שתף קטע נבחר
 

חדשים בעולם: נחש עם קרניים ולמור עכברי

חוקרים גילו ביערות מדגסקר מין חדש למדע של למור עכברי קטן עם עיניים גדולות וחיבה לחרקים. בטנזניה נמצא נחש צבעוני ממין "צפעוני שיחים מתילדה", המצוייד בצמד קרניים על ראשו. מדוע זכה הנחש לשם מתילדה? מחווה של החוקר לבתו בת ה-7

חוקרים ממדגסקר וגרמניה גילו מין חדש של למור עכברי קטן ביערות מזרח מדגסקר. הקיפוף הקטן ממין למור עכברי גֶרְפּ (על שם ארגון לחקר פרימטים במדגסקר - GERP), התגלה לאחר מסע חיפושים ממושך של חוקרים ביערות במהלך השנים 2008-2009 כדי לתעד את מיני הלמורים המצויים באיזור.

 

עוד בערוץ בע"ח:

 

החוקרים לכדו מספר למורים (Microcebus gerpi) ביער כדי למדוד את מימדי גופם ולקחו מהם דגימות גנטיות. בתום המדידות והתיעוד, שוחררו הלמורים בחזרה לטבע.

 

רק לאחר ניתוח הדגימות בגרמניה, גילו החוקרים מהמכון הזואולוגי באוניברסיטת האנובר, כי הלמור העכברי שנמצא ביער הינו חדש למדע. לדברי החוקרים, ישנם מיני למורים עכבריים קטנים יותר בשמורה המרוחקת עשרות קילומטרים מהיער בו נמצאו הלמורים החדשים.

 


צילום:  B. Randrianambinina

(צילום: Blanchard Randrianambinina)

 

אוכל פירות וחרקים

החוקרים ציינו כי הלמור העכברי הוא פעיל בעיקר בשעות הלילה, נחשב לאוכל כל ובתפריט מזונו, ניתן למצוא לא רק צמחים, פרחים ועלים, אלא גם חרקים קטנים ואפילו זוחלים. הוא מצוייד בעיניים גדולות, זנב פרוותי ארוך ומשקלו מוערך בכ-60-70 גרם. הוא נחשב ללמור עכברי גדול בהשוואה למיני למורים עכבריים אחרים.

 

למעלה מ-30 מיני למורים חדשים למדע התגלו ב-12 השנים האחרונות באי, שזכה להכרה עולמית בעיקר תודות לאוכלוסיית קיפופי הלמור המצויה בו. הטבע באי סובל מאיומים רבים. השטחים הטבעיים נעלמים בהדרגה, חיות הבר האנדמיות (המצויות אך ורק במדגסקר) סובלות מציד ומאובדן שטחי מחייה טבעיים בים וביבשה.

 

כריתת יערות מהווה את האיום המרכזי ומומחים אומרים כי האי איבד כבר למעלה מ-90 אחוז מהיערות המקוריים שבו. ההפיכות הרבות בשלטון בשנים האחרונות ומצב הכלכלה הקשה, מניעים תושבים רבים לצוד חיות ולנצל את משאבי הטבע המקומיים במהירות. 

 


צילום:  B. Randrianambinina

(צילום: Blanchard Randrianambinina)

 

איזו מתילדה נמצאה ביערות טנזניה?

שלושה חוקרים מארה"ב, טנזניה ואיטליה גילו מין חדש של נחש צבעוני ביערות נידחים בדרום מערב טנזניה.הנחש ממין "צפעוני שיחים מתילדה" (Matilda’s Horned Viper - Atheris matildae), מגיע לאורך של כ-60 סנטימטרים וככל הנראה ארסי.

 

מעל לעיניו ישנן צמד "קרניים" חדות והוא נוהג לארוב לטרף בסמוך למקורות מים, שם הוא מנסה לצוד צפרדעים ודו-חיים בשעות הלילה. את מרבית מזמנו, מבלה הנחש על עצים.

 

הנחש הצבעוני לא זכה במקרה לשם המיוחד. טים דבנפורט, מנהלת שלוחת אגודת שימור חיות הבר (WCS) בטנזניה ואחד מצוות החוקרים, העניק לנחש את שמו החדש כמחווה לבתו מתילדה, בת השבע.

 


צילום:  Tim Davenport  / WCS

(צילומים: Tim Davenport / WCS)

 

החוקרים לא פירטו היכן גילו את הנחש במטרה למנוע מציידים וסוחרים בחיות בר ללכוד את הנחשים הנדירים כדי למכור אותם. לדבריהם, לכידת החיות מהטבע למטרות סחר מהווה את אחד האיומים הגדולים ביותר לבעלי חיים וזוחלים בפרט באפריקה. מהשטח אספו החוקרים 4 זכרים בוגרים גדולים, 5 נקבות קטנות יותר ועוד שני נחשים צעירים, במטרה להקים גרעין רבייה בשבי.

 

עוד ציינו החוקרים כי שטח בית הגידול של הנחשים אינו גדול ואין להם הערכה לגבי גודל האוכלוסיה המשוער של הנחשים בטבע, מאחר שמדובר בזוחלים חמקמקים וקשים לאיתור. החוקרים הזהירו כי הזוחל החדש למדע צפוי להיות מוגדר בסכנת הכחדה חמורה עקב כריתת יערות ופעולות לכריית מחצבים באזור.

 


צילום:  Tim Davenport  / WCS


צילום:  Tim Davenport  / WCS


צילום:  Tim Davenport  / WCS

 

עוד כתבות על חיות בר בארץ ובעולם

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נחש חדש בטנזניה
צילום: Tim Davenport / WCS
מקום הימצאו נשמר בסוד
צילום: Tim Davenport / WCS
מומלצים