המשנה ליועמ"ש מחתה, אבל 'חוק עורכי הדין' עבר
החוק שמחזק את כוחו של שר המשפטים בוועדה למינוי שופטים, באמצעות שינוי בחירת נציגי עורכי הדין, אושר לקריאה שנייה ושלישית. קודם טענה המשנה ליועץ המשפטי לממשלה שהכנסת מנצלת לרעה את כוחה. לבני: "נתניהו רוצה שכולם יפחדו"
הנוסח החדש של הצעת החוק לשינוי מינוי שני נציגי לשכת עורכי הדין בוועדה למינוי שופטים, אושר בצהריים (יום ב') בוועדת חוקה של הכנסת לקריאה שנייה ושלישית. זאת, למרות ביקורת חריפה שמתחה בדיון מוקדם יותר המשנה ליועץ המשפטי לממשלה. החוק אמור לחזק את כוחו של שר המשפטים יעקב נאמן בוועדה לבחירת שופטים.
עוד בחדשות ynet:
ים גשם מטורקיה: 45 מ"מ בראשל"צ, לבן בחרמון
סיכום התביעה: "אורי מסר ניסה להגן על אולמרט"
על פי הנוסח החדש, יוכלו חברי מועצת הלשכה לסמן בטופס הבחירה נציג אחד בלבד במקום שניים כיום. הדבר אמור להוביל למעשה לבחירת נציג מטעם כל מחנה בלשכת עורכי הדין - וצפוי לשנות את מאזן הכוחות בוועדה לבחירת שופטים. הרוב במועצת הלשכה (שנוטה לטובת "מחנה ביניש") ישפיע פחות, לפי השיטה החדשה, בעוד כוחו של יושב ראש הלשכה - כיום עו"ד דורון ברזילי, שנחשב מקורב לנאמן, יתחזק.
הצעת החוק, שהוגשה על ידי חברי הכנסת זאב אלקין ויריב לוין (הליכוד) ורוברט אילטוב (ישראל ביתנו), ביקשה בתחילה לקבוע שיו"ר הלשכה עצמו יהיה חבר בוועדה. בהמשך שונה הנוסח, כך ששני נציגי לשכת עורכי הדין ייבחרו מעתה ברוב של שני שלישים ממועצת הלשכה. כעת הוא שונה בשלישית.
אחרי שאתמול פורסם לראשונה ב-ynet כי היועצת המשפטית של הוועדה מותחת ביקורת חריפה על הצעת החוק, גם הנוסח האחרון נתקל בביקורת משפטית, לנוכח העובדה שרק לפני כחודש נערכו בחירות לנצגי הלשכה (בהן זכו שני נציגים המזוהים עם הקו של ביניש). על פי המשנה ליועץ המשפטי לממשלה,
עו"ד אורית קורן, "עצם המהלך של הדחת נציגים מכהנים הוא בעייתי ופוגע במעמד חוק יסוד השפיטה, באוטונומיה שלה לנהל העניינים ובזכות שלהם לבחור ולהיבחר. ההתערבות בתהליך הבחירה לצורך השגת תוצאה פרסונאלית פוגע בתפקיד הכנסת כמחוקקת נורמות ראויות".
לדברי קורן, "הצעת החוק הזאת מעידה על עצמה בצורה ברורה שתכליתה אינו אלא שינוי בדיעבד, רק משום שתוצאות הבחירה לא מוצאת חן בעיני ח"כים כאלה או אחרים. הכנסת מנצלת לרעה את אפשרותה לחוקק חוקים. אין המדובר במהלך אחיד ורוחבי".
היא התייחסה למתווה שנוגע לוועדה למינוי דיינים וקאדים, שהכוח לגביו יינתן גם הוא לראש לשכת עורכי הדין. לדבריה, השינוי "נותן כוח מכריע לראש לשכת עורכי הדין. עצם המהלך של הדחת הנציגים המכהנים הוא מהלך מאוד בעייתי ופוגע בחוק יסוד השפיטה ובאוטונומיה של לשכת עורכי הדין לנהל את ענייניה".
בוועדה לבחירת שופטים תשעה חברים - שני שרים (נאמן וגלעד ארדן) שני חברי כנסת (דוד רותם מהקואליציה ואורי אריאל, שמייצג את האופוזיציה), שלושה שופטי בית המשפט העליון (כיום הנשיאה ביניש, אשר גרוניס ומרים נאור) ושני נציגי לשכת עורכי הדין. כרגע נחשב "מחנה ביניש" לבעל רוב של חמישה (השופטים ועורכי הדין) מול ארבעה. לבחירת שופטי עליון נדרש רוב של שבעה, אולם כל קול מחזק את המחנה בהסכמים ו"דילים" למיניהם במינויים.
הערב: חוק גרוניס לאישור במליאה
"משתמשים בכלים דמוקרטיים כדי להפוך את ישראל לישראל אחרת", אמרה בתגובה לקידום החוק יו"ר האופוזיציה, ציפי לבני מקדימה. "בקדנציה הקודמת נתניהו אמר 'הם מפחדים' כאילו כדי להגיד זה הם ולא אני - ועכשיו בקדנציה השנייה שלו הוא רוצה שהם יפחדו באמת. בכנסת פועלים לבטל בחירות דמוקרטיות כדי למנות אנשים מטעם לבית המשפט העליון. כולם אומרים - לא יעלה על הדעת, ולמחרת קורה דבר חמור יותר.
"לוקחים את הכלים הדמוקרטיים ומנצלים אותם בכנסת כדי לבטל בחירות דמוקרטיות, לקבוע את זהות נשיא בית המשפט העליון", היא טענה.
בתוך כך, צפוי לעלות הערב להצבעה במליאת הכנסת לקריאה שנייה ושלישית "חוק גרוניס", שמבטל את תקופת הכהונה המינימלית וסולל את מינויו של השופט אשר גרוניס לנשיאות בית המשפט העליון.
לפי החוק, גרוניס יוכל להחליף בתפקיד את ביניש על אף שבעת פרישת הנשיאה הנוכחית
יישארו רק שנתיים ועשרה חודשים עד להגעתו לגיל פרישה. כיום קובע החוק כי שופט לא יוכל להתמנות לנשיא אם תקופת הכהונה שנותרה לו עד לפרישה הכפויה, בגיל 70, עומדת על פחות משלוש שנים.
מתנגדי החוק טוענים כי מאחוריו ניצבים אנשי ימין התומכים בגרוניס על רקע דעותיו השמרניות ונטייתו להימנע מהתערבות בהחלטות הכנסת. באופוזיציה הגישו מאות הסתייגויות, ומתכננים מרתון של דיונים, שלא צפוי להשפיע על אישור החוק.