אחת ולתמיד: נפט באמת יעיל נגד כינים?
האם שיער צבוע נדבק פחות, איך מבדילים בין ביצים לקשקשים והאם יש אמצעי מניעה שיחסכו מכם את העיסוק במסרק הצפוף? אתם שאלתם ושירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם, ענתה
קטנות ומגרדות, כינים הן הסיוט של כל הורה. הטפילים עוברים מראש לראש בקלות על ידי מגע ראש בראש. בגיל הגן ובית הספר היסודי מגע כזה קורה לעיתים תכופות, וכשהילדים חוזרים הביתה, גם ההורים לא חסינים בפני החרקים הקטנים שמוצצים לנו את הדם, פשוטו כמשמעו.
- רוצים עוד עצות בריאות? היכנסו לערוץ פארם נט
החדש שלנו
כתבות נוספות על כינים :
- כך תחסלו אותן: מדריך תכשירים
איך מבדילים בין ביצי כינים לקשקשים?
ביצת כינה גודלה כמילימטר אחד, בצבע לבן. היא אכן נראית כמו קשקש, אך בשונה ממנו אינה ניתנת להסרה בקלות מהשיער, כי הכינה מפרישה חומר מיוחד המדביק אותה לשיער עם ההטלה. להוצאת הביצים מומלץ לחפוף עם מרכך ולאחר מכן לסרק עם מסרק צפוף שניתן להשיג בכל בית מרקחת באופן יומיומי. אפשר להתייעץ עם רוקח לגבי תכשיר מתאים שיעזור בהסרת הדבק.
איך מטפלים?
טיפול נדרש רק במקרה שגיליתם כינים חיות על הראש. אם מדובר בחשד, יש קודם כל לסרק במסרק צפוף ולבדוק. אם לא התגלו כינים אין צורך לטפל, אלא להמשיך ולסרק. טיפול, במקרה שאין כינים, אינו מונע הדבקה.
במקרה שיש כינים חיות, הטיפול הטוב ביותר הוא שימוש באחד התכשירים מבית המרקחת, בשילוב סירוק יומיומי. יש מוצרים חדשים יחסית העוטפים את הכינים והורגים אותן, שכדאי לנסות. לאחר כעשרה ימים יש לבצע טיפול חוזר, ולסרק עוד כשבוע, כדי לבדוק שאין הידבקות חוזרת.
הכינים מפתחות עמידות לתכשירים שונים מזמן לזמן, כך שלפעמים צריך לעבור תכשיר. במקרים קשים כדאי לנסות ולתאם "מבצע חפיף" בגן או בבית הספר, בו כל ההורים חופפים לילדים באותו יום, כדי לנקות את ראשיהם מהטפילים באותו זמן.
האם שימוש בנפט יעיל?
מדובר בתרופת סבתא מאוד לא מומלצת. נפט עלול לגרום לכוויות בעור ואף לדלקת ריאות כימית.
האם צביעת שיער עוזרת?
יש טענות שהיא מסייעת במניעה, אך הדבר לא הוכח מעולם מדעית.
מה יעילותם של תכשירים למניעה?
שמפואים למניעת הידבקות מכילים בדרך כלל שמן רוזמרין הדוחה כינים ואכן משמש למניעה, אך לעיתים ריכוז השמן בהם ובמרככים למיניהם נמוך מדי ולכן לא יעיל. מומלץ להשתמש בשמן רוזמרין עצמו, לשים שתיים עד שלוש טיפות מהולות בשמן בסיס מאחורי האוזניים ועל הראש לפני היציאה לגן, לבית הספר, או לכל מפגש בו יש חשש להידבקות.
האם איסוף שיער יכול לסייע במניעת הידבקות?
הוא יכול לעזור, אך ההידבקות נעשית על ידי מעבר הכינה מראש לראש כשהראשים נוגעים זה בזה. הן אינן עפות או קופצות, כך שהכי טוב להשתדל להימנע ממגע כזה ככל הניתן, למרות שלילדים זה עשוי להיות קשה.
האם התכשירים השונים בטוחים לשימוש?
שימוש תכוף בתכשירים כימיים לטיפול אינו רצוי, בעוד בתכשירים טבעיים אפשר להשתמש בתדירות גבוהה יחסית.
למה כינים משנות את צבען?
הן בוקעות מהביצה שקופות, ועם ארוחת הדם הראשונה שלהן מקבלות צבע חום אדמדם בהתאם.
איך מוציאים ביצים משיער ארוך ומקורזל?
בדרך הטובה והוותיקה, סירוק במסרק צפוף, רצוי לאחר חפיפה עם מרכך כדי להקל על הסירוק. אפשרות נוספת להקל היא לתת לילדים לצפות בטלוויזיה תוך כדי הפעולה. יש להיות סבלניים, כי לא כל הביצים ירדו בסירוק הראשון וחשוב לחזור על כך במשך כמה ימים.
חשוב לדעת שביצים נשארות דבוקות לשיער בעודו צומח. כשהן מתרחקות כסנטימטר אחד מן הקרקפת, הן כבר לא יבקעו, כי הן לא מקבלות מספיק חום. לכן, לא חייבים להוציא ביצים אלו, במקרה כזה מדובר בעניין אסתטי בלבד.
איזו משמעות יש לגודל הכינה?
ככל שהכינה גדולה יותר, סימן שהיא נמצאת על הראש פרק זמן ארוך יותר והספיקה ליהנות מיותר ארוחות דם שהיא מצצה. כשהכינה מוצצת את הדם מופרש חומר, הגורם לנו לתחושת הגירוד.
האם מחסור בוויטמינים מקבוצת B מעודדים הדבקה?
בעבר אכן המליצו לתת תוספת ויטמיני B למי שסבל מהדבקויות חוזרות. לא בטוח שזה אכן עוזר, ועל כל מקרה חשוב להתייעץ עם רופא או רוקח לגבי מתן תוספת כזו לילדים.
הכינים אינן אבל הגירוד לא עובר, מה עושים?
לעיתים נשאר גירוי על הקרקפת לאחר שהכינים הושמדו.
יכול להיות שמדובר בתגובה לחומר המשמיד את הכינים, או לגירוד שנשאר מהזמן בו הכינים מצצו דם. אם התופעה לא עוברת, ניתן להשתמש בתכשירים להרגעת הקרקפת.
אילו נזקים עלולים להיגרם לילד שסובל מכינים לאורך זמן?
הנזק העיקרי הוא הגירוד, שעלול להוביל לפעמים לפצעים וזיהומים. לעיתים הוא יכול לגרום גם לאי שקט, עצבנות ופגיעה באיכות השינה. עלולה להיגרם גם בעיה חברתית בגיל מבוגר יותר כשילדים לא מעוניינים להתקרב ל"ילד עם הכינים". אם מדובר בפרק זמן ארוך במיוחד, מומלץ להיוועץ ברופא או רוקח.