שתף קטע נבחר
 

תיעוד ראשון בטבע: קופים חייזריים במיאנמר

לאחר שנה של מעקבים בתנאי מזג אוויר קשים, הושג תיעוד ראשון בטבע של קופים נדירים ממין חרומף בעל אף סולד בצפון מיאנמר. הקופים התגלו כמין חדש למדע ב-2010. "הם ביישנים", אומרים החוקרים בראיון מיוחד ל-ynet

תגלית נדירה במיאנמר (בורמה). לראשונה מאז 2010, במהלכה התגלה מין חדש למדע של קוף בצפון המדינה, הצליחו חוקרים לתעד חמישה קופים ביערות נידחים בתנאי מזג אוויר קשים, בעזרת מצלמות מעקב משוכללות.

 

עוד בערוץ בע"ח:

 

בתחילת 2010 הגיעו עדויות ראשונות לקיומו של מין חדש למדע של קוף חייזרי, בעל פאות פנים עבות בהרים נידחים בצפון מיאנמר. תודות למבנה פניו המיוחדים המצויידים באף פחוס ומעט סולד, הוא זכה לשמו - חֲרוּמַף בעל אף סולד.

 

זהו קוף עשיר בפרווה צפופה, בעל זנב ארוך וגדול במיוחד. פרוותו שחורה אך אזורי הסנטר והאוזניים מעוטרים בפרווה לבנה. עד כה היו ידועים למדע מינים של קופי חרומף באזור סין, ויטנאם - אך לא במיאנמר.

 

"הקופים תוארו למדע לראשונה בזכות פגר של קוף שנאסף על ידי צייד מקומי, אך עד כה לא היתה לנו הוכחה ממשית כי  הקופים אכן מצויים בטבע", אומר בראיון מיוחד ל-ynet ממיאמנר, פרנק מומברג, מארגון הטבע "Fauna & Flora International", שהוביל את משלחת החיפושים הראשונה שגילתה את הקוף הנדיר לראשונה למדע.

 

צילום: Fauna & Flora International, BANCA and PRCF

 

 

מתעטש בגשם וביישן ביותר

בשפת המקומיים מכונה החיה "קוף עם אף סולד" ועל פי האמונות הרווחות בקרב התושבים, הקוף נוהג לשבת עם ראשו בין רגליו בזמן הגשמים ואף מתעטש בקול, דבר שמקל על מציאתו בטבע. להערכת החוקרים, מבנה פניו של הקוף גורמים לכך שטיפות הגשם חודרות לאפו וגורמות לו להתעטשויות רבות.

 

מומברג, שהכריז על התגלית הבוקר (ג') במסיבת עיתונאים מיוחדת במדינה יחד עם נציגי ארגונים בינלאומיים לשמירת טבע (FFI, BANCA, PRCF), מספר על הדרך הארוכה לתגלית.

 

"מדובר באחד המקומות האחרונים באסיה שעדיין נחשב לשממה פראית. זהו אזור במזרח הרי ההימלאיה, בנקודה הנושקת לגבול בין טיבט ליונאן (דרום סין). ההרים הם קשים ביותר למעבר. מעקב אחרי חיות בר באזור נחשב למשימה קשה ותובענית ביותר מבחינה פיזית", הוא אומר.

 

לדבריו, "הקושי הגדול נובע מהעובדה כי הקופים עצמם הם ביישנים ביותר עקב פעולות ציד של שבט מקומי שהולכות וגוברות. היה דרוש לנו רק שבוע כדי להגיע לסביבת המחייה של הקופים. שלגים כבדים מדצמבר ועד פברואר הופכים את משימת התקנת המצלמות לכמעט בלתי אפשרית".

 

למרות שלגים כבדים וגשמים בלתי פוסקים שמיררו את חיי משלחות החיפוש, הצליחו בסופו של דבר להתקין עשר מצלמות מעקב במעמקי היערות. המצלמות הוצבו בתחילת השנה שעברה, אך רק לאחר חמישה חודשים התגלו סימנים ראשונים לקיומם של הקופים.

 


צילום: Fauna & Flora International, BANCA and PRCF

זכר חרומף ביער (Fauna & Flora International, BANCA and PRCF)

 

המצלמות הוכיחו: נקבות עם דור העתיד ביער

"זכר בוגר אחד, שתי נקבות שכל אחת אוחזת בגור צעיר וכולם תועדו חולפים ליד המצלמות", מגלה מומברג. העובדה כי נצפו גורים מחזקת את הערכת החוקרים כי הקופים מצליחים להתרבות ואוכלוסייתם מונה פחות מ-200 פרטים בטבע, דבר המעמיד אותם בסכנת הכחדה קיומית. ארגוני הסביבה בשיתוף עם ממשלת מיאנמר ורשויות מקומיות זכו לתמריץ אדיר כדי להגן על אחד מהיונקים הנדירים ביותר בעולם ובקרב יחלו בתכנון תוכנית שימור של הקופים בטבע.

 

אך לא רק קופים נדירים נלכדו במצלמות המעקב. פנדות אדומות, חתול בר משוייש, דובי מלאי וחיות בר נוספות.

 

מבחינתו של מומברג, הדבר החשוב ביותר לעשות כדי להגן על הקופים הנדירים הוא להפסיק את פעולות כריתת העצים שמתבצעת על ידי הסינים. לדבריו, מתבצעות באזור כריתת יערות בהרים ובמצוקים, דבר שגורם להיווצרות של מפולות גדולות ופגיעה בסביבת המחייה של חיות הבר.

 

"הפועלים הסיניים רוכשים חיות בר מהתושבים המקומיים למטרות מזון וגם כדי לסחור בחיות באופן בלתי חוקי ולהביאן לסין. במיוחד עצמות של קופים ואברי דובים. השילוב בין סחר בחיות בר, כריתת עצים חייב להיעצר בשיתוף עם הרשויות בסין".

 

בארגון מציינים כי הם משתפים פעולה עם מחלקת הסביבה, השימור והיערות בממשלת מיאנמר, במטרה לאתר אזורים חדשים המצריכים הגנה בפארק הלאומי בו נמצאו הקופים. "המטרה שלנו היא להבטיח שימור לטווח ארוך של הקופים ומיני בעלי חיים אחרים המצויים בסכנת הכחדה".

 

עוד סיפורים על חיות בר בארץ ובעולם

 


פורסם לראשונה 10/01/2012 14:45

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כמו רוח רפאים. זכר חרומף בעל אף סולד. תיעוד ראשון בטבע
צילום: Fauna & Flora International, BANCA and PRCF
איור של הקוף על בסיס הפגר הראשון שנמצא ב-2010
צילום: Fauna & Flora International
החוקרים ביערות מיאנמר
צילום: Jeremy Holden/Fauna & Flora International
אזור המחייה של הקופים נכרת על ידי הסינים
צילום: Jeremy Holden/Fauna & Flora International
מומלצים