שתף קטע נבחר

 

תקנות חדשות להגברת השקיפות בהשקעות

התקנות החדשות יחייבו את החברות העוסקות בתחום בדיווח רבעוני לרשות לניירות ערך ולעמיתים, בצורה ברורה ונוחה לקריאה עם כותרות בולטות ומודגשות, חישובי תשואות ופירוט דמי הניהול שנוכו ועוד. למרות התוכנית המקורית, הוועדה החליטה שלא לסווג את בתי ההשקעות לפי גודלם במסגרת הדיווח

ועדת הכספים של הכנסת אישרה היום (ד') תקנות המסדירות את העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק ובניהול תיקי השקעות, שמטרתן להגביר את השקיפות של פעילות החברות בשוק ההון לציבור. התקנות קובעות הוראות המחייבות את החברות העוסקות בייעוץ השקעות להעביר דיווחים תקופתיים בנוגע לפעילותן ונכסי הלקוחות ודיווחים מיידיים במקרים של אירועים מהותיים וחריגים, בעלי השפעה על פעילות החברות, ההשקעות ונכסי הלקוחות. בוועדה מציינים כי אישור התקנות יחזקו את הפיקוח הציבורי הכללי והפרטי של הלקוחות על שוק ההון.

 

  • דיסקונט מנסה לנגוס בבנקאות הפרטית בתחום ההשקעות

 

בין ההוראות החדשות: חיוב החברות בדיווח רבעוני לרשות לניירות ערך ולעמיתים. כל פי התקנות על הדיווח להיות ברור ונוח לקריאה עם כותרות בולטות ומודגשות. בנוסף על הדו"ח לכלול חישובי תשואות ושווי נכסים של הלקוחות, תוך חישוב כל ההפקדות של העמיתים, חישובי רווח והפסד, שהצטברו, דמי ניהול שנוכו, פירוט מהות חיובים, מדיניות השקעות, מידת החשיבה של תיקי ההשקעות לאג"חים שונים (ממשלתיות , מניות ומט"ח), הרכב תיקי ההשקעות וציון אירועים חריגים בעלי השפעה מהותית על נכסי הלקוחות ועוד.

 

יש לציין כי רשות ניירות ערך נסוגה סופית מכוונתה לחייב את החברות לניהול תיקים בדיווח שנתי לציבור על היקף עסקיה ולסווג אותן לפי גודלן. הרשות הודיעה על כך לוועדת הכספים בעקבות הביקורת שנמתחה בשבוע שעבר על התקנות לעניין זה שהוגשו לאישור הוועדה. הוועדה נטען כי פרסום הנתונים עלול להבריח את הלקוחות מהחברות הקטנות ולסלק אותן מהשוק. התקנות אושרו בלי הפרק השנוי במחלוקת. הרשות אמרה אז שהיא תגיש נוסח חדש של הפרק, אבל היום מסרה על החלטתה למחוק כליל את פרק חובת הפרסום מהתקנות המוצעות.

 

יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני (יהדות התורה) אמר הבוקר כי "החברות מתלוננות שמציפים אותן בעודף רגולציה. המטרה שלנו היא אמנם לדאוג לחוסך ולמשקיע הקטן אבל חשבתי שאנחנו יכולים ללכת לקראת החברה הקטנות. הרגשתי כי אחרת יהיו מיזוגים נוספים של הקטנות בגדולות, או שהקטנות יתחסלו.

 

"התוצאה תהיה שהריכוזיות גם בענף ניהול תיקי ההשקעות תגדל לממדים שיהיה לנו קשה להתמודד אתם. הגדולים יהיו בעלי הבית והם יגנו על עצמם בסוללות של עורכי דין ובבג"צ. נטיית הלב שלנו היתה אמנם ללכת עם הרגולטורים (כלומה רשות ניירות ערך) אבל אנחנו נדרשים לכלכל את צעדינו בזהירות", אמר גפני.

 

רונן סלומון נציג איגוד מנהלי התיקים אמר שהם מעדיפים את החלטת הרשות. הוא ציין כי עודף הרגולציה כבר הפחית את מספר החברות לניהול תיקים מ-205 ל-144. ואכן הוריד מהשוק את החברות הקטנות. ראש מחלקת החקיקה ברשות עו"ד דניאל רימון אמרה, "לטובת הציבור כוונתנו היתה לפרסם מסד נתונים מלא להשוואה בין בתי ההשקעות ולא להסתפק בחובת דיווח פומבי של הגדולות, אבל נוכחנו שהזמן טרם הבשיל לכך".

 

ח"כ זהבה גלאון (מרצ) התנגדה להחלטה הגורפת של הרשות בטענה שהיא תפגע בציבור החוסכים, אבל בקשתה לשקול חלופת פשרה לא התקבלה. הוועדה אישרה את התקנות שתכליתן להעמיק את הפיקוח של רשות ניירות ערך על עבודת יועצי ההשקעות ומנהלי התיקים תוך שמירת האיזון בין ההגנה על האינטרס של ציבור המשקיעים ליציבות חברות הייעוץ והניהול.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים