שתף קטע נבחר

  • טיול לעבר

מהתנועה בפולין לגולני בארץ: סיפורה של משפחה

יחזקאל ברנדשטטר היה חבר בנוער הציוני בפולין, טרם עלה לא"י ב-1908. בנו עמוס שירת כמ"פ בגולני ב-48', ובתו רות היא כלת פרס ישראל. סיפור המשפחה הציונית שהשתקעה ביבנאל

משפחת ברנדשטטר היתה משפחה ציונית מהעיר טרנוב שבפולין, שמרבית תושביה היו יהודים. יחזקאל ברנדשטטר, בן המשפחה, סיפר שרובם היו חרדים ורק מתי מעט מבני הנוער שנחשפו לרעיון הציוני, והוא ביניהם, נרדפו ע"י קהל ישראל שם. "החופשיים" כך כינו אותם.

 

בשנת תר"ס, 1900, התכנסו חברי תנועת הנוער הציוני בטרנוב והחליטו להצטרף להסתדרות הציונית העולמית. הם הקימו ספרייה וייסדו עיתון בשם "נגה השחר" (עמוד מהעיתון הבאתי בכתבה זו).

 

בשנת תרס"ח עלה יחזקאל לא"י עם כמה חברים. בתחילה רצה ללמוד את עבודת השדה. הוא התקבל אצל משפחה במושבה הגרמנית בחיפה ויוצא לתור את ישובי הארץ ברכבת העמק עד ג'יסר אל-מג'מעה, משם ברגל למלחמיה, יבנאל וסג'רה (אילניה). שם מבקש להתקבל לחוות הלימוד בהנהלת אליהו קראוזה וללמוד חקלאות.

 

לאחר לימודיו עבד אצל האיכר אייזיק. גם דוד בן-גוריון היה שם. יחזקאל סיפר שהביא איתו מפולין אקדח, ובן גוריון לימד אותו בסג'רה כיצד לשמור בעזרתו. הוא גם סיפר שבן-גוריון ידע לשיר יפה בפגישות של צעירי סג'רה. בשנת 1910 נמצאו כמה משקים במושבה יבנאל פנויים, וחיים יופה שהיה עם יחזקאל בסג'רה, הציע לעבור לשם ולרכוש משק. וכך יחזקאל ברנדשטטר, חיים יופה, חיים צימרמן, גרשון גרינפלד ושמואל דוכבני הגיעו ליבנאל.

 

עמוס, בנו של יחזקאל, שינה מאוחר יותר את שם המשפחה למוקדי. באלבומים של משפחת ברנדשטטר-מוקדי, שאותם מצאתי אצל הנכדה עדה ששון במושב שרונה, ישנם קטעי חיים של המשפחה, והרי הם לפניכם.


1. מראשי הישוב ביבנאל, משמאל: ישראל בצר- נהלל, יוסף וויץ-קק"ל, יחזקאל ברנדשטטר-יבנאל, מנחם אוסישקין - קק"ל? שמואל צימרמן - יבנאל.


2. בביתה של עדה (בתו של עמוס) מצאתי חוברת בודדת בלה ומתפוררת של ירחון "השחר". חוברת עליה סיפר יחזקאל שהוציאו עוד בטרנוב-פולין טרם עלה לארץ. הכול בעברית של אותם ימים. החוברת הודפסה בריישא בשנת 1907.


3. משפחתה של דבורה גם היא מהעיר טרנוב. עם סיום מלחמת העולם הראשונה, יצאה ב-24 אפריל 1918 דבורה ברנדשטטר לבקר את משפחתה בפולין עם בתה רות (4) ובנה עמוס (1)


5-4. בשנת 1934 נחנך בית העם ביבנאל הנציב העליון לא"י סר ארתור ווקוף (1931 - 1938) הגיע לאירוע.


5.


6. 1936 ביקור הנציב העליון סר ארתור ווקוף עם איכרי יבנאל ליד בריכת החיטוי לבקר.


 

7. תעודת גמר לימודיו של עמוס בן יחזקאל בבית הספר ביבנאל ט"ז אב תרצ"א, 1931.


 

8. רות (לבית ברנדשטטר) ודוד עמירן. על גב התצלום: לסבא וסבתא ודלה (הדודה) שלנו מרות ודוד שלכם. מרץ 1942. רות בתו הבכורה של יחזקאל ברנדשטטר. בשנת התשמ"ב, 1982 הוכתרה רות ככלת פרס ישראל לחקר א"י גם דוד עמירן האיש שלה הוא חתן פרס ישראל בתחום הגיאוגרפיה.


9. באלבום מצאתי גם צילום של שמעון מקלר מבית גן (הסבא של חיים לבקוב). במשקו למדו חקלאות חלוצים שהקימו יותר מאוחר את קיבוציהם.


10. תעודת בוגר בית הספר כדורי לעמוס מוקדי, 24-3-1937.


 

11. מושל מחוז נצרת הבריטי מזמין את ועדי הישובים העבריים בנפת נצרת לארוחה חגיגית עם הנציב העליון הבריטי בירושלים, 10 ביולי 1935.


 

12. עליזה ועמוס מוקדי.


13. לרגל נישואי עליזה ועמוס נוטעים ההורים 5 עצים ביערות קק"ל, אב תש"ד 1944.


14. בחצר משק ברנדשטטר. ליד הדלת נראה יחזקאל. יחזקאל היה מראשוני מפתחי משק החלב בארץ. רבים מרפתני הארץ למדו במשקו את המקצוע ואת תהליכי הייצור מחלב בקר.


 

15. אביטל (ברנדשטטר, אחותו של עמוס) עמיר על רקע בקעת יבנאל, 1940. אביטל הכירה ביבנאל את רחבעם עמיר שהיה מורה בביה"ס המקומי ונישאה לו. רחבעם היה מצנחני היישוב באירופה הכבושה במלחמת העולם השנייה, מראשוני חיל הקשר בצה"ל ושנים רבות מבכירי משרד החוץ הישראלי.


16. מאלבום חט' גולני: שוסטרמן ועמוס (משמאל), עמוס היה מ"פ המסייעת של חט' גולני במלחמת העצמאות 1948.


17. מח"ט גולני נחום (שפיגל) גולן ולידו מג"ד 12 יצחק ברושי, 1948.

 

לכל הכתבות במדור טיול לעבר  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
א. דבורה ברנדשטטר, אשת יחזקאל, עם מרים דהרי, יבנאל 1936
ב. עמוס עם אמו דבורה 1923, יפו טו' אלול תרפ"ג
ג. דבורה עם הנכדים עמיר ועדה
ד. על גב התצלום: להורי, באהבה מרות. תשרי תרצ"ד
ה. עמוס מוקדי בשירות "ההגנה"
ו. עמוס ליד טנדר הבטחון
ז. מסדר גולני ליד הר תבור, 1948
מומלצים