לקראת החזרה לביה"ס: מה יעזור לילדים להתרכז?
אחרי חודשיים של יציאה מוחלטת מהשגרה, ממש עוד מעט נפתחת שנת הלימודים ואיתה הצורך לשבת בכיתה במשך כמה שעות ולהתרכז ביום הלימודים. מה יעזור לילדים לעשות זאת?
הדבר הכי קשה בחזרה לשגרה הוא הצורך לשוב ולהתרכז במהלך יום עבודה או לימודים ארוך ולשרוד את השעות הקשות. איך מצליחים לשוב ולהתרכז במשך יום שלם, אחרי שהתרגלנו לחוסר המסגרת ולחופש?
שירלי קטרון, דיאטנית ורוקחת סופר-פארם מסבירה כי החזרה לשגרה צריכה להתבצע בהדרגתיות: "אי אפשר בבת אחת לעשות את השינוי. קודם כל, כבר שבוע לפני תחילת הלימודים צריך להתחיל להרגיל את הילדים לשעות שינה מסודרות. בכל יום להתקדם עוד קצת אל עבר שנת השינה היעודה, בה רוצים שהילדים יילכו לישון במהלך השנה".
בנוסף, חשוב להיערך מבחינת סדר היום העתידי הצפוי. שעות אכילה, סדר יום קבוע, קביעת הרגלי למידה במהלך היום. "כל הדברים האלה, יוצרים הרגלים שמאפשרים לנו להתנהל בהם באופן יעיל", אומרת קטרון.
קראו עוד במדור פארם נט
סובלים מקנדידה? האבחון והטיפול היעילים
בלי תרופות: הטיפול הטבעי שיעלים סימני גיל המעבר
הנחירות מפריעות לישון: מה יעזור למנוע?
אכילה בריאה ומאוזנת
אכילת ארוחת בוקר לפי היציאה ללימודים היא חשובה מאוד. "למרות הנטייה והמהירות בבוקר, רצוי מאוד לא לוותר על הארוחה הזו. בעיקר לאור מחקרים שקבעו שהיא חשובה מאוד גם לשמירה על המשקל וגם לשמירה על ריכוז לאורך זמן, ואף לשיפור בציונים", מסבירה קטרון.
בנוסף, היא מציינת כי חשוב לשמור על מגוון תזונתי גם בארוחות שהילדים לוקחים איתם לבית הספר וכמובן גם באלה שהם אוכלים לאחר חזרתם הביתה. חשוב שהארוחות יכללו חלבונים, פחמימות ושומנים.
בנוסף מומלץ מאוד שתזונת הילד תכלול דגנים (רצוי דגנים מלאים או מוצרי קמח מלא), ירקות (טריים או מבושלים), מגוון פירות, מוצרי חלב, ביצים, דגים, עוף או בשר בקר רזה ושומנים מן הצומח.
חשוב לזכור כי אכילת מזונות בעלי ערך תזונתי גבוה ותזונה בריאה יתרמו ליכולות הילדים וביניהן: הבנה, תקשורת, יכולת חשיבה, ריכוז, פעילות חברתית ועוד. בכל מקרה, ההמלצות הן לשמור על תזונה מאוזנת שתכלול את רכיבי המזון, הוויטמינים והמינרלים. תזונה שכזו תמנע חוסרים תזונתיים, ובכך בעצם תמנע בעיות ריכוז במהלך היום.
מה עשוי לעזור?
תוספים המכילים אומגה 3 כמו למשל: אלספה פוקוס, אסקימו קיד, ZOOM ונוספים.
חומצות שומן מקבוצת אומגה3- מהוות מרכיב מבני חשוב במערכת העצבים המרכזית. הן עוברות את השליה בזמן ההריון, קיימות בחלב אם ונצברות במוח וברטינת העין במהלך התקופה העוברית והתפתחות הילוד. הריכוז הגבוה שלהן ברטינה ובמוח מלמד שיש להן תפקיד חשוב בתפקוד הראייה ומערכת העצבים.
מחקרים רבים מצביעים על כך כי צריכה נאותה של אומגה 3 תורמת לבריאות הלב, כושר הריכוז ויכולות זיכרון. חסר באומגה 3 מנגד, קשור לדיכאון, חרדות, ומצב רוח ירוד.
בנוסף, עולה ממחקרים כי אומגה 3 מקלה על התמודדות עם קשב וריכוז. צריכת אומגה 3 על ידי ילדים עם הפרעות קשב וריכוז ו/או היפראקטיביות (ADHD ) עשויה לסייע בטיפול ולתרום לשיפור הריכוז ויכולת הלמידה.
תוספים נוספים שעשויים לעזור הם ריכוזית וריכוזית H, יומי של אלטמן ונוספים.
קטרון מדגישה כי בכל מקרה כי כדאי להתייעץ עם רופא או רוקח לפני שמתחילים בנטילת תוספי תזונה לילדים ולמבוגרים כאחד.