עתירה לבג"ץ: לחייב נישואים אזרחיים בישראל
12 ארגונים גיבשו עתירה הדורשת להכיר בנישואים אזרחיים עבור זוגות שלא יכולים להתחתן בנישואים דתיים. לפי העתירה, המציאות כיום פוגעת בזכויות האדם של מאות אלפים
עוד בערוץ יהדות - קראו:
- חילונים, תלמדו יהדות/ רחלי מלק-בודה
- למי יש אלוהים/ עינת ברזילי
- ימיי בישיבה: אשכנזי בעל כורחי/ ירעם נתניהו
בעתירה טוענים העותרים, באמצעות עורכות הדין ריקי שפירא רוזנברג ועינת הורביץ, כי המצב הקיים הוא "בלתי סביר בעליל" וכי יש בו פגיעה אנושה בזכויות יסוד חוקתיות.
"בתחום המעמד האישי, דינו של תושב נקבע על-פי העדה הדתית המוכרת עליה הוא נמנה", מוצגת הבעיה בעתירה, "כל מי שנמנה עם עדה דתית שאין לה בארץ בית דין דתי מוסמך - דינו למעשה כמי שהוא חסר דת". לטענת הפורום העותר, החוק אינו מאפשר לחסרי דת אלו לממש את זכותם החוקתית להינשא, ואליהם מצטרפים גם גרים לא-אורתודוכסים וכן "זוגות מעורבים" - בעלי עדות דתיות שונות.
העותרים מציינים כי "ברית הזוגיות" שנחקקה בכנסת הנוכחית הייתה אמורה לפתור את הבעיה, אך שינויים שנעשו בחוק מונעים ממנו למלא את ייעודו: הוא מאפשר רישום זוגיות רק כששני בני הזוג הם חסרי דת, מסמיך את בתי הדין הרבניים לקבוע מיהו "חסר דת" ומיהו לא, ומעניק לזוגות זכויות נחותות מאלה שבנישואים דתיים – מה שהופך אותו ל"מוסד סוג ב'". כמו כן, אין ודאות לגבי מעמדם כלפי מדינה זרה.
"העובדה שהכנסת מתחמקת מחובתה לחוקק חקיקה שתפתור את הבעיה של אלפי אזרחים שאינם יכולים לממש את זכותם הבסיסית להינשא, אינה יכולה לשמש תירוץ לממשלה שלא לעשות שימוש בסמכותה ולמנוע את המשך הפרת זכויות היסוד הנמשכת מזה שנים", נטען, "(היא) מחויבת לאפשר לאזרחי המדינה לממש את זכותם החוקתית להינשא ולהבטיח את זכויותיהם החוקתיות לכבוד ולחירות".
"יש תמיכה ציבורית"
עוד ציינו העותרים כי אף שבעבר התנגד רוב הציבור לנישואים אזרחיים, כיום דעת הקהל השתנתה ורבים תומכים בכך - בהם גם רבנים אורתודוכסים, דוגמת הרב הראשי לשעבר אליהו בקשי-דורון - ולכן לא צריכה להיות כל מניעה, חוקית או אחרת, להנהגתם.
"ההסדרים החוקיים הקיימים אינם שוללים הקמת מערכת נישואין אזרחית", מסכמים העותרים, "חוק שיפוט בתי דין רבניים אינו חל על בני זוג אשר אחד מהם יהודי והשני חסר דת ולכן אינו מונע הכרה בנישואין אלה... על ממשלת ישראל לקבוע באמצעות הסמכות המנהלית המסורה לה
בפקודת הנישואין והגירושין (רישום) כי נישואים אלה תקפים כנשואים אזרחיים.
"הַסדרה זו איננה אולי ב'דרך המלך' של חקיקה ראשית, אולם המציאות החברתית בישראל ומעמדה החוקתי של זכות הנישואין מחייבים כיום צעידה בדרכים אחרות... לאור כל האמור לעיל, בית המשפט הנכבד מתבקש להוציא צו על תנאי כמבוקש ולאחר קבלת המדינה להפכו למוחלט", נכתב.
העותרים מוסיפים לטעון כי המצב הקיים בארץ עומד בסתירה לדין הבינלאומי ולאמנות שונות, שעליהן חתומה גם מדינת ישראל.
על העתירה חתומים המרכז הרפורמי לדת ומדינה, התנועה המסורתית, עמותת חדו"ש, תנועת ישראל חופשית, הבית הפתוח, מבוי סתום, משפחה חדשה, נעמ"ת, ויצו, "קולך" ושדולת הנשים בישראל.