קריאת קרב: מי יציל את גבעת התחמושת?
אתר הקרבות שכה מזוהה עם איחודה של י-ם, עומד בסכנת סגירה כבר בשבוע הבא עקב גירעון כספי, לאחר שהפסיק לגבות דמי כניסה. משרד הביטחון: "לא הובטח פיצוי בשל כך"
אתר מורשת גוססת? זירת הקרבות המזוהה אולי יותר מכל עם המלחמה על שחרור ירושלים ואיחודה - גבעת התחמושת - עומדת בסכנת סגירה כבר בשבוע הבא.
עוד בערוץ התיירות:
- גוש קטיף זה כאן: לא רוצים להישכח כמו ימית קפריסין בחורף: קונספט אחר של חופשה אילן יוחסין: טיול בנגב בעקבות העץ הכי ישראלי
הבוקר (יום ה') כינסה עמותת גבעת התחמושת מסיבת עיתונאים שבה הודיעה כי ביום שני בשעה חמש בערב, מיד לאחר טקס הענקת הכומתות לחיילי הצנחנים, הם ייסגרו את האתר למבקרים, היות ומשרד הבטחון לא מעביר את התקציב הנדרש להפעלת מוזיאון ההנצחה.
ראשי העמותה ציינו במכתבם, כי בשנתיים האחרונות נאלצו לעשות שימוש בכל האמצעים הכספיים שהיו לרשותם, כולל הרזרבה לפיתוח, ועתה נותרו ללא אמצעים כספיים שיאפשרו את המשך הפעלת האתר ובנסיבות אלה, מחובתם המוסרית, הציבורית והמשפטית היא להפסיק להפעיל את האתר לאלתר.
"אנו ערים למשמעות של אי פתיחת האתר, ולפגיעה שתהא במשפחות השכולות בלוחמים ובכלל אזרחי מדינת ישראל. אולם, אנו כהנהלת עמותה ציבורית ערכית, נבצר מאיתנו להמשיך ולהפעילו", נכתב.
עומד בפני סגירה. אתר גבעת התחמושת (צילום: עמית שאבי)
עמותת האתר: "תקציב התמיכה - לעג לרש"
לפני למעלה משנתיים נדרשה עמותת גבעת התחמושת על ידי משרד הביטחון, להפסיק את גביית דמי הכניסה לאתר על סמך מה שנאמר להם מפורשות, שיימצא הסדר אחר, שיאפשר את המשך פעילותו של אתר ההנצחה. חלפו למעלה משנתיים ושום פעולה לא ננקטה.
יתר על כן, גם הסכום השנתי המועבר מתקציב משרד הביטחון לא עודכן מזה שבע שנים ועומד על-סך 670 אלף שקל לשנה, שאושרו, למרות גביית דמי כניסה שנגבו עד שנת 2009.
אתמול קיבלה העמותה הודעה ממשרד הביטחון, כי סכום התמיכה יעלה ל-790 שקל בשנה, סכום שלדידם של ראשי העמותה הוא "בבחינת לעג לרש, ומכסה בקושי שליש מתקציב הפעלתו השוטפת של האתר העומד על 2.2. מליון שקלים בשנה".
חברי העמותה במסיבת העיתונאים, היום (צילום: אורית ויינברג)
סמל עבור חיילי צה"ל
בגבעת התחמושת, שהפכה לסמל עבור חטיבת הצנחנים וצה"ל בכלל, מתקיימים טקסים והדרכות לחיילים ובני נוער על ההיסטוריה של העיר והקרבות לשחרורה, ותיירים ואזרחים פוקדים את מוזיאון ההנצחה שבתחומה.
באתר מתקיים כל שנה טקס יום ירושלים הממלכתי, ובית הספר למנהיגות של צה"ל נמצא באתר, והצבא משתמש בו כמקום גיוס לאלפי חיילים שבאים לספוג מעט מורשת קרב בטרם יגיעו לבקו"ם.
מנחם לנדאו, יו"ר עמותת גבעת התחמושת ולשעבר ראש אגף בשב"כ, סיפר ל-ynet על הקמת המקום החשוב. "לוחמים ומשפחות שכולות שנלחמו במלחמה הקימו אתר הנצחה. בתחילה זה היה אתר קטן של הצנחנים שלחמו על הגבעה. ברבות הימים החליטו לאחד את כל שאר לוחמים ששחררו את העיר. בהתחלה הכל נעשה מתרומות, אחר כך ביקשו משרד הביטחון שיעזור קצת, והוא עשה כן".
אבל תקציב משרד הביטחון לעמותה, שעמד בשבע השנים האחרונות על 670 אלף שקל בשנה, לא מספיק, לטענתו של לנדאו, לכיסוי הוצאות מינימלי של תפעול האתר. "למרות שמחיר המים, החשמל, ארנונה וכדומה עלה, עדיין קיבלנו את אותו תקציב ממשרד הביטחון. בנוסף לזה, מספר המבקרים והמשתתפים עלה מ-40 אלף לכמעט 200 אלף בשנה האחרונה!"
קיר הנופלים במוזיאון גבעת התחמושת (צילום: זיו ריינשטיין)
"משרד הביטחון סירב לסגור החוב"
בשביל לגשר על הפערים בין מחיר אחזקת האתר לכמות המבקרים וההוצאות השוטפות, שכוללות אליבא ד-לנדאו, משכורת צנועה למנכ"ל, משכורת של איש תחזוקה אחד, מזכירה והוצאות ניקיון וכדומה - החלו לגבות דמי כניסה לאתר עד שנת 2009, אז הורה להם מבקר המדינה לחדול מכך.
"מורה דרך התלונן על כך שאסור לגבות כסף באתר הנצחה וכתב למבקר המדינה, וזה כתב למשרד הביטחון. היועץ המשפטי של משרד הביטחון כתב לנו שיש לחדול מגביית דמי הכניסה, אז הפסקנו", מסביר לנדאו כיצד הלכה והתרוקנה הקופה.
לדידו של לנדאו, רוב המבקרים באתר הם גם ככה חיילים, שמהם גם לא גבו כסף. "פתאום נוצר לנו חוב", הוא מסביר, "וביקשנו ממשרד הביטחון להגדיל את התמיכה כדי לסגור את הפער שנוצר, אך זה סירב", הוא מוסיף.
התחיל כאתר הנצחה קטן. האנדרטה ב-1968 (צילום: משה מילנר)
קצ'ה: "רק המוות יכול לשחרר אותך מגבעת התחמושת"
שמעון כהנר, המכונה בפי כל - קצ'ה - הוא אחד מגיבורי ישראל, צנחן ותיק ונמנה עם משחררי ירושלים ששמו נקשר עם גבעת התחמושת.
בשיחה עם ynet אמר קצ'ה, "אני מקווה שמישהו יתפוס עצמו ויבין שדבר כזה שאסור שיקרה (סגירת אתר ההנצחה - ז.ר). גבעת התחמושת קשורה קודם כל לשחרור ירושלים ולזכרם של חבריי שנהרגו. זהו מפעל חיים ומלחמה שאני וחבריי לקחנו בהם חלק, זה אתר חינוך והנחלת מורשת ממדרגה ראשונה, בעיקר בנושאי רוח ומקום שכולו ערכים, תיעוד ודוגמה מחיי היומיום והמלחמה".
קצ'ה, שהשקיע בגבעת התחמושת 18 שנה מחייו כמנכ"ל ויו"ר העמותה עד 2009, אמר בעצב שהאנשים שמפעילים את האתר מחוייבים למשפחות השכולות. "אלו הם לוחמים לשעבר וחברי הנופלים שעושים הכל ללא תמורה, כולל אני במשך שמונה שנים. זה תמיד יהיה איתי, רק המוות יכול לשחרר אותך מגבעת התחמושת".
גם מנכ"ל גבעת התחמושת, סא"ל (מיל) בצנחנים כתרי מעוז, לא היה יכול להסתיר את העצב שחש: "כל מה שאנו עושים כאן זה ערכים. אני לא רואה כל יכולת מוסרית לסגור את המקום הזה, שלחתי היום מכתב לנשיא המדינה שאולי יקח אותנו תחת חסותו כחלק מבית הנשיא, אין לנו יכולת להפעיל את המקום יותר".
צריך לתחזק את האתר. תעלת הגנה בגבעה (צילום: זיו ריינשטיין)
משרד הביטחון: לא הובטח פיצוי בגין הפסקת דמי הכניסה
ממשרד הביטחון נמסר: "ההנחייה לגבי הפסקת גביית דמי כניסה לאתר ניתנה בעקבות הוראת מבקר המדינה ובניגוד לנאמר - לא הובטח פיצוי בגין הפסקת גביית דמי הכניסה.
בשנת 2010 האתר קיבל ממשרד הביטחון תקציב לאחזקה של כ-970 אלף שקל. בשנת 2011 קיבל האתר כ-670 אלף שקל וגם הקצבה נוספת של 160 אלף שקל לצורך שיפוץ תעלות הלחימה. השנה, הוגדל תקציב האחזקה ל-790 אלף שקל ובנוסף הוגדר תקציב של 120 אלף שקל לביצוע פרויקט שלוט לאתר.
אגף משפחות והנצחה במשרד הביטחון ממשיך בטיפול השוטף בתחזוק של כל אותם אתרי ההנצחה אשר תחת חסותו".
ואולי על סוגיות מעין אלה חשב יגאל אלון, כשאמר: "עם שאינו מכבד את עברו גם ההווה שלו דל - ועתידו לוט בערפל".