נדחתה הצעה לסווג בתי השקעות לפי גודלם
ועדת הכספים של הכנסת דחתה את הצעת הרשות לניירות ערך לסווג את החברות המנהלות תיקי השקעות, לפי גודלם. החשש: הציבור לא ירצה להשקיע בבתי השקעות קטנים
ועדת הכספים אילצה היום (ג') את רשות ניירות ערך לסגת מהצעתה לסווג את החברות המנהלות תיקי השקעות בהתאם להיקף הנכסים שהן מנהלות, מחשש שהסיווג ימוטט את בתי ההשקעות הקטנים. הצעת הסיווג נכללה במסגרת תקנות חדשות המחייבות את מנהלי התיקים לפרסם דו"ח שנתי לציבור על היקף עסקיהן.
- להשקיע באמנות, פחות סיכון וגם פטור ממס
התנגדות הוועדה גררה התייעצות מהירה מאחורי הקלעים שבסיומה משכה הרשות את הפרק השנוי במחלוקת. הרשות תנסח אותו מחדש כדי להביא לאישור כל התקנות בשבועות הקרובים.
יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני קיבל את עמדת איגוד מנהלי ההשקעות ואיגוד לשכות המסחר שהביעו חשש מפגיעה קשה בבתי ההשקעות הקטנים עקב הימנעות צפויה של הציבור מלבצע השקעות באמצעותם.
יו"ר ענף מנהלי תיקי השקעות באיגוד לשכות המסחר, עופר אקסלרוד, טען כי "כללי הייעוץ והניהול הוקשחו בשנים האחרונות וההקשחה גררה ירידה חדה במספר החברות בשש השנים האחרונות מ-205 ל-147 חברות ב-2011. הדיווח ירתיע לקוחות פוטנציאליים מהתקשרות עם חברות שביצועיהן העסקיים נמוכים ובכך יטילו דופי בחברות הקטנות".
צבי סטפק, יו"ר בית ההשקעות מיטב, שייצג את בתי ההשקעות הגדולים, הוסיף, "לקוח פוטנציאלי אפילו לא יגיע לפגישה עם בית השקעות שהנכסים בניהולו עומדים על 30 מיליון שקל. זה נתון שניתן למסור ללקוח בפגישה, ולא ראוי למנוע מראש את ההזדמנות לפגישת ההיכרות בפרסום הפומבי. מסירת אישית של המידע ללקוח יספק את דרישות השקיפות של רשות ניירות ערך. די ברגולציה הקיימת שכבר פגעה בבתי השקעות קטנים".
מנהל מחלקת ההשקעות ברשות, דודו לביא הודה כי אכן "יש קיטון במספר בתי ההשקעות הקטנים אך לא מעודף הרגולציה אלא מחוסר הצדקה לקיומם של בתי השקעות המנהלים נכסים בסדר גודלת של כמה עשרות מיליוני שקלים".
הגברת השקיפות בניהול התיקים
התקנות החדשות לפי חוק העיסוק בייעוץ השקעות ובניהול תיקי השקעות אמורות להגביר את השקיפות של היועצים ומנהלים התיקים וכתוצאה גם את התחרות בין בתי ההשקעות.
מנהלת מחלקת חקיקה ברשות לניירות ערך, עו"ד דניאל רימון, הסבירה כי מדובר בדיווח רבעוני מפורט ללקוחות ובדיווח שנתי לציבור הרחב.
לדבריה, הדיווח יאפשר לציבור להשוות בין מנהלי תיקים ולהחליט בידי מי להפקיד את כספו. הדיווח יפרט את אופן ניהול התיקים, שיטת הניהול (אישית או קבוצתית), דמי הניהול והתשואות. בנוסף יחויבו לפרט את מספר הלקוחות, השווי הכולל של הנכסים שבניהולם, היקף עזיבת לקוחות, וכן קיום חקירות מנהליות או פליליות, כולל הרשעות בדין אם היו, וכל מידע אחר שיקל על הציבור בקבלת החלטה היכן להשקיע.
עו"ד רימון הדגישה כי "מנהלי תיקים יחויבו בתקנות החדשות גם בדיווחים מיידיים לרשות ניירות ערך מהסוג של "הרמת דגל אדום" על בעיות המחייבות בדיקה או התערבות של הרשות".
בעקבות התנגדותו של גפני לחלק מהסעיפים כאמור, החליטו אנשי רשות ניירות ערך למשוך את פרק הדיווח השנתי מהתקנות ולבחון את הבאתו מחדש רק לגבי בתי השקעות גדולים.