שתף קטע נבחר

 

מרד שרי הליכוד: רה"מ בוחן מחדש חוק עורכי הדין

שרי הליכוד התעמתו בישיבת הסיעה עם יוזמי החוק לשינוי הוועדה למינוי שופטים, שאושר לקריאה שנייה ושלישית. סער צעק על אלקין ולוין, לבנת טענה כי "החוק מזיק לליכוד", ודנון האשים את השרים ב"התקפלות". החוק לא יעלה להצבעה השבוע

שרי הליכוד הצליחו להפיל את החוק לשינוי הוועדה לבחירת שופטים? ויכוח סוער התפתח אחר הצהריים (יום ב') בישיבת סיעת הליכוד, לאחר שדן מרידור דרש דיון מחודש בממשלה על החוק, שאושר מוקדם יותר לקריאה שנייה ושלישית. חבריו השרים הצטרפו אליו והביעו את התנגדותם לחוק - למורת רוחם של חברי הכנסת זאב אלקין, יריב לוין ודני דנון.

 

בתום הדיון החליט נתניהו לשקול מחדש את עמדתו לגבי החוק, שאמור לבטל את תוצאות הבחירות האחרונות לוועדה בלשכת עורכי הדין. כמו כן, שר האוצר יובל שטייניץ המליץ ששר המשפטים יעקב נאמן יציג את עמדתו בפני השרים. החוק לא יעלה להצבעה בכנסת במהלך השבוע הקרוב.

  

חוק ועדת השופטים - הכתבות האחרונות:

המשנה ליועמ"ש מחתה, אבל 'חוק עורכי הדין' עבר

המשנה ליועמ"ש: הכנסת מנצלת לרעה את כוחה


מרידור הציע לא להצביע על החוק בגלל חוות דעת היועץ המשפטי לממשלה, שהביע את התנגדותו. גם בני בגין וגדעון סער הודיעו על התנגדותם לחוק ולימור לבנת הזכירה כי בוועדת השרים אף היא התנגדה לחוק.

 

השרים נגד הח"כים. ישיבת סיעת הליכוד (צילום ארכיון: AP) (צילום: AP) (צילום: AP)
השרים נגד הח"כים. ישיבת סיעת הליכוד (צילום ארכיון: AP)

 

במהלך ישיבת הסיעה, נשמעו צעקות רמות. ראש הממשלה בנימין נתניהו דרש משר המשפטים יעקב נאמן להגיע לדיון, אך נאמן שנמצא בטקס בבית הנשיא לא הגיע. נאמן תומך בחוק, שצפוי להעניק משקל רב יותר למחנהו ביחס למחנה נשיאת העליון דורית ביניש.

 

יריב לוין, אחד מיוזמי חוק עורכי הדין, ענה לשרים המתנגדים ואמר כי זהו "מאבק נגד שיטת המינוי המלוכנית, בה נהגה נשיאת בית המשפט העליון". גדעון סער, שהתנגד לחוק בוועדת השרים לחקיקה, פנה בצעקות לח"כ זאב אלקין, יוזם נוסף של החוק: "תחזור למשבצת שלך". 

 

סער הרעים בקולו גם על לוין. לדבריו, "ביטול הבחירות רטרואקטיבית בחקיקה הוא תקדים מסוכן". לבנת הוסיפה: "החוק הזה מזיק לליכוד". לוין הגיב: "לא ייתכן שאתם נזכרים רק עכשיו". מיכאל איתן הצטרף לחבריו השרים ואמר כי "החקיקה שינתה את צורתה ב-180 מעלות".

 

"נבחרנו למשול, לא להתקפל" 

לאחר מכן, ח"כ דני דנון תקף את השרים וטען כי הם מתקפלים. "זו לא הפעם הראשונה שיש התקפלות של שרים בליכוד בגלל לחץ תקשורתי", אמר, " זה כבר קרה בעבר בנושא ועדות החקירה הפרלמנטריות לחקירת מימון ארגוני שמאל. נבחרנו למשול ולא להתקפל".

 

על פי הנוסח החדש של הצעת החוק, חברי מועצת לשכת עורכי הדין יוכלו לסמן בטופס הבחירה נציג אחד בלבד במקום שניים לוועדה למינוי שופטים. כך צפוי להשתנות מאזן הכוחות בוועדה לבחירת שופטים, כך שהרוב במועצת הלשכה (שנוטה לטובת "מחנה ביניש") ישפיע פחות, ויתחזק כוחו של יושב ראש הלשכה - כיום עו"ד דורון ברזילי, שנחשב מקורב לנאמן. 

 

הצעת החוק ביקשה בתחילה לקבוע שיו"ר הלשכה עצמו יהיה חבר בוועדה.

בהמשך שונה הנוסח, כך ששני נציגי לשכת עורכי הדין ייבחרו מעתה ברוב של שני שלישים ממועצת הלשכה. כעת הוא שונה בשלישית. המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד אורית קורן, מחתה היום על ההצעה ואמרה כי "ההתערבות בתהליך הבחירה לצורך השגת תוצאה פרסונאלית פוגע בתפקיד הכנסת כמחוקקת נורמות ראויות". 

 

הצעת החוק השנויה במחלוקת עלתה לדיון גם בישיבת סיעת העצמאות. יו"ר המפלגה, שר הביטחון אהוד ברק, הבהיר כי "אנו מתנגדים לחוק זה בכל תוקף ונפעל ככל יכולתנו כדי לחסום אותו עוד לפני שהוא יגיע לחקיקה. זהו חוק שיש בו שיקול נקודתי הקשור ליכולת לבצע דבר מסוים". מנגד, הוא הביע תמיכה בחוק גרוניס, שאמור לסלול את דרכו של השופט אשר גרוניס לנשיאות בית המשפט העליון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו, לפני הישיבה
צילום: רויטרס
ח"כ לוין. "מאבק נגד שיטת המינוי המלוכנית"
צילום: נועם מושקוביץ
מרידור. דרש דיון מחודש
צילום: עידו ארז
מומלצים