אפליה עדתית? בג"ץ דורש לראות נתוני רישום
במהלך דיון בעתירה שהגישה עמותת "נוער כהלכה" נגד משרד החינוך, ביקשו השופטים לקבל תמונה כוללת על התופעה. רק לאחר שיקבלו את נתוני הרישום, יחליטו כיצד להמשיך בתיק
בג"ץ הורה בצהריים (יום ג') למשרד החינוך ולעמותת "נוער כהלכה" להגיש בתחילת יולי עדכון על מצב הרישום לסמינרים החרדיים (בתי הספר העל-יסודיים לבנות) לקראת שנת הלימודים תשע"ג. באמצעות כך מבקש בית המשפט לקבל תמונה כוללת על תופעת האפליה העדתית במוסדות אלה ועל התמודדות משרד החינוך עמה.
עוד בערוץ היהדות - קראו:
- ממצא נדיר: חותם כשרות בצורת מנורה, בן 1,500 מכתב ההסדרניקים לגנץ: לא לכפייה החילונית
- הלפיד הצית להבות - ויצא לפוליטיקה/ לירון נגלר-כהן
במהלך דיון בעתירה שהוגשה לפני כמה שבועות על-ידי עמותת "נוער כהלכה", התקשו השופטים - נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש, ולצדה עדנה ארבל ועוזי פוגלמן – לקבל את טענות העותרת לפיהן משרד החינוך אינו פועל למיגור התופעה, ובהסכמת הצדדים הורה לבחון ביסודיות את היקפה בהליך הרישום לשנת הלימודים הבאה. בין היתר ביקשו לקבל מידע על קבלת התלמידות לסמינרים ועל הדיון המתקיים בערעורים שהגישו מועמדות שנדחו.
בדיון הקשתה ביניש על בא כוח העותרת, ד"ר אביעד הכהן, ויו"ר העמותה יואב ללום: "במשרד החינוך אומרים לנו באילו כלים הם יכולים או מנסים לטפל בתופעה הזו. הם מכניסים פיקוח נגד האפליה. במשרד יכול לפעול רק בכלים שיש לו. מה אתם עונים על כך?"
הכהן ענה כי "משרד החינוך מנסה להראות כאילו הוא פועל בעניין, אבל אי אפשר להגיד שבגלל זה הכל בסדר. מאחורי כל זה יש ילדות שיושבות בבית. אלה דיני נפשות. אולי כדאי להשאיר את העתירה תלויה ועומדת ולבחון האם הפיקוח מיושם, כי תכף שוב יש הרשמה".
העותרים הציגו מקרים ספציפיים של אפליה, אבל השופטים אמרו שאלה צריכים לידון בבית משפט לעניינים מנהליים.
באת כוח המדינה אמרה כי משרד החינוך פועל היטב. לדברה, ועדת הערר מטעם המשרד כופה קבלת תלמידות במקרים שנמצא שאכן הייתה אפליה והוקמו ועדות שיבוץ עירוניות. למנהלים שלא צייתו נערך שימוע. כם זאת, הוסיפה נציגת המדינה כי לא תמיד התלונות נמצאות נכונות ולא תמיד הוכח שיש אפליה. היא גם שללה את הטענה על כך שבמוסדות החינוך החרדיים שי מכסה של 30% ספרדיות.
לשלול תקציבים, להשעות מנהלים
בעתירה התבקש בית המשפט העליון להורות למשרד החינוך ולרשויות המקומיות להדק את הפיקוח והאכיפה על בתי הספר המפלים, עד כדי השעיית מנהלים, ביטול רישיונות ושלילית תקציבים. כמו כן הם דורשים צו ביניים שיאסור את פתיחת הרישום לקראת שנת הלימודים התשע"ג, עד אשר תידון העתירה.
כשהם נהנים מרוח גבית של מבקר המדינה, שלפני כחצי שנה פרסם דו"ח חמור בנושא, הציגו העותרים נתונים על מספרן המדויק של
התלמידות ב-26 סמינרים, ועל שיעור בנות עדות המזרח בהם. באמצעות הממצאים שנחשפו בחודשים האחרונים בעבודת מודיעין של עמותת "נוער כהלכה", הם מבקשים להוכיח כי במוסדות האשכנזים האליטיסטיים, מוגבל מספר התלמידות המזרחיות במכסה של 30%.
בעתירה מוצגים גם מקרים של הפרדה עדתית בכיתות, ונטען כי "מתוך 9 כיתות בסמינר בירושלים, בכיתה אחת רק 2 בנות מתוך 43 הן אולי 'ספרדיות', בכיתה שנייה 6 מתוך 39 הבנות הן אולי ספרדיות, בכיתה השלישית 16 מתוך 43 בנות ובכיתה הרביעית 15 מתוך 45".
העותרים טוענים ל"הדרה מוחלטת של מאה אחוזים של הציבור הספרדי" גם באיוש משרות ניהול בכירות בחינוך החרדי, כאשר בכל הסמינרים הגדולים, היוקרתיים והמרכזיים מכהנות מנהלות או מנהלים אשכנזים בלבד.