זה שורף בלב: דיז'סטיפים, סיפור אהבה מריר
הם התחילו את דרכם כתרופות שרקחו רוקחים ונזירים, הגיעו לרחבת המועדונים ובמקרה של ייגרמייסטר - אפילו נשתו בקש, עם משקאות אנרגיה. 10 דיז'סטיפים מרירים-מתוקים, שעושים טוב בלב ובבטן ושווים שיפנו להם מקום של כבוד במקפיא הביתי
הביוגרפיה הכללית של משקאות הדיז'סטיף כפי שאנו מכירים אותם כיום מתחילה ברנסנס. נזירים בכל מיני מנזרים מבודדים נהגו להשרות עשבים, תבלינים, שורשים, פירות ופרחים באלכוהול – בלגן שלם, ששימש לעיתים קרובות גם כתרופה.
עוד בערוץ האוכל:
עכשיו מעונן: ליבי מספרת הכל על בירות חורף
זהב לבן: יונתן רושפלד מכין טאפאס בצל
שחיתות: 10 בראנצ'ים מומלצים ברחבי הארץ
השיקויים שהתקבלו היו על פי רוב מרירים ונעדרי מתיקות במתכוון – הסיוע לעיכול הרגיש כך הרבה יותר רציני מחד ומאידך – סוכר ודבש היו חומרי גלם יקרים מאד ולא תמיד בנמצא.
המשקאות שהתקבלו ברקיחות הנזירים נקראו אז "אליקסיר" (מערבית – אל-איקסיר, כלומר: "הַפַּעיל") ושימשו, באין אלקה זלצר, כמזור למחלות מעיים, מיחושי בטן ובשלב מאוחר יותר גם נגד סחרחורות ובחילות. מהמנזרים עברו רבים מהדז'סטיפים למדפי בתי המרקחת וחלקם אף נוצרו שם, על ידי רוקחים ורופאים. רפואה עממית במיטבה? בהחלט.
אצלנו בבית יש חיבה עתיקת-יומין לדיז'סטיפים. סבי היה מחזיק במזנון השתייה בקבוקים קטנטנים של ליקר אונדרברג, עטופים בניירחום (ואחד תמיד היה מתחבא בכיס הפנימי של המקטורן שלו), אותם הוא היה שותה אותם אחרי ארוחות כבדות. המנהג הזה עבר עם אבי גם לבית הוריי. אצלי בבית שותים דז'סטיפים עשירים יותר בטעמים ומתקתקים, קפואים-קפואים, היישר מהמקפיא.
לטובת מי שגם מעוניין לסגור את הארוחה עם משקה חריף ומרגיע, העלנו כמה המלצות לשדרוג ארון המשקאות הביתי עם כמה דיז'טיפים מומלצים. עיכול נעים:
אוניקום
דיז'סטיף הונגרי מהמאה ה-18, עליו מספרים שהומצא על ידי ד"ר צוואק, הרופא המלכותי של הקיסרות האוסטרו-הונגרית. מספרים ששמו של המשקה ניתן לו אחרי תגובתו של הקיסר יוזף השני. "דאס איסט איין אוניקום", הוא קרא אחרי שטעם מהמשקה (כלומר: יחיד במינו), קריאה שעודדה את צוואק להמשיך ולייצר מהמשקה.
משפחת צוואק מחזיקה בייצור האוניקום עד היום, שמצדו נהנה ממעמד לאומי בהונגריה. טעמו מתוק-מריר, מתבסס על מעל ל-40 מרכיבים, בינם ניתן למנות הדרים, הל, כוכבי אניס וקינמון שמתיישנים אחרי זיקוק חצי שנה בחבית. אלגנטי ויוצא דופן. 40% אלכוהול. 135 שקלים.
בחרובקה
דיז'סטיף צ'כי שיוצר על ידי רוקח, על בסיס מתכון שקיבל מרופא אנגלי. הוא שווק בראשית כתרופה לכאבי בטן אבל מה מאד רכש קהל לקוחות נאמן, בריא במיוחד וכיום – גם תאב חיי לילה. בחרובקה מבוסס על השרייה של 60 עשבים ותבלינים באלכוהול, ולאחריה יישון בחביות עץ אלון.
מתובל מאד ובעיקר בולטים בו על תועפות של ציפורן וקינמון לצד פלפל שחור, אניס וקצה מענג של וניל. הארדקור מחוספס, זול וכיפי שנעים לפגוש קפוא בשוט. 38% אלכוהול. 65 שקלים.
פרנה ברנקה
משתיך למשקאות האמארו (מר באיטלקית), שורה מנצחת של דיז'סטיפים איטלקיים מלאי אופי ונשמה. מופק מ – 40 צמחי תבלין ביניהם הל, זעפרן, מור וקינמון, כל אלה על בסיס תזקיק ענבים.
יוצר לראשונה כבר בשנת 1845 ע"י מריה סקאלה המילאנזית ומיוצר עד היום בעסק המשפחתי. קלאסיקה מרירה במיטבה. נסו לשים יד על גרסת המנטה המרעננת ותראו מה זה פיתול בעלילה. 40% אלכוהול. 159 שקלים.
ייגרמייסטר
אולי המשקה המזוהה מכל עם המעבר שעשו הדיז'יסטיפים ממדפי בתי המרקחת האפלוליים אל מדפי ברים שרועדים מעוצמת הבאסים. רב ציידים אמיתי המופק מ-56 מיני צמחים שונים, הייחודי שבהם הוא צמח הערבז, שידוע כמעולה לעיכול.
עוד תופתעו לגלות שמושרה בו גם קינמון, גם קליפות תפוזים ואפילו ג'ינג'ר וזעפרן. לאחר ההשרייה הוא מתיישן במשך שנה לפחות בחביות עץ ענקיות ואז עובר סינון נוסף. בסיומת בולטים בו בעיקר שֹוּשֹ (ליקריץ) ומתיקות. מהנה בכל צורה שתבחרו, גם קפוא וגם על מי מנוחות של טוניק. 35% אלכוהול. 165 שקלים.
רמאזוטי
גם עליו מספרים שהגיח לעולם תחת ידיו רוקח איטלקי שובב אך מיומן, אאוסנו רמאזוטי, בחנות ליקרים קטנה לא רחוק ממילאנו. 33 צמחים משמשים בו בערבוביה ובעיקר בולטים אורגנו, קינמון וערבז.
למרות המרירות האופיינית, טעמו מתקתק ומעודן יחסית לז'אנר והסיומת מפתיעה בארומה תפוזית קורצת ומרעננת, הודות לקליפות תפוז שמושרות בו. עדינותו תשתלב נהדר בטקס החניכה שלכם לעולם המר הזה. 30% אלכוהול. 84 שקלים.
שרטרז
ירוק או צהוב, מדובר בכוכב אגדות, סיפורים ועלילות. זהו בעצם ליקר עשבים צרפתי בעל טעם חריף וייחודי (נרכש, בטח שנרכש) שמכיל 130 סוגי צמחים ופרחים, כולם טבעיים לחלוטין.
מדהים לגלות שהוא אינו מכיל חומרי טעם או צבע מלאכותיים כלל. הצהוב עדין יותר בטעם ובשיעור האלכוהול ואילו הירוק, עם הצבע מכשף שנשקף מהבקבוק הוא עז יותר (ושוב – צבעו טבעי לחלוטין). שני המשקאות מיוצרים ע"י נזירים ממנזר שרטרז עד היום. שרטרז ירוק 55% אלכוהול. 347 שקלים, שרטרז צהוב, 40% אלכוהול, 329 שקלים.
רדברגר ביטר
ליקר עשבים גרמני ותיק שעושה עלייה לארץ. יוצר לראשונה בשנת 1877 במזקקה הממוקמת בדרזדן, בירת סקסוניה והתחבב עד מהרה על מלכים, מנהיגים וכל מי שיכול היה להרשות לעצמו אותו אחרי משתאות של סביאה.
במזקקה מתהדרים בעובדה כי התבלינים המרכיבים אותו מגיעים מכל רחבי תבל. צבעו מהגוני יפהפה ובניחוחו בולטים ציפורן, קינמון וקליפות תפוז. מאוזן ומענג. 35% אלכוהול. 143 שקלים.
אמארו מונטנגרו
הדיז'יסטיף האיטלקי הכי כיפי שאתם עדיין לא מכירים. אחוזי אלכוהול נמוכים יחסית יכולים בקלות להפוך אותו דווקא לאפריטיף הבית שלכם ליבה מרירה מענגת תבוא טוב בסיום כל ארוחה.
ארומות עשבוניות וטעמים בולטים של קליפת תפוז, כוסברה טרייה, דובדבנים, תה ומלפפון. שילוב מרתק של טעמים וניחוחות שמביא לסיומת מנדרינית רכה. הכי שוה על הרבה סודה ולימון אבל נסו לשדרג איתו יין חם ותראו מה זה טוב. 23% אלכוהול. 165 שקלים.
אונדרברג
הממזר הקטן והגרמני הזה מר רצח ומכיל 44% אלכוהול. על אף ניחוח תרופתי משהו וטעם כמעט מכאיב, מדובר במשקה שיעשה לכם פלאים והוא באמת מיטיב להשפיע על עיכול ארוחות כבדות.
טיפ: שווה להפוך אותו דווקא לאפריטיף ולהקדים תרופה למכה, לפני שאתם מתחילים לזלול. האפשרות לשאת בקבוקון של 20 מ"ל בכל אשר תלכו, רק מעצימה את החוויה. קטן אבל לא פראייר. 13 שקלים סופר-מוצדקים.