שתף קטע נבחר

 

חישוב מס הכנסה נפרד לזוג נשוי. זה אפשרי?

לפי פקודת מס הכנסה, ברירת המחדל של זוגות נשואים מחייבת חישוב משותף לעניין תשלומי המס. אולם עמידה במספר תנאים תאפשר חישוב מס נפרד - אפילו לבני זוג העובדים באותו עסק

בני זוג נשואים המנהלים משק בית משותף ועובדים יחדיו, עשויים להיחשב בהתאם לפקודת מס הכנסה כ"יחידה אחת" לעניין תשלום מסים, ובכך להפסיד כסף רב. תוצאה זאת נובעת משיטת ה"חישוב מאוחד" לבני זוג אשר במסגרתו מאחדים את ההכנסות של בני הזוג.

 

עוד בערוץ הכסף שלי:

 

בני זוג העובדים יחדיו ומעוניינים שלא ליפול בחקיקה הבעייתית הזאת אלא ליהנות מ"חישוב נפרד", ולא להפסיד כסף כתוצאה מאיחוד הכנסותיהם, צריכים לעבור שבעה מדורי גיהינום על מנת לזכות בחישוב הנפרד, כפי שנפרט להלן.

 

מה קובע החוק לעניין מיסוי הכנסות בני זוג?

בסעיף 65 לפקודת מס הכנסה נקבע כי כלל ההכנסות של בני זוג נשואים ירשמו על שם אחד מהם ויחויבו במס בהתאם ("בן הזוג הרשום"). ההוראה הזאת קובעת "ברירת מחדל" לפיה ייערך חישוב מאוחד להכנסות של בני זוג.

 

בחישוב המאוחד הבעל בדרך כלל הוא הנישום הרשום לצורכי מס ואילו האישה "אינה קיימת". החישוב המאוחד מגדיל את חבות המס הכוללת של בני הזוג, היות וצירוף הכנסותיהם יוצר הכנסה חייבת משותפת גבוהה יותר הממוסה במדרגות מס גבוהות יותר ובנוסף בן הזוג שאינו רשום (לרוב, האישה) אינו זכאי ככלל לקבלת נקודות זיכוי.

 

המקור של שיטת החישוב המאוחד בפקודת מס הכנסה הישראלית הוא בחקיקה מנדטורית משנת 1947, אשר הועתקה מהפקודה לדוגמה אשר הוגשה לפרלמנט הבריטי בשנת 1922. אין ספק כי מדובר בחקיקה בעייתית שאינה הולמת את ערכי החברה בעיקר ביחס לעבודת נשים.

 

האם אפשר לתבוע חישוב נפרד?

בעיקרון, סעיף 66 (א) לפקודה קובע, כי בן זוג שאיננו "בן זוג רשום" רשאי לתבוע כי חבותו במס תימדד על בסיס חישוב נפרד, וזאת בתנאי שהכנסתו הינה מיגיעה אישית בעסק או משלח-יד או מעבודה.

 

כמו כן, בהתאם לסעיף 66 (ד) לפקודה לא יעשה חישוב-נפרד לבן-הזוג שאינו רשום, אלא אם הכנסת בן-הזוג האחד באה ממקור הכנסה שהוא בלתי תלוי במקור ההכנסה של בן-הזוג השני (דרישת האי-תלות).

 

מה נחשבת עבודה בלתי תלויה המקנה אפשרות לחישוב נפרד?

בהתאם לפסיקה, המבחן לקיומה של תלות בין מקורות ההכנסה הוא היכולת של בן הזוג האחד להשפיע מהותית על תנאי ההעסקה של בן הזוג השני ועל שכרו.

 

בית המשפט בפסק הדין בעניין קלס משנת 2003 קבע כי כאשר ניתן להוכיח כי אין תלות בין מקורות הכנסתם שבני הזוג עובדים באותו העסק, ניתן יהיה לבצע חישוב נפרד של חבויות המס.

 

מתי מתקיימת "חזקת תלות" בין מקורות ההכנסה?

סעיף 66 (ד) לפקודה קובע שלוש חזקות, אשר בהתקיים אחת מהן זה אומר שיש תלות בין מקורות ההכנסה של בני-הזוג (חזקות התלות). בעיקרון, אם לבני הזוג יש הכנסה מעסק, או חברה או שותפות שהם בעלים בו בשיעור של 10% ויותר, ייערך חישוב מס מאוחד.

 

בפברואר 2012, בית המשפט העליון דן בנושא חזקות התלות כאמור, וקבע כי לשון החוק מצביעה בבירור על כך שמדובר בחזקה חלוטה, ולא בחזקה הניתנת לסתירה. עם זאת, בשבועות הקרובים תוגש בקשה לדיון נוסף בבית המשפט העליון, כך שייתכן וההלכה בעניין זה תשתנה.

 

האם ניתן ליהנות מחישוב נפרד למרות חזקות התלות?

בהתאם לסעיף 66(ה) יש אפשרות ליהנות מחישוב נפרד לבני זוג העובדים יחד, בכפוף למספר תנאים מצטברים:

 

• מקום העיסוק של בני הזוג אינו דירת המגורים של בני הזוג או מי מהם.

 

• החישוב הנפרד ייעשה עד סכום התקרה שנקבעה לכך (כ 50,000 שקל).

 

• כל אחד מבני הזוג עבד במקום העסק לפחות 36 שעות בשבוע בתנאים שונים.

 

• כל אחד מבני הזוג עבד במקום העסק לפחות עשרה חודשים בשנת המס.

 

• לבני הזוג לא הייתה הכנסה אחרת מיגיעה אישית בתקופה הרלוונטית.

 

• נמסרה לפקיד השומה הודעה מראש על הכוונה לתבוע חישוב נפרד, לפחות חודש אחד לפני תחילת התקופה שממנה רוצים להתחיל לבקש חישוב נפרד.

 

מדובר ללא ספק בחקיקה מסובכת המקשה על החישוב הנפרד. בנוסף לכך רשות המסים מפעילה נוהל קשיח בעניין זה, והיא מגבילה מאוד את יכולת החישוב הנפרד של בני זוג העובדים יחדיו בעסק. עם זאת מומלץ שלא לוותר על זכות זו ולהתייעץ עם מומחים במקרה הצורך. 

 

ד"ר אבי נוב הוא עורך דין מומחה לדיני מיסים ומיסוי בינלאומי , ובעליו של אתר האינטרנט הישראלי לתכנון מס בינלאומי


פורסם לראשונה 11/03/2012 23:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יש תלות בין מקורות ההכנסה של בני הזוג?
צילום: Index Open
אבי נוב
מומלצים