נישואים אזרחיים לזוג שאינו חסר דת? לא מבג"ץ
בישראל יש מאות אלפים המוגדרים "חסרי דת", שאינם יכולים להינשא בארץ. המרכז לפלורליזם יהודי עתר לחייב את המדינה להכיר בנישואים אזרחיים שלהם - אך בדיון הבהירה השופטת דורית ביניש שאין זה עניין משפטי, אלא חוקתי
תנסו בכנסת: המרכז לפלורליזם יהודי משך הבוקר (יום ב') את עתירתו לחייב את המדינה לאפשר נישואים אזרחיים לחסרי דת שאינם יכולים להתחתן בישראל בדרך חוקית. באות כוח העותרים, עורכות הדין עינת הורוביץ וריקי שפירא-רוזנברג, קיבלו את המלצת השופטים – נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש, והשופטים עדנה ארבל ויצחק עמית – לפיה הכתובת לפתרון העניין הוא בכנסת.
עוד בערוץ היהדות - קראו:
- שחור-לבן בצבע: תמונות מחצרות חסידים
- מחקר: למה חרדים מתאבלים על בן שחזר בשאלה
- הרב לבנון: "בעתיד תהיה פה מדינת הלכה"
כבר בתחילת הדיון אמרה ביניש: "רוצים לשנות את כל סדרי המדינה לשנות? זה קצת קשה בדרך הזו... הזירה לשינוי היא לא בבית המשפט".
נשיאת בית המשפט ציינה כי אמנם החקיקה מתייחסת כעת לברית הזוגיות בין שני חסרי דת בלבד, אבל להרחיב את ההכרה למעגלים נוספים נחוץ צעד חקיקתי, ולא צעד פסיקתי. היא פנתה לעותרים ואמרה כי "יש לכם אהדה לבעיה, והבעיה היא בעיה, השאלה היא איפה יעשו הצעד הנוסף".
ראש המרכז לפלורליזם יהודי של התנועה הרפורמית, ענת הופמן, אמרה לאחר משיכת העתירה כי "יחד עם הארגונים החברתיים, נמשיך להיאבק ולבחון דרכים משפטיות ואחרות לפתרון הבעיה של מאות אלפי ישראלים".
"מצב בלתי סביר"
בעתירה שהוגשה לבג"ץ לפני כחודשיים נטען כי על המדינה מוטלת חובה חוקית לאפשר נישואים אזרחיים עבור מי שאינם יכולים להינשא באופן דתי, שכן המצב הקיים הוא "בלתי סביר בעליל" ויש בו פגיעה אנושה בזכויות יסוד חוקתיות.
העותרים ציינו כי "ברית הזוגיות" שנחקקה בכנסת הנוכחית הייתה אמורה לפתור את הבעיה, אך שינויים שנעשו בחוק מנעו ממנו למלא את ייעודו: הוא מאפשר רישום זוגיות רק כששני בני הזוג הם חסרי דת, מסמיך את בתי הדין הרבניים לקבוע מיהו "חסר דת" ומיהו לא, ומעניק לזוגות זכויות נחותות מאלה
שבנישואים דתיים – מה שהופך אותו ל"מוסד סוג ב'". כמו כן, אין ודאות לגבי מעמדם כלפי מדינה זרה.
"העובדה שהכנסת מתחמקת מחובתה לחוקק חקיקה שתפתור את הבעיה של אלפי אזרחים שאינם יכולים לממש את זכותם הבסיסית להינשא, אינה יכולה לשמש תירוץ לממשלה שלא לעשות שימוש בסמכותה ולמנוע את המשך הפרת זכויות היסוד הנמשכת מזה שנים", נטען, "(היא) מחויבת לאפשר לאזרחי המדינה לממש את זכותם החוקתית להינשא ולהבטיח את זכויותיהם החוקתיות לכבוד ולחירות".
עוד ציינו העותרים כי אף שבעבר התנגד רוב הציבור לנישואים אזרחיים, כיום דעת הקהל השתנתה ורבים תומכים בכך - בהם גם רבנים אורתודוכסים, דוגמת הרב הראשי לשעבר אליהו בקשי-דורון - ולכן לא צריכה להיות כל מניעה, חוקית או אחרת, להנהגתם.