שתף קטע נבחר
 

המהפך בקובה: התושבים לא הפכו לעשירים יותר

2011 היתה שנה של רפורמות ששינו את החיים בקובה מהקצה אל הקצה, אך עדיין לא שיקמו את הכלכלה. המומחים רוצים שינוי מהיר יותר: "אפשר להחזיק בטלפון סלולרי, לקנות בית, לקנות רכב ולנהל עסק קטן, אבל לא מדובר בנפילת חומת ברלין". האם התושבים באמת מרוצים מהשינוי המתחולל בחייהם?

השנה האחרונה בקובה, שכללה התעוררות כלכלית אחרי שנים רבות, לא הפכה את חוליו סזאר הידאלגו לאדם עשיר. הפיצרייה החדשה שלו אמנם רשמה כמה חודשים טובים, אבל ברוב הזמן הוא רשם הפסד. בחלק מהשנה הוא לא היה יכול להרשות לעצמו לקנות מצרכים בסיסיים כדי להכין את הפיצות.

 

קובה - מדינה הולכת ונפתחת:

 

אך הידאלגו בן ה-31 אומר שהוא שמח על האפשרות לעשות עסקים בכלל. עד לפני שנה הידאלגו עבד במאפייה בניהול ממשלתי, בתמורה ל-15 דולר בחודש. כיום הוא הבוס של עצמו, משלם מסים, מעסיק עובדים ומתפקד כיזם. "לדעתי הציפיות שלי התממשו. מקובה של היום לא הייתי יכול לקוות ליותר מזה", הוא אומר, "עובדה, שרדנו".

 

כרזה בהוואנה, קובה  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כרזה בהוואנה, קובה (צילום: רויטרס)

 

סיפורו של הידאלגו דומה לסיפורם של יזמים קובנים אחרים בשנה החולפת, בה קובה אימצה בחשש ובזהירות רפורמות של שוק-חופשי. למרות המאבקים והכישלונות של חלק מהעסקים שנפתחו בעקבות הרפורמות, רבים מהיזמים אומרים כי חייהם השתנו, החלומות שלהם התגשמו, הגישה השתנתה ודלתות נפתחו לאחר שהיו סגורות במשך יותר מחצי מאה.

 

2011, שאותה ראה הנשיא ראול קסטרו כשנה מכריעה במיוחד בהיסטוריה של המהפכה, מסתיימת כעת לאחר שצף של רפורמות בלתי נתפסות שמשנות באופן משמעותי את החיים החברתיים והכלכליים.

 

בחודש אוקטובר הממשלה התירה מכירה של רכבים משומשים, וחודש מאוחר יותר הרחיבה את ההיתר לשוק הנדל"ן, לאחר עשורים של איסור מוחלט. לאחרונה החלה הממשלה גם להעניק אשראי בנקאי לבעלי עסקים חדשים ואזרחים המעוניינים לשפץ את ביתם.

 

אך הרפורמה המשמעותית מכל היתה ההחלטה של קסטרו להגדיל בשיעור גדול את כמות העובדים העצמאיים, כחלק מניסיון שהתברר כלא יעיל במיוחד לקצץ במשכורות המנופחות של עובדי הציבור. כ-338 אלף קובנים קיבלו אישור לניהול עסק משלהם, והדבר ניכר ברחובות. הוואנה מלאה בשלטים זמניים ושמשיות של עסקים חדשים, והסוחרים מציעים בקולי קולות את מרכולתם.

 

האמברגו האמריקאי כבר לא אשם

"הרפורמות התקדמו, אולי לא מהר מספיק בהתחשב בבעיות שנצברו, אבל הן התקדמו, אחת אחרי השניה, ואין סימן לכך שהן יפסיקו או יבוטלו", אומר עומאר פרז, ראש המרכז ללימודי כלכלה מקומית באוניברסיטה של הוואנה.

 

על פי הנתון הרשמי היחיד שפורסם עד כה, ההכנסות ממסים מעסקים חדשים גדלו פי 3 בחודש אוקטובר האחרון. מנהיגי המדינה הפחיתו לאחרונה את תחזית הצמיחה השנתית בשנת 2011 מ-3% לרמה של 2.7%, נתון נמוך יחסית לכלכלה מתפתחת.

 

בעלי עסקים פרטיים התלוננו על המסים הגבוהים, מחסור בחומרי גלם, והעובדה שהם מוקפים לפתע בהרבה מתחרים. לרובם אין הון התחלתי לפתיחת עסק חדשני, ולכן רוב העסקים שנפתחים הם קפיטריות, מכונים לטיפוח ציפורניים, קיוסקים קטנים וכדומה.

 

מריה רגלה סלדיבאר, בעלת חגורה שחורה בטוואקנדו שקיבלה רישיון להעניק שיעורים לילדים בפארק שמול מקום העבודה שלה, אומרת כי למרות הקשיים, ההחלטות שלקחה בתור בעלת עסק שיפרו את הביטחון העצמי שלה. היא נרגשת מאוד מכך שהצליחה לשים בצד 2,000 פזו (80 דולר), המהווים משכורת של 4 חודשים במשרה ממשלתית.

 

"אולי תצחקו על הסכום שחסכתי, אבל בשבילי זה הרבה כסף", היא אומרת. בכסף שחסכה קנתה מכנסיים מקצועיים של טוואקנדו, וכעת "אני נראית כמו מאמנת ראויה, ולא מישהי שקוטפת מנגו מהעצים".

 

רפאל רומיו, ראש המחקר של הכלכלה הקובנית בוושינגטון, אומר כי ראול קסטרו "שינה את השיח" מאז נכנס לתפקיד הנשיא בשנת 2006 במקום אחיו, פידל, שקובה תחת שלטונו נטתה להאשים את החולשה הכלכלית בגורמים חיצוניים כמו אמברגו ארוך שנים של סחר ותיירות מצד ארצות הברית.

 

אך עד כה השינויים לא הצליחו להחיות את הכלכלה הקובנית המותשת. "מדובר בצעדים חיוביים אבל כשמפרטים אותם: אפשר להחזיק בטלפון סלולרי, לקנות בית, לקנות רכב ולנהל עסק קטן, מבינים שלא מדובר כאן בנפילת חומת ברלין. אלו לא שינויים משמעותיים מספיק", אומר רומיו. "קובה עומדת בפני קשיים רבים. זוהי ריצת מרתון, והם לוקחים צעדים קטנים מידי קדימה".

 

במקום להחליף דירות - מוכרים

עם זאת, נראה כי חלק מהרפורמות מתקדמות מהר יותר ממה שאנליסטים רבים קיוו לו. בפינת הרחוב בהוואנה שהיתה הנקודה הבלתי רשמית של שוק הנדל"ן, העסקים משגשגים. במקום לתלות מודעות של "החלפת" נכסים, הסוחרים מציעים למכירה בתים ונכסים, בגלוי ובשמחה רבה.

 

שלט המציע דירה להחלפה, בהוואנה (צילום: AP) (צילום: AP)
שלט המציע דירה להחלפה, בהוואנה(צילום: AP)

 

מנדז רודריגז, סוכן נדל"ן בלתי רשמי, אומר כי ההליכים של הקנייה והמכירה הם הוגנים ולא כוללים ביורוקרטיה רבה מידי. "הכל מוגדר כעת בחוק", מספר רודריגז, למרות שהמקצוע עדיין לא אושר סופית כחוקי. רודריגז ועמיתיו למקצוע עדיין מקבלים "מתנות" מלקוחות על מכירה של נכס או מציאת קונה.

 

רודריגז מעריך, כי אישור רשמי של שוק הנדל"ן יוביל לעלייה חדה במחירים, אך לדברי רבים מבעלי העסקים החדשים, הם יוכלו לנצל ולהפיק רווחים מהעלייה הצפויה במחירים.

 

ובנתיים, הידאלגו נמצא בעיצומן של ההכנות לחגיגות השנה החדשה - בפיצרייה. החסכונות שלו פשוט לא הספיקו בשביל לקחת יום חופש, דווקא ביום עמוס וחגיגי. הוא מתכנן לפתוח את הפיצריה עד מאוחר ולחגוג במקום העבודה עם המשפחה הקרובה. "אנחנו מכינים ארוחה קטנה רק לנו", אומר הידאלגו. אם אנחנו יכולים להרשות לעצמנו לקנות בשר, הוא הולך למכירה ללקוחות, לא בשביל שאנחנו נאכל אותו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כותרת בעיתון בהוואנה: מותר לקנות ולמכור בתים
צילום: EPA
מומלצים