שתף קטע נבחר

פני התייר: אמריקני או רוסי, ומאוכזב מהלכלוך

מרביתם נוצרים, הם מרוצים מאתרי העתיקות, נוהרים לירושלים, אבל מתאכזבים מהתמורה לכסף ומהמוניות. משרד התיירות פירסם נתונים על התיירים של 2011. והיכן נופש "מר ישראלי"?

>>> פעילויות לחנוכה - כל ההצעות והטיולים בערוץ התיירות

 

התיירים שפוקדים את ישראל מרוצים קצת פחות, אך לפי נתונים שהציג היום (ג') משרד התיירות – שנת 2011 עתידה להסתיים עם מספרי מבקרים נאים, למרות ירידה קלה לעומת שנת השיא אשתקד. באשר להרגלי הנופש של הישראלי – מורגשת פריחה מסוימת וגידול ביציאות לחו"ל.

 

אגף הסטטיסטיקה במשרד התיירות פירסם את הנתונים בועידת התיירות השנתית הנערכת בירושלים. במשרד התיירות מעריכים כי שנת 2011 תסתיים עם כ-3.4 מיליון מבקרים, בדומה לשנת השיא אשתקד. עם זאת, על פי הנתונים הרשמיים של הלמ"ס עד חודש נובמבר – המספר הכולל של מבקרים שהגיעו לכאן מאז ינואר 2011 נמוך במעט מהתקופה המקבילה בשנת השיא. במשרד התיירות מציינים כי עם תחילת המהפכה במצרים, שהשפיעה בעיקר על התיירות היומית המגיעה דרך טאבה לישראל, המגמה התהפכה.

 

הנה עוד כמה נקודות מרכזיות מתוך הנתונים.

 

היכן ביקרו התיירים?

80 אחוזים מהתיירים סיפרו שביקרו בירושלים. שני שלישים ציינו כי ביקרו בת"א, ובאזור ים המלח – למרות האכזבה שלא נבחר לפלא עולמי - ביקרו כ-55 אחוזים. בהמשך הדירוג נמצאות טבריה והכינרת שאירחו כ-45 אחוז מהתיירים, ונצרת – שאליה הגיעו 38 אחוזים מהם.

 

האתרים המבוקשים ביותר היו הכותל המערבי (60 אחוזי ם מהתיירים ביקרו בו), הרובע היהודי בירושלים (55 אחוז), הויה דולורוזה בירושלים (48 אחוז) והר הזיתים (46 אחוז).

 

מי ומי מגיעים לכאן? הנה "מצעד המדינות":

  • כ-600 אלף מבקרים הגיעו מארה"ב. מדובר בכ-19 אחוזים מסך התיירות לישראל. המספר משקף ירידה של חמישה אחוזים בהשוואה לשנת 2010.
  • חצי מיליון מבקרים הגיעו מרוסיה, שתופסת 16 אחוזים מנתח התיירות הנכנסת. כאן כבר התרחשה צניחה של 9 אחוזים במספר התיירים, בעיקר בשל הארועים במצרים.
  • צרפת שיגרה לכאן בשנה החולפת 287 אלף מבקרים.
  • מגרמניה הגיעו לארץ 180 אלף מבקרים. מספר דומה הגיעו לכאן מבריטניה.
  • מאוקראינה הגיעו 142 אלף מבקרים.
  • מאיטליה הגיעו 115 אלף.
  • בהמשך רשימת המדינות המובילות את התיירות לישראל נמצאות פולין, קנדה, וספרד.

 

נעים להכיר – פניו של התייר

  • 60 אחוז מהתיירות הנכנסת היתה תיירות נוצרית, (יותר ממחציתה קתולית), 24% היתה תיירות יהודית, והיתר בני דת אחרת, או ללא שייכות דתית.
  • 61% מן התיירים ביקרו בישראל בשנת 2011 בפעם בראשונה, 39% הגיעו לביקור חוזר.
  • 28% הגדירו כי מטרת הביקור בישראל הנה צליינות, 24% תיור וטיול, 13% כחופש ונופש. בסך הכל 65% הגדירו את מטרת הביקור כמטרות תיירותיות. 17% באו לביקור קרובים וידידים, 13% באו למטרות עסקים וכנסים.
  • 39% מהתיירים באו בטיול מאורגן, 23% מן התיירים באו במסגרת קניית חבילת תיור, ו- 38% באו באופן עצמאי.
  • 72% מהתיירים לנו בבתי המלון, 18% אצל קרובים/ידידים, 7% באכסניות נוער ו/או נוצריות. השאר בדירות בבעלות או בשכירות.

 

מה הם אוהבים? ומה פחות?

על פי נתונים שנאספו במחצית הראשונה של 2011 בלבד – שביעות הרצון הכללית של התיירים עמדה על ציון של 3.9 מתוך 5 . בין השירותים שקיבלו ציון גבוה נמצאים: האתרים הארכיאולוגיים, ומדריכי תיירות (4.0), הביטחון האישי (3.9), החופים והים (3.8), והמתקנים של שדה תעופה (3.7).

 

בין הציונים הפחות טובים ניתן לציין את: הניקיון של שירותים ציבוריים (3.2). התמורה לכסף, וחנויות פטורות ממכס (3.3), המוניות (3.4). הציונים היו במגמת ירידה בהשוואה ל-2010.

 

באשר לתמורה שמקבלים התיירים לכספם אמר בכנס שר התיירות סטס מיסז'ניקוב כי "יוקר המחיה בישראל עומד בראש סדר היום, נפעל במסגרת להוזלת מחירי בתי- מלון, להורדת עלויות הנופש לתיירות נכנסת ולתיירת פנים".

  

והיכן נופשים הישראלים?

מנתוני משרד התיירות עולה כי הישראלים צברו 16 מיליון לינות ב-2011. הישראלי

יצא בממוצע ל-2.1 חופשות, ובכל אחת מהן ישן בממוצע 2.3 לילות מחוץ לבית. ביחס לשנת 2010 נרשמה עלייה מתונה של אחוז אחד בלינות במלונות, לצד ירידה קלה באכסניות הנוער ובאירוח הכפרי.

 

ומה באשר לטיסות לחו"ל? על רקע המחאה החברתית ומחאת יוקר המחיה - מתברר ש"מר ישראלי" מכיר את נתב"ג לא רע בכלל. לפי נתוני משרד התיירות, השנה נרשמה עלייה של כארבעה אחוזים ביציאות לחו"ל. ביציאה בדרך האוויר נרשמה אפילו עלייה משמעותית יותר – של 9 אחוזים. בדרך היבשה (יציאה לירדן ומצרים) נרשמה ירידה במספר היציאות של ישראלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ירושלים של זהב. ודולרים. ואירו
צילום: זיו ריינשטיין
מומלצים