שתף קטע נבחר
 

עימות: מי צריך לפקח על הבורסה ועל הפנסיה?

בדיון שערך בנק ישראל על לקחי המשבר הפיננסי הגדול קרא המפקח על הבנקים לשעבר, חזקיהו, להעביר את אגף הפיקוח על שוק ההון באוצר ואת רשות ני"ע לקורת גג אחת, תחת אחריות בנק ישראל. יו"ר רשות ני"ע: אין כל הוכחה לכך שריכוז רשויות הפיקוח תורם ליציבות

הוויכוח על ההבדלים בין איכות הרגולציה על הבנקים לאיכות הרגולציה על קרנות הפנסיה וחברות הביטוח ממשיך להעסיק את הפקידים הבכירים. בדיון שערך אמש (ה') בנק ישראל על לקחי המשבר הפיננסי הגדול קרא המפקח על הבנקים לשעבר, רוני חזקיהו, להעביר את אגף הפיקוח על שוק ההון באוצר ואת רשות ניירות ערך לאחריות בנק ישראל וכך לרכז את כל הגורמים המפקחים תחת קורת גג אחת. 

 

 

לטענת חזקיהו, איחוד רשויות הפיקוח תחת קורת גג אחת יאפשר להן לחלוק מידע ולהתריע מבעוד מועד על מצדים של חוב מסוכן המאיים ליצור משבר פיננסי חמור. חזקיהו גם מתח ביקורת על הפיקוח הנהוג היום על קרנות הפנסיה, חברות הביטוח ובתי ההשקעות (באחריות משרד האוצר) וטען כי גופים אלה מסוכנים מפני שהם אינם מנהלים סיכונים על פי אותם פרמטרים מחמירים הנהוגים בבנקים. "עקרונות הפיקוח על שוק האשראי החוץ-בנקאי צריכים להיות זהים לאלה הנהוגים בשוק האשראי הבנקאי". 

 

יו"ר רשות ניירות ערך, שמואל האוזר, הביע התנגדות לדבריו של חזקיהו וטען כי אין כל הוכחה לכך שריכוז רשויות הפיקוח תורם ליציבות. "ראינו מדינות שקרסו במשבר למרות שכל רשויות הפיקוח היו תחת סמכות אחת וראינו מדינות שלא נפגעו כל כך למרות שכל רשות פעלה בנפרד". 

 

סוגיית השיוך של רשויות הפיקוח על שוק ההון מעסיקה את המשק מאז שהורתה ועדת בכר להוציא את שירותי הביטוח והפנסיה מהבנקים ולהטיל על משרד האוצר את מלאכת הפיקוח עליהם.

 

אגף הפיקוח על שוק ההון, הביטוח והפנסיה באוצר נחשב לגוף מיומן אך פחות מנוסה מאגף הפיקוח על הבנקים ותחום הביטוח והפנסיה בארץ סובל עדיין מבעיות רבות הקשורות הן לזכויות הצרכניות של האזרחים והן לרמת היציבות הפיננסית של הגופים המפוקחים. הביקורת על רמת הפיקוח על השוק הפיננסי החוץ-בנקאי גברה בעקבות המשבר הכלכלי של 2008, לאחר שהמערכת הבנקאית בישראל גילתה יציבות מרשימה לנוכח המצב העולמי, בעוד שבשוק ההון גדלה כמות הסדרי החוב, שלוו במחיקת חובות ובפגיעה בחסכונות הציבור. 

 

לפני חודש פורסם דו"ח ה-OECD על כלכלת ישראל ובו נכללה המלצה להוציא את הפיקוח על שוק ההון, הביטוח והפנסיה מאחריות משרד האוצר ולהעבירו לרשות נפרדת. ההמלצה התבססה על המודל האירופי, שלפיו הבנק המרכזי, הפיקוח על הבנקים, רשות ניירות ערך ואגף הפיקוח על הביטוח והפנסיה פועלים כרשויות נפרדות שאינן מושפעות מהרכב הממשלה. 

 

בישראל מצב זה לא מתקיים, שכן המפקח על הבנקים כפוף במידה רבה להחלטות נגיד בנק ישראל והנהלת הבנק ואגף הפיקוח על הפנסיה והביטוח כפוף במידה רבה למשרד האוצר. עם זאת, שני הגופים נהנים גם מצב זה, שכן הם נשענים על כוחם הפוליטיים של הגופים הממשלתיים שהם מסונפים אליהם.

פורסם לראשונה 12/01/2012 20:14

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוני חזקיהו, המפקח על הבנקים לשעבר
צילום: חגי אהרון
מומלצים