נשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן(צילום: EPA)

 

בישראל רואים בחומרה רבה את הצעד הפלסטיני החד-צדדי, ומפנים אצבע מאשימה גם כלפי האו"ם, בטענה שתהליך של הכרה במדינה צריך להתבצע במסגרות המקובלות - מועצת הביטחון והעצרת הכללית, ולא במוסדות שאין להם סמכות לכך.

 

"לאונסק"ו אין סמכות"

בישראל גם מותחים ביקורת על הצעד התקדימי בו נוקט הארגון. "הדבר בכלל לא בסמכותם", אמרו בשבוע שעבר ל-ynet גורמים המעורים בנושא. "אונסק"ו לא הוקם בשביל להחליט מי מדינה ומי לא, אלא על ענייני מדע וטכנולוגיה", הסבירו.

 

עוד בערוץ החדשות :

 

מאחורי הקלעים על ההחלטה לקבל את הרשות הפלסטינית בתור חברה מלאה, עמד מאבק גדול שהובילה ארה"ב. בעלת בריתה הגדולה של ישראל הפעילה לחצים כבדים על המדינות החברות בארגון שלא לקבל את הרשות הפלסטינית, אך הלחצים לא עלו יפה וההחלטה התקבלה ברוב מכריע של 107 מדינות ו-14 מדינות בלבד שהתנגדו למהלך. 52 מדינות נמנעו בהצבעה.

 

הלחץ האמריקני למנוע את קבלת הפלסטינים לארגון נכשל. אובמה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הלחץ האמריקני למנוע את קבלת הפלסטינים לארגון נכשל. אובמה(צילום: AFP)

 

הרשות הפלסטינית היתה זקוקה למינימום של 81 קולות כדי להתקבל כחברה לארגון. נציגה של ארה"ב באו"ם הגיב בסיום ההצבבעה ואמר כי ארה"ב הצביעה נגד ההחלטה משום שלטעמה זה צעד מוקדם מדי. הוא הדגיש כי הנשיא האמריקני, ברק אובמה תומך בעקרון שתי המדינות - ישראל ופלסטין, אולם הדרך היחידה להגיע לכך היא באמצעות משא ומתן ישיר ולא דרך צעדים חד צדדיים.

 

בעקבות ההצבעה: מה יעלה בגורל ים המלח?

הנציג התייחס לדיווחים על כך שארה"ב תפסיק את המימון שלה לארגון ואמר כי ארה"ב תמשיך להיות מחויבת לארגון, ושלא יהיה ספק לכך.

 

הנציג הישראלי באונסק"ו התייחס גם הוא להחלטה ואמר כי ההחלטה שהתקבלה היא טרגדיה לרעיון שעומד מאחורי ארגון אונסק"ו. "מספר גדול של מדינות החליטו לאמץ את המדע הבדיוני ולא את המציאות, והצביעו בעד הקבלה של הרשות הפלסטינית לארגון", הוא אמר והוסיף כי הקבלה עשויה להוביל לפוליטיזציה של הארגון. "זהו יום עצוב", הוא אמר. 

 

הרוח הגבית שהרשות הפלסטינית קיבלה בהצבעה חשובה מאוד עבורה לפני ההצבעה במועצת הביטחון של האו"ם באשר לקבלתה כחברה מן המניין באו"ם. אמנם לארה"ב יש זכות וטו שבו היא תשתמש במידה והפלסטינים ישיגו רוב במועצת הביטחון, אולם הקבלה לאונסק"ו עשויה לדחוף את הפלסטינים לפנות להצבעה בעניין בעצרת הכללית של האו"ם.

 

לקבלתם של הפלסטינים לאונסק"ו יכולה להיות השלכה נוספת באשר להצבעה המתקרבת על ים המלח כמועמד לשבעת פלאי העולם. עוד בעבר הביעו הפלסטינים את רצונם להשתתף בקמפיין עבור ים המלח אשר חלקו נמצא מעבר לקו הירוק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חזרה גנרלית לקראת ההצבעה במועצת הביטחון? אבו מאזן
צילום: AP
"יום עצוב לישראל". נתניהו
צילום: מרק ישראל סלם, ג'רוזלם פוסט
הציע לנתק את היחסים עם הרשות הפלסטינית. ליברמן
צילום: גור דותן
הפלסטינים יוכלו להשתתף בהצבעה באונסק"ו על ים המלח
צילום: הרצל יוסף
צרפת הצביעה בעד. סרקוזי
צילום: AFP
בריטניה נמנעה. קמרון
צילום: EPA
מומלצים