הסיוט האמריקני: רודן 'משוגע' נוסף בצפון קוריאה
בדיוק כשארה"ב שקלה לחדש את שיחות הגרעין עם פיונגיאנג ולהעניק סיוע למיליוני הרעבים בשטחה, הגיעה הידיעה על מותו של קים ג'ונג איל וטרפה את הקלפים. מומחה: "מדובר בחדשות רעות משום שכעת אנו נכנסים לשלב יותר מסוכן בצפון קוריאה, בו השליט הצעיר הולך להוכיח מה הוא שווה". צפו לפרובוקציות?
מותו של שליט צפון קוריאה קים ג'ונג איל הפתיע את הממשל האמריקני, בדיוק בזמן שבו נשקלת האפשרות לחדש את השיחות עם צפון קוריאה במסגרת שש המדינות (ארצות הברית, רוסיה, סין, יפן ושתי הקוריאות) להעביר לצפון קוריאה סיוע מזון כדי להקל על המדינה מוכת העוני והרעב.
סופו של רודן - הכתבות האחרונות:
- למה את בוכה? צפון-קוריאה "באבל" על מות קים
- הרעיב, התחמש וחגג. חייו ומותו של קים ג'ונג איל
- בנו של הרודן הצפון קוריאני מונה ל"יורש הגדול"
- צבא דרום קוריאה בכוננות, ירידות בבורסות אסיה
- רודן צפון קוריאה, קים ג'ונג איל, מת בגיל 69
השליח האמריקני לשיחות הגרעין עם צפון קוריאה, גלן דייויס, רק חזר לא מזמן לוושינגטון לאחר שקיים התייעצויות בסיאול, טוקיו ובייג'ינג בנושא הגרעין הצפון קוריאני.
בשנת 2008 קרסו שיחות שש המדינות ובעקבותיהן סולקו פקחי האו"ם מצפון קוריאה שנה לאחר מכן.
המדינה הקומוניסטית המבודדת הפרה בעבר הסכמים שעליהן חתמו שש המדינות ובמסעו של השליח האמריקני באסיה הוא לא גילה התלהבות גדולה לחדש את השיחות עם פיונגיאנג.
ידברו אחרי האבל
אך למרות זאת, בוושינגטון שקלו באחרונה להכריז על סיוע מזון למדינה מוכת הרעב כדי ליצור אווירה טובה לשיחות.
סביר להניח כי המהלכים לקידום השיחות עם צפון קוריאה יושעו לפחות עד תום תקופת האבל על מותו של קים ג'ונג איל והתהליך הרשמי של הכתרת יורשו בשלטון.
ג'ים וולש, מומחה לצפון קוריאה מהמכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT), אמר כי התגובה המיידית על מותו של הרודן הצפון קוריאני היא שמחה. אולם הוא הזהיר כי "מדובר בחדשות רעות משום שפירושן שאנחנו נכנסים לשלב יותר מסוכן בצפון קוריאה, בו השליט הצעיר הולך להוכיח מה הוא שווה".
"לארה"ב אין מושג מה קורה בצפון קוריאה"
ובעוד ממשלו של ברק אובמה מנסה להרגיע את דרום קוריאה ואת יפן בעקבות מותו של קים ג'ונג איל, מזהירים פרשנים בארה"ב שלאמריקנים אין מידע על המתרחש בצפון קוריאה.
"מעולם לא היינו במצב של התמודדות עם מדינה נחשלת שמחזיקה בנשק גרעיני.
בדרום קוריאה מוצבים כיום 28 אלף חיילים אמריקנים ובוושינגטון חוששים כי בגלל העובדה שמדובר במנהיג חדש, חסר ניסיון והכשרה - שמאחוריו עומדת למעשה הנהגה קולקטיבית - הוא צפוי ליזום כמה פעולות פרובוקטיביות.
סומכים על הסינים
המאמץ האמריקני המיידי הוא להרגיע את דרום קוריאה ויפן ולאפשר לסין בעלת ההשפעה לטפל בצפון קוריאה. לסין יש אינטרס גדול לשמור על יציבות המשטר הצפון קוריאני בגלל שקריסתו תביא לזרימת מיליוני צפון קוריאנים רעבים לעבר שטחה.
פרשנים בוושינגטון מדגישים כי המידע האמריקני על צפון קוריאה הוא כה מועט עד שהאמריקנים לא ידעו למשל על הפעילות של צפון קוריאה והסיוע שהעניקה לסוריה בבניית מתקן גרעיני בשטחה. את המידע על כך הם קיבלו מישראל.
גם ארה"ב, כמו בעולם כולו, לא ידעו על מותו הרודן הצפון קוריאני - שאירע לפני שתי יממות. ראש מטה הבית הלבן, ביל דיילי, דיווח לנשיא אובמה על מותו של קים ג'ונג איל רק לאחר ההודעה הרשמית של צפון קוריאה.
בהודעה שפרסם דובר הבית הלבן, ג'יי קרני, נמסר: "אנו עוקבים מקרוב אחר הדיווחים על מותו של קים ג'ונג איל. אנו נמצאים בקשר הדוק עם בעלות בריתנו דרום קוריאה ויפן. אנו מחויבים ליציבות של חצי האי הקוריאני, לחופש ולביטחון של בעלות בריתנו".