מצרים חוגגת שנה למהפכה: "השינוי לא בא"
עשרות אלפים נהרו לכיכר תחריר בקהיר כדי לציין שנה ל"מהפכת 25 בינואר" שהפילה את מובארק מהשלטון. הפעילים למען הדמוקרטיה קראו למהפכה נוספת נגד "הצבא שמונע רפורמות", אך האיסלאמים - המנצחים הגדולים בבחירות - ביקשו לשמור על המצב הקיים: "מצרים זקוקה ליציבות ולא להתקוממות נוספת"
חדשות נוספות מהעולם הגדול :
- הקלטות מהבית הלבן: ג'ון קנדי מתכנן את 1964
חלפה שנה מאז שהמפגינים המצרים, שקיבלו השראה משכניהם בתוניסיה, יצאו לרחובות ארצם כדי להביע את מחאתם. חגיגות 25 בינואר חושפות מחלוקות רבות במדינה המאוכלסת ביותר בעולם הערבי, בעיקר סביב שאלת השינוי הדמוקרטי הרצוי.
הפעילים למען דמוקרטיה במצרים, שהביאו להדחת מובארק משלטון והיו הכוח הבולט ב"מהפכת 25 בינואר", חוששים שהגנרלים מהצבא מונעים רפורמות במדינה כדי להגן על האינטרסים שלהם. הם השתתפו בעצרת בכיכר תחריר וקראו למועצה הצבאית העליונה, בראשותו של הגנרל מוחמד חוסיין טנטאווי, להעביר באופן מיידי את השלטון לידיים אזרחיות.
"המועצה הצבאית היא מובארק"
מנגד, יש במצרים גורמים שלא מעוניינים במהפכה נוספת ורובם ככולם משתייכים למחנה האיסלאמי.
המפלגות האיסלאמיות, המרוויחות הגדולות ביותר בבחירות הדמוקרטיות הראשונות מאז 1952, מתנגדות בתוקף לכל התקוממות נוספת נגד המשטר המצרי.
בכיכר המחאה בקהיר התאספו החל מאמש המוני בני אדם, וחלקם הקימו אוהלים כדי להגן על עצמם מפני הגשם השוטף. "המועצה הצבאית היא מובארק", אמר עמר א-זאמלוט, מפגין בן 31 בתחריר שנשא שלט שעליו נכתב "אין כל שינוי" וקרא להפיל את המשטר הקיים בארצו.
בניגוד לדעתו של א-זאמלוט, מוחמד עותמן, רואה חשבון, דווקא חושב שארצו זקוקה כעת ליציבות והתאוששות כלכלית - ולא למחאות נוספות. "המועצה הצבאית תעביר את השלטון בכל מקרה. ברור שהמהפכה עדיין לא הושלמה, אך אין זה אומר שאנחנו צריכים לפגוע בסדר החיים", הוא אמר.
ארה"ב מברכת את "אבן הדרך ההיסטורית"
ובארצות הברית, בעלת ברית קרובה של מצרים תחת משטרו של מובארק, שיבח השבוע ממשלו של ברק אובמה את "אבן הדרך ההיסטורית במצרים במעברה לכיוון דמוקרטיה" וגם את כינוסו של הפרלמנט החדש בקהיר.
"בשעה שנותרו עוד אתגרים רבים, מצרים עשתה דרך ארוכה בשנה החולפת ואנו מקווים שכל המצרים יציינו את היום הזה ברוח של השלום והאחדות ששררו במדינה בינואר שעבר", מסר הבית הלבן בהודעתו ערב יום השנה למהפכה המצרית.
המועצה הצבאית העליונה כבר מסרה כי תעביר את השלטון לנשיא הנבחר בסוף חודש יוני, כחלק מהליך דמוקרטי מסודר. עם זאת, הפעילים למען דמוקרטיה במצרים מטילים ספק בכוונות הצבא ומציינים כי העלייה במשפטים ובשימוש באלימות הם דווקא סימנים לשיטות אוטוקרטיות שמוכרות עוד מימיו של מובארק בשלטון.
טנטאווי, שבמשך שני עשורים היה שר ההגנה של מובארק, הכחיש אתמול את ההאשמות שהוטחו בצבא המצרי. "למדינה ולכוחות המזוינים יש מטרה אחת: להפוך את מצרים למדינה דמוקרטית", אמר טנטוואי בהודעה ששודרה בטלוויזיה המצרית.
בצעד שנתפש כניסיון לפייס את הדרישות לרפורמה העניקה המועצה הצבאית במצרים חנינה ל-2,000 בני אדם שהורשעו בבתי משפט צבאיים מאז הדחת מובארק. בנוסף, הצבא הכריז על הסרת מצב החירום במדינה החל מהיום. הביטול צפוי להביא בין היתר להקלה בצנזורה ובהגבלת המעצרים ללא משפט. "היום, אחרי שהעם אמר את דברו ובחר את אנשיו במועצת העם, החלטתי לסיים את מצב החירום במדינה, למעט מקרים של בריונות, החל מ-25 בינואר", הצהיר טנטאווי .