שבועיים בלי שביתה ברכבת: "מאמץ אחרון"
ההסתדרות והנהלת הרכבת ינהלו מו"מ אינטנסיבי, שבמהלכו לא תהיה שביתה. אם לא יהיו הסכמות, ההסכם עם חברת "בומברדייה" ייושם והעובדים יוכלו לפתוח בשביתה מידתית - אך לא בימים ראשון וחמישי. עיני אופטימי: המו"מ עלה רמה
בשבועיים הקרובים לא צפויה שביתה ברכבת, וגם אחריהם - הרכבות בכל מקרה ימשיכו לפעול בימים העמוסים: בית הדין הארצי לעבודה אישר בצהריים (יום ב') את ההסכם בין יו"ר ההסתדרות עופר עיני לשר התחבורה ישראל כץ, לפיו הרכבת לא תושבת בשבועיים הקרובים, שבמהלכם ינוהל משא ומתן בין הצדדים על הסיכום בין הנהלת הרכבת לחברה חיצונית על תחזוקת 132 קרונות חדשים. במקביל, התייחס ראש הממשלה בנימין נתניהו לראשונה לשביתת הרכבת ואמר בישיבת סיעת הליכוד: "ועד העובדים לא ינהל את הרכבת, ההנהלה תנהל".
המשא ומתן ברכבת - כותרות אחרונות:
בנוסף, הוחלט כי אם עד 5 במרס לא יגיעו הצדדים להסכמה, תוכל ההנהלה ליישם את ההסכם עם חברת "בומברדייה", ואילו העובדים יוכלו לפתוח בשביתה מידתית - אך לא בימים ראשון וחמישי. כמו כן, הוקפאו ההליכים המשמעתיים נגד כמה מעובדי הרכבת, שחלקם התנפלו באלימות על המנכ"ל. את העובדים ייצג במשא ומתן עיני ולא יו"ר ועד עובדי הרכבת הלוחמנית, גילה אדרעי.
השר כץ אמר לאחר הדיון בלשכת השופטת בבית הדין האזורי לעבודה בתל-אביב כי המשא ומתן הגיע "לדקה ה-90" וכי מדובר ב"מאמץ אחרון". עם זאת, הוא לא חזר בו מהצהרותיו כי הכנסת עובדים חיצוניים לרכבת היא "דבר נחוץ".
בצאתו מהפגישה עם יו"ר ההסתדרות עופר עיני אמר השר כי "אני חושב שהמאמץ הזה, המאמץ האחרון, הוא חשוב כלפי הציבור. המדיניות שהודעתי עליה היא תקפה, אני גם הודעתי את זה כאן בדיון".
לדבריו, "אני חושב שהגענו לדקה ה-90 ביכולת לספק שירות לנוסעי הרכבת עכשיו ובעתיד. התחזוקה הזו והמעורבות של מומחים בינלאומיים מחברה בינלאומית שיעסיקו כמובן עובדים ישראלים היא דבר נחוץ כדי לעמוד בהתחייבויות הבטיחותיות, וכדי לעמוד ברמת השירות וההתייעלות כלפי הנוסעים". הוא הביע תקווה כי מעורבותו של יו"ר ההסתדרות "תאפשר להגיע להסכם שהוא חיוני להצלחת הרכבת".
בתום הדיון הביע עיני אופטימיות וציין כי "המשא ומתן עלה רמה". הוא אמר כי ינהל שיחות אינטנסיביות, במטרה "להגיע להסכמות תוך שמירה על זכויות העובדים ומניעת הכנסת עובדי קבלן לעבודה ברכבת".
יו"ר ההסתדרות ציין כי "שר התחבורה התחייב שהוא עוצר את יישום ההחלטה שקיבל אתמול, כך שכל ההליך למיקור החוץ וההסכם מול חברת בומברדייה נעצר לשבועיים האלו", "אנחנו התחייבנו במקביל בשבועיים האלו לשקט תעשייתי, קרי - לא יהיו שביתות בימים האלו במטרה לנסות להגיע להסכמות. בנוסף, כל הליכי המשמעת יידחו אף הם למשך שבועיים בזמן המשא ומתן".
"לא השתנה שום דבר"
עיני גם יצא להגנתם של עובדי הרכבת, שספגו ביקורת קשה בשבועות האחרונים, ואמר כי "הם לא אויבי הנהלת הרכבת. הם עובדים מסורים ונאמנים שעושים עבודה קשה, לפעמים בתנאים לא תנאים".
מנכ"ל הרכבת, בועז צפריר, אמר בתום הדיון כי במהלך השבועיים הקרובים
ינסה ליצור הסכם כולל עם העובדים. "לא השתנה שום דבר", אמר, "אנחנו באותה נקודה שהיינו בה לפני שנה וחצי, אבל עכשיו אנחנו כולנו נותנים הזדמנות למשא ומתן, בתקווה שעכשיו הוא יצליח. במידה וזה לא יצליח, בעוד שבועיים מהיום עלולות לפרוץ שביתות. אנחנו כמובן נמשיך (אחרי המו"מ - ב.פ) ליישם את ההסכם שחתמנו אתמול".
מוקדם יותר קרא יו"ר ועד עובדי נמל חיפה, מאיר תורג'מן, להשבית מיד וללא הגבלת זמן את שדות התעופה, הנמלים והרכבות כאות הזדהות עם עובדי הרכבת. זאת, עד ששר התחבורה יחזור בו מחתימתו על ההסכם עם חברת בומברדייה.