שתף קטע נבחר

 

הערכות: ביניש תימנע מה"דיל", השופטים יחכו

העליון מחכה לשלושה מינויים חדשים, אבל לפי גורמים משפטיים בכירים, דחיפתו של נועם סולברג מטעם גורמי ימין עשויה להוביל לטריפת הקלפים בוועדת הבחירה. "גל החקיקה מזכיר את גרמניה ב-1936", טוענים במערכת המשפט

סערת בחירת השופטים מתקרבת לשיאה, ובקרוב תידרש הוועדה שעומדת בלב המחלוקת להחליט מי יאיישו את הכסאות הנחשקים בבית המשפט העליון. לפי כמה גורמים משפטיים, ההערכה הרווחת היא שה"דיל" בין נשיאת העליון דורית ביניש לשר המשפטים יעקב נאמן לא ייצא לפועל, לפחות לא בישיבת הוועדה לבחירת שופטים שנקבעה ליום ראשון.

 

הקרב על העליון - כותרות אחרונות

חוק מינוי השופטים אושר בוועדה: "מחטף, ביריונות"

נתניהו: מתנגד לחוק השימוע לשופטים

מופז: נתניהו מפחד מליברמן ומתעמר בשלטון החוק

נאמן: זה לא חוק גרוניס. המצב בעליון נורא

 

בשבועות האחרונים דנו חברי הועדה ביניהם על המינויים הצפויים, והסתמנה עסקה לפיה ייבחר השופט נועם סולברג, הנחשב כמזוהה עם אנשי הימין בוועדה ועם השר נאמן, במקביל למינויו של השופט צבי זילברטל,

 הנחשב כמועמד של הנשיאה ביניש.

 

אולם, בימים האחרונים מתגברות ההערכות כי ביניש לא תסכים ל"דיל", מכיוון שהיא לא מעוניינת במועמד הזוכה לדחיפה פוליטית. "הפוליטיקאים בימין עושים עוול לשופט סולברג כאשר הם מתייגים אותו כשופט ימני ומדביקים עליו תווית. ביניש לא רוצה שפוליטיקאים יתערבו במינוי שופטים לעליון ולכן יתכן מאוד שהיא תסכל את בחירתו של סולברג", אמר גורם משפטי בכיר ל-ynet.

 

לדברי הגורם, ההערכות הגוברות הן כי לא יהיו החלטות והנשיאה "לא תקבל את הדיל, שהוא בעייתי מבחינת הרכב האנשים שבו, ולא תצביע בעד". ישנה אפשרות סבירה שהרשימה תיפתח ויצטרפו מועמדים חדשים, בהם גם מועמד מזרחי.

 

"לעצור את ההשתוללות המטורפת"

גורמים משפטיים בכירים נוספים מתחו ביקורת גם על העוול שנגרם לשופט אשר גרוניס, שעל שמו כבר נקרא החוק שמאפשר לנשיא העליון לכהן גם פחות משלוש שנים - ואמור לסלול את דרכו לכס הרם בפברואר, במקום מרים נאור.  "זה רע מאוד שיהיו שופטים עם תוויות. אלו שתומכים בסולברג ובגרוניס עושים להם עוול רב. גם השופט גרוניס עצמו לא מאושר מהחוק על שמו ומהעובדה שאנשי הימין מתייגים אותו כמועמד לנשיאות מטעמם".

 

הגורמים דיברו גם על הצעת חברי הכנסת מהימין שקודמו השבוע בזריזות בכנסת, בנוגע לבחירת נציגי לשכת עורכי הדין בוועדה לבחירת שופטים - צעד שאמורים לחזק את כוחו של השר נאמן - והצעות חוק אחרות שלפי הנטען נועדו לפגוע בבית המשפט העליון. "זו סכנה עצומה לדמוקרטיה. החוקים האלה מזכירים את מה שקרה בגרמניה בשנת 1936, שגם אז היה רוב נגד מיעוט. צריך לעצור את ההשתוללות המטורפת הזאת ולשמור על בית המשפט העליון".

 

במקביל, המגעים מאחורי הקלעים נמשכים וטרם נשללה האפשרות כי בסופו של דבר ימונו שופטים ב"דיל" המדובר.

 גורמים משפטיים העריכו שגם השופטים נאור וגרוניס - חברי הוועדה לבחירת שופטים כנציגי העליון, לצדה של ביניש - מביעים תרעומת מהמעורבות הפוליטית המתגברת.

 

אם רשימת המועמדים לעליון תיפתח מחדש, עמדה שבה מצדדת ביניש, תידרש המתנה של חודש נוסף לפני בחירתם, כדי לאפשר הגשת התנגדויות. ביום שישי הבא נקבע כינוס נוסף בוועדה, ובתווך ייערכו הבחירות במועצת לשכת עורכי הדין לנציגים החדשים לוועדה, בצל מהלכי החקיקה בכנסת לשינוי אופן הבחירה.

 

בוועדה לבחירת שופטים תשעה חברים - שני שרים (נאמן וגלעד ארדן), שני חברי כנסת (דוד רותם מישראל ביתנו ואורי אריאל מהאיחוד הלאומי), שני נציגי לשכת עורכי הדין ושלושה שופטים. מכיוון שלמינוי שופט עליון דרוש רוב של שבעה חברים, וחברי הוועדה מטעם בית המשפט נוהגים להצביע יחד, נדרש למעשה קונצנזוס - מה שמוביל לשיטת ה"דילים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנשיאה דורית ביניש. "דיל בעייתי"
צילום: גיל יוחנן
השר יעקב נאמן. "זה לא חוק גרוניס"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים