שתף קטע נבחר
 

מדד השחיתות: ישראל במקום הנמוך אי פעם

מדד השחיתות של ארגון "שקיפות בינלאומית" המתפרסם ברחבי העולם מראה כי ישראל התברגה במקום ה-36, מתוך 183 מדינות: ירידה של 6 מקומות לעומת השנה שעברה והדירוג הנמוך ביותר בו היתה מאז ומעולם. הכי פחות מושחתת - ניו-זילנד. בתחתית הדירוג - סומליה וצפון-קוריאה

ישראל יותר מושחתת ופחות אתית מבעבר: עמותת שקיפות בינלאומית-ישראל פירסמה היום (ה') את מדד השחיתות השנתי שלה. ישראל התדרדרה השנה למקום הנמוך ביותר שאליו הגיעה מאז שהחלו לפרסם את המדד - המקום ה-36. מדובר בירידה של 6 מקומות לעומת השנה שעברה, אשר מציבה את ישראל במקום ה-24 מתוך 36 המדינות החברות בארגון ה-OECD.

 

 

מדד השחיתות הנתפשת מדרג את מידת השחיתות במגזר הציבורי, כפי שהיא משתקפת ממגוון של נתונים מקומיים ובינלאומיים הנאספים על ידי מכונים מוכרים. המדד משקף את דעתם של מומחים ברחבי העולם בנוגע למידת הניצול לרעה של כוח למטרת רווח אישי. המדד שפורסם היום מסתמך על נתונים שנאספו בין דצמבר 2009 לספטמבר 2011 בנוגע להשקפותיהם של אנשי אקדמיה ואנשי עסקים מהמדינה הנסקרת ומחוצה לה, אשר דירגו את רמת השחיתות מ-0 (שחיתות גבוהה) עד 10 (שחיתות נמוכה) ב-183 מדינות.

 

ישראל זכתה השנה לציון 5.8, הציון הנמוך ביותר בתולדותיה. בשנה שעברה קיבלה המדינה ציון של 6.1 מתוך 10. לציון הגבוה ביותר (9.5) זכתה ניו-זילנד, כאשר במקום השני דורגו דנמרק ופינלנד. את העשיריה הראשונה משלימות שבדיה, סינגפור, נורבגיה, הולנד, אוסטרליה, שווייץ וקנדה.

 

המדינות שזכו לדירוג הנמוך ביותר הן סומליה וצפון קוריאה (1) ולדירוג נמוך במיוחד זכו גם אפגניסטן (1.5) ועיראק (1.8).

 

ביחס למדינות השכנות לה, נהנית ישראל מדירוג גבוה יחסית, כאשר מצרים זכתה לציון 2.9 וסוריה לציון 2.6. יש לציין שלא כל מדינות העולם כלולות במדד, אלא רק המדינות שלגביהן קיימים לפחות 3 מתוך כלל המדדים שמשמשים להרכבת הציון.

 

ארגון השקיפות הבינלאומי הינו ארגון בעל עמותות מקומיות במדינות רבות בעולם. בישראל מורכבת העמותה מאנשי עסקים, אקדמיה, מגזר שלישי ומגזר ציבורי. מנהלת העמותה, עו"ד גליה שגיא, אמרה בעקבות פרסום המדד בשיחה עם ynet כי ישנה "התדרדרות עקבית, גם אם איטית, בתפישתה של ישראל כמושחתת". לדבריה, דווקא בתקופה שבה העם בישראל משמיע את קולו ודורש צדק חברתי, יש לזכור כי "השחיתות היא אחד מהגורמים העיקריים לאי-שוויון חברתי".

 

שגיא הוסיפה ואמרה כי לנתונים המופיעים בדו"ח הבינלאומי שמתפרסם היום במקביל ברחבי העולם, יש מחיר כבד גם כלפי הקהילה הבינלאומית, שכן, המדד שמפרסם הארגון נחשב למוערך ביותר על ידי גופים בינלאומיים, בנקים וממשלות.

 

חבר דירקטוריון העמותה, מר אמנון דיק, אמר כי "הדירוג והציון המאכזבים שקיבלה ישראל השנה, חייבים להדליק נורת אזהרה בקרב הפוליטיקאים, מקבלי ההחלטות והציבור הרחב כאחד. ישאל נתפשת בעולם ובקרב ארגונים בינלאומיים נחשבים כפחות נקייה מבעבר ולכך יכולות להיות השלכות כלכליות שליליות בעתיד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים