מעסיק, ניצלת עובדים? האח הגדול צופה בך
לא רק העובדים מודעים להפרת זכויותיהם: גם פקחי התמ"ת יוצאים למבצעי אכיפה בתחנות דלק, חברות נקיון ואבטחה וגם משרדי פרסום או עורכי דין. המאמר הבא יסייע, לכם המעסיקים, להימנע מהליכים פליליים ומתשלום קנסות גבוהים - מאד
אין ספק שלהיות מעסיק – זה לא פשוט: מצד אחד, אתה מחויב לדאוג לעסק ולרווחיותו. זהו הבסיס לקיומך. אך בה בעת, אתה מחוייב לשלל חוקי העבודה החלים עליך ועל עובדיך, וכפועל יוצא – על שמירת זכויותיהם של כל העובדים שלך: אלו שיוצאים למילואים, ואלו שבהריון, אלו שהגיעו לגיל מתקדם ואולי כבר פחות אפקטיביים, ואלו שחלו ונעדרים מהעבודה לתקופת מה. עליך לזכור את כל זכויותיהם המיוחדות של כל עובדיך, להימנע מפגיעה בהן, וכמובן להעניק להם את כל הזכויות הסוציאליות המגיעות להם לפי כל דין בכל חודש וחודש.
זכויות עובדים - מדריכים נוספים:
- הבטחות בעל פה של הבוס - צריך לקיים?
- ניצול בחסות החוק: כך מופקרים עובדי הקבלן
- האם חייבים לאפשר לנו להתפלל בעבודה?
- לא קיבלתי מתנה לחג - זה חוקי?
מאמר זה נועד להתריע בפניך, מעסיק יקר, שלא רק העובדים שלך המודעים לשלל זכויותיהם ודורשים אותם, צריכים להדאיג אותך, אלא גם ה"אח הגדול" שרואה הכל: המדינה.
בעניין זה כדאי שתכיר את משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה (=התמ"ת), שאחראי על אכיפת חוקי העבודה. משרד התמ"ת יוצא מדי פעם ב"מבצע אכיפה ארצי" של הוראות החוק, ומעסיק שנחשד בהפרת אחד החוקים עלול לעמוד בפני הליך פלילי, שעלול להוביל להגשת כתב אישום ולקנסות גבוהים.
מעת לעת מפרסם מינהל ההסדרה ואכיפה במשרד התמ"ת, בראשותה של הגב' יפה סולימני, הודעות בדבר "מבצע" אכיפה זה או אחר, ולכל המעסיקים באשר הם מומלץ לבצע כבר היום בדק בית ובקורת פנימית של עמידתם בהוראות החוק, טרם ייכנסו למשרדיהם מפקחי הרשות ויעמידו אותם לדין.
למען נוחותכם ריכזתי כאן את המבצעים שיצאו לפועל בשנים 2011-2010, וכן מידע רלבנטי הנוגע לחוקים העיקריים שיישומם נבדק במסגרת כל מבצע ומבצע:
1. מבצע ארצי בתחנות דלק - דצמבר 2011
המבצע האחרון החל בעקבות תלונות שהתקבלו לגבי תחנות הדלק בישראל. במסגרת המבצע פוקדים מפקחי העבודה תחנות דלק שונות ברחבי הארץ, ובודקים את תנאי העסקת העובדים. יחזקאל אופיר, מנהל אגף האכיפה, ציין בהקשר זה: "עבודה בתחנות דלק, מעצם הגדרתה כ"עבודה מועדפת", מושכת צעירים וצעירות חסרי ניסיון והיכרות עם חוקי העבודה שנועדו להגן עליהם. נראה כי לעיתים אותם צעירים נחשפים לתנאי העסקה פוגעניים, ותנאי העסקה המתאפיינים בשכר נמוך, שחיקה מהירה ותחלופה גבוהה של עובדים".
פעילות זו הינה חלק מתוכנית עבודה כוללת אותה מוביל ומכוון אגף האכיפה, לטיפול ולהגנה על אוכלוסיות עובדים חלשות. במהלך השנים הגיעו לאגף האכיפה במשרד התמ"ת תלונות נקודתיות הנוגעות להעסקה פוגענית בתחנות דלק ואלו זכו לטיפול פרטני. ואולם, חקירה שהתנהלה בעת האחרונה באגף האכיפה בתמ"ת - שחקר חשד לעבירות של אי תשלום שכר מינימום, אי ניהול פנקס עבודה וניכויים שלא כדין מהשכר - חשפה בעייתיות קשה באופן ההעסקה, לרבות פגיעות מתמשכות בשכר המתדלקים, ניכויי שכר שלא כדין, אי תשלום שעות נוספות ועוד.
הבדיקה מתמקדת, בין היתר, בעמידה בהוראות חוק אלו:
בהקשר זה נמסר ממשרד התמ"ת כי בשנים 2007 - 9/2011 ביצע האגף פיקוח בקרב כ-8,000 מעסיקים, הוטלו כ-5,500 קנסות מנהליים בסכום של 58 מיליון שקלים, הוגשו כ-1,150 כתבי אישום וכן ניתנו למעלה מ-1,600 התראות למעסיקים. אגף האכיפה, מזמין עובדי תחנות דלק בכל הארץ, לדווח לאגף על עבירות על חוקי העבודה לטלפון: 1-800-354-354.
2. מבצע ארצי בחברות ניקיון וחברות שמירה ואבטחה - יוני 2011
ביום 26.6.2011 הודיע המשרד כי החל במבצע לאכיפת הוראות חוקי העבודה בקרב חברות ניקיון וחברות שמירה ואבטחה, בערים ובישובים רבים, וכי במסגרת המבצע יקיימו מפקחי העבודה של אגף האכיפה ביקורי פיקוח במשרדי החברות ובאתרים בהם מועסקים העובדים, יידרשו מידעים ומסמכי שכר וכן ייגבו עדויות מעובדים, אשר ישמשו בסיס להמשך החקירה מול החברות.
הבדיקה מתמקדת, בין היתר, בעמידה בהוראות חוק אלו:
• חוק העסקת עובדים על-ידי קבלני כוח אדם
(חוק העסקת עובדים על-ידי קבלני כוח אדם תוקן כך שיש צורך ברישיון מאת משרד התמ"ת על-מנת לעסוק כקבלן שירות בענפי הניקיון, השמירה והאבטחה, והבדיקה תתמקד גם בחברות שלא השלימו את חובותיהם במסגרת הליך הרישוי, או שסיימו את תהליך הרישוי ולא הגישו למשרד התמ"ת ערבויות בנקאיות).
3. מבצע ארצי בענף הפרסום, התקשורת וההפקה - מאי 2011
במסגרת המבצע יבדקו תנאי העסקתם של העובדים בענף, כשהמפקחים יגיעו למשרדי פרסום, אולפני הפקה, תחנות רדיו, טלוויזיה, ועיתונות כתובה ויפעלו לבדיקת תנאי העסקתם של העובדים, תוך מתן דגש על עובדים במערך התומך ובכלל זה, תחקירנים, תקציבאים, פלנרים, כתבים, מפיקים, עובדים בתמיכה הטכנית ועוד.
במסגרת הביקורת, ייגבו עדויות מעובדים ויידרשו מידעים ומסמכי שכר אשר ישמשו בסיס להמשך החקירה מול המעסיקים.
יש לציין כי מסגרת ההעסקה בתחום זה מתאפיינת בהעסקת עובדים בשעות מרובות, תשלום שכר נמוך (לעיתים תוך פגיעה בשכר המינימום), אי מתן גמול שכר לעבודה בשעות נוספות ובמנוחה השבועית, ומאגף ההסדרה נמסר בשעתו כי "תחום זה נחשב לתחום סגור יחסית ועובדים רבים מוכנים לספוג פגיעה בתנאי העסקתם על מנת לרכוש ניסיון ולהתקדם בתחום. עובדים נמנעים מלהתלונן כנגד מעסיקם גם בשל העובדה כי קיים חשש שלא ירצו להעסיקם כלל בתחום".
הבדיקה מתמקדת, בין היתר, בעמידה בהוראות חוק אלו:
מבצעים נוספים
בנוסף, נערכו בשנת 2011 מבצעים גם בתחומי הבאים:
1. תחום המסעדנות
2. עבודת נוער (קיץ)
3. טלמרקטינג
ובשנת 2010, בתחומים אלו:
1. גני ילדים ומוסדות חינוך (סייעות)
2. משחטות (במגזר הערבי בצפון)
3. מספרות (סייעים ועוזרים)
4. בתי מלון (אנשי אחזקה)
5. עורכי הדין (מתמחים)
לסיום
מעסיק יקר, קח בחשבון שמתוקף מעמדך תהא חשוף תמיד לביקורת: מפקח שביקר במשרדיך פעם אחת, עלול לשוב, המבצעים מפורסמים בכלי התקשורת והעובדים ששומעים עליהם מקבלים עידוד להגיש תלונות כנגד מעסיקים שאינם עומדים בהוראות הדין.
בסופו של יום אם חלילה ייפתח נגדך תיק פלילי, סכומי הקנסות עלולים להיות מאד גבוהים: הקנס מחושב לפי מספר העובדים שכלפיהם נעברה העבירה, משך הזמן שבו הוראות החוק לא מולאו, וההתייחסות היא לכל עבירה בפני עצמה: כך למשל אם 3 עובדים לא קיבלו שכר בגין שעות נוספות, במשך 5 חודשים - הקנס העומד בחוק יגדל לאין שיעור!
דריה כנף היא עורכת דין בתחום המסחרי והחוזים. יובהר כי האמור במדור אינו מהווה ייעוץ משפטי פרטני ומקצועי, לא נועד להחליפו, ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם, באשר כל מקרה ונסיבותיו. ייתכן ובמידע חלו השמטות ו/או טעויות. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד.
למאגר פסקי-הדין המלא: www.lawdata.co.il
למאגר פסקי הדין ודיני העבודה המלא: http://www.koloved.net