חיילים מקדימים לבסיס: 'לא יהיה מקום באוטובוס'
לראשונה לא יוכלו חיילים לנסוע מחר בבוקר בחינם ברכבת, וישתמשו במקום ב-300 אוטובוסים. גורם צבאי: "ברור שיהיו תקלות, עיכובים ואי הבנות". חלק מהחיילים סירבו לקחת סיכון - ויצאו הערב לבסיס. אלפים נרשמו לקבוצת מחאה בפייסבוק
חיילי צה"ל חיים אמנם משבת לשבת, אבל בסוף השבוע הזה קיצרו חלקם מיוזמתם את החופשה בבית, כדי לא לאחר מחר לבסיס בעקבות ההחלטה לגבות תשלום על הנסיעה ברכבת מתל אביב צפונה וההיפך בין השעות 6:00 ל-9:00. "אין סיכוי שבבוקר יהיו לי מקומות באוטובוס, אז אני חוזרת היום", הסבירה בשיחה עם ynet ע', אחת מהם.
בינתיים, בצה"ל וברכבת ישראל משלימים את ההכנות להפעלת מערך הסעות באוטובוסים לחיילים במקום נסיעה ברכבת. לרשות החיילים יועמדו 300 אוטובוסים, שיביאו אותם למחוז חפצם. על המהלך יפקחו אישית קצינים בכירים בצבא, כולל סגן הרמטכ"ל אלוף יאיר נווה, שיסתובבו בין המוקדים המרכזיים של נקודות ההסעה במרכז ובצפון.
הרכבת לא עוצרת לחיילים - הכתבות האחרונות:
מחאת חיילים: לא ניסע באוטובוסים במקום ברכבת
חיילים ישלמו ברכבת: "לא נעניש מאחרים לבסיס"
הנוסעים יצטרפו למחאת החיילים? "נקום בשבילם"
אין רכבת, האוטובוס לא עוצר: "החיילים נדפקים"
באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה של צה"ל, שמוביל את המהלך, יפתחו חמ"ל מרכזי שירכז את הפניות מאנשי האגף שיפוזרו בשטח, ויעבירו מידע על ההסעות. אם יתגלה מחסור באוטובוסים, ידאגו להזניק אותו מיד לנקודה. גורם צבאי הסביר: "יהיה תהליך למידה רצוף ושבועי. ברור שיהיו תקלות, עיכובים ואי הבנות מחר, אנחנו צופים את זה ונערכים לזה. נרכז את הנתונים ונגיב מהר לכל תקלה. זה תהליך הדרגתי שרק מתחיל מחר".
ברכבת ישראל מבטיחים מנגד שהשינוי לא יפגע בחיילים. סדרנים או אנשי צבא יפנו את החיילים לאוטובוסים שימתינו בסמוך. מי שירצה בכל זאת לנסוע ברכבת, יצטרך לשלם. בצה"ל מבטיחים כי המהלך נועד לשפר את איכות הנסיעה לחיילים, אך קבוצות מחאה שקמו בשבוע האחרון קוראות להחרים את רכבת ישראל, בשל התעדוף הברור שניתן לאזרחים על פני חיילים. באחת הקבוצות שנפתחה בפייסבוק נרשמו כבר יותר מ-3,000 גולשים. האלוף נווה הנחה את המפקדים לא להעניש בשבועות הקרובים חיילים שייאחרו לבסיס בשל השינוי, אך כבר מחר צפויים עיכובים בהגעה של חיילים לבסיס.
בימים האחרונים מתחו חיילים רבים ביקורת על המהלך: "זה שרכבת ישראל נכשלה במתן מענה לאוכלוסיית הנוסעים זו לא אשמת החיילים, כי הצבא שילם להם מדי שנה עשרות מיליונים עבור ההסעה הזו. הם היו צריכים למצוא את הפתרון ולא על גב החיילים", טען חייל שגר בקריות ומשרת בדרום. ממחר לא יוכל החייל הזה לנסוע דרומה מתחנות הרכבת של קריית מוצקין או חיים, וייאלץ להגיע לתחנות האיסוף החדשות בחיפה, "התחנה הייתה קרובה לבית, ממש מרחק הליכה. ברכבת ובצבא שכחו שהכבישים עמוסים בימי ראשון בכל הארץ, בניגוד למסילות הרכבת".
ע', שהחליטה לשוב הערב לבסיס במקום מחר בבוקר, אמרה: "זה מאוד מכעיס. שרפו לי את השבת. כמפקדת אני אוסרת בדרך כלל על חיילות להגיע לבסיס בשעות לילה מאוחרות, והנה אני אמורה הלילה להגיע לבסיס בחצות. זה לא נעים, אפילו מסוכן. יש באזור של הבסיס הרבה התרעות לחטיפות".
"אם אבא שלי היה רוטשילד הייתי יכולה לנסוע ברכבת מחר בבוקר, אבל הוא לא", הוסיפה ע' וציינה כי לדעתה המהלך פוגע בשוויון בצה"ל: "במקום לאחד שורות, יוצרים בתוך צה"ל עוד קיטוב מעמדי-כלכלי בין אלו שיש להם אבא עשיר שנותן כסף לרכבת, לבין היתר, שצריכים למצוא אופציות חלופיות". היא קראה לאזרחים למחות, "כי לנו כחיילים אסור".
חייל אחר, שהיה הערב בדרכו לבסיס, אמר כי ההחלטה גורמת לחיילים להצטייר כנטל על המדינה, "ולהרגיש כאילו המשימה שהם ממלאים לא באמת כזו חשובה". חיילת נוספת אמרה: "המשכורת שלי היא 300 שקלים בחודש. אין מצב שאני יכולה לשלם עם זה נסיעות. זה פשוט אומר נטל כלכלי נוסף על ההורים. פעם חיילים היו מייצגים משהו, היום נראה שזה מתפורר".
נועה, חיילת נוספת, סיפרה כי מעתה תצטרך לישון בשבתות אצל חברים
כדי לקצר את הדרך לבסיס ביום ראשון בבוקר. "לקחו לנו את את הדרך הסבירה היחידה להגיע בתחילת השבוע לבסיס", התלוננה, "אם הבעיה היא באמת העומס, אז שממשלת ישראל תוציא ביום ראשון עוד רכבות במיוחד כדי שחיילים יוכלו להגיע בנוחות לבסיסים".
בצבא הדפו את הביקורת. "מה עדיף? להמשיך במצב לא נורמלי שבו חיילים נדחסים כמו סרדינים בתא השירותים של הקרונות, עומדים עם הצ'ימידנים הכבדים על הגב במשך שעתיים נסיעה, או שיישבו בניחותא באוטובוס, עם תיקים בתא מטען ובלי חשש שייענשו אם ייאחרו?", הסביר גורם בצבא, "זה המענה הטוב ביותר שניתן לתת למציאות הבלתי נסבלת שפוגעת באזרחים ובחיילים כאחד".