הממשלה תתמוך בחוק נגד מכירת אלכוהול מזויף
ועדת השרים אישרה את תמיכתה של הממשלה בהצעת חוק המחייבת ייצור וייבוא משקאות אלכוהוליים רק בידי יצרן ויבואן מורשים. העונש: עד 14 שנות מאסר ו-300 אלף שקל קנס
הסוף למכירת משקאות אלכוהוליים מזוייפים ? ועדת השרים לחקיקה אישרה אתמול (א') את תמיכת הממשלה בהצעת חוק פרטית של ח"כ פאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו), שנועדה לסייע במיגור תופעת זיוף ומכירת משקאות אלכוהוליים בארץ וכן יבוא ושיווק משקאות מזויפים מחו"ל. הצעת החוק תגביר את יכולת האכיפה של רשויות החוק.
עוד בערוץ הצרכנות:
- נמחקה בקשה לייצוגית נגד שטראוס ותנובה
- לרגל יום הצרכן: 10 הדיברות לצרכנות נבונה
- הפלסטיני שמוכר שעון שבת לחרדים
כל יצרן, יבואן, סיטונאי או קמעונאי (חנות משקאות, בתי אוכל, פאבים וכו') יחויבו להחזיק במסמכי האימות של מקוריות המשקאות והמסחר בהם, ולהציג אותם לפי דרישת המפקחים המיוחדים שיתמנו בידי שר התמ"ת באישור המשטרה, לאחר הכשרה מקצועית. המפקחים יורשו לדרוש ולקבל דגימות של המשקאות לבדיקת אימותם על פי ההרכב התקני המוצהר.
החוק מאיים בענישת העבריינים עד 14 שנות מאסר ועד 300 אלף שקל קנס. אם נתפס ברשותם משקה מזויף המסוכן לבריאות, העונש יגיע עד 20 שנות מאסר ולקנס של עד 600 אלף שקל.
"מכת מדינה של ממש"
ח"כ קירשנבאום אמרה בעקבות אישור הצעתה כי "תופעת הזיוף נהפכה למכת מדינה של ממש. הצעת החוק תביא לפיקוח הדוק על התהליך מהיצרן או היבואן עד לצרכן, ותמנע מקרים קשים של הרעלה או נזק בריאותי כתוצאה מצריכת המשקאות המזוייפים".
עו"ד היא ציינה כי רק לפני שבועיים עצרה היחידה הארצית של המשטרה לחקירות כלכליות בצפון הארץ תשעה חשודים, המעורבים בקשר עם בעלי מזקקות פיראטיות ברחבי הארץ. המשטרה חשפה שרשרת זיוף הכוללת ייצור, הפצה ומכירה לאזרחים של וויסקי ווודקה מזויפים.
על פי החשד, מילאו החשודים בקבוקים ריקים של מותגי וויסקי וודקה מוכרים במשקאות המזויפים ומכרו אותם לציבור במחיר מלא. בחקירה התברר כי כל התהליך התבצע בתנאי ייצור לא ראויים, וכי בחלק מהבקבוקים שנמכרו נתגלו נמלים ויתושים.
3 מיליון בקבוקים בשנה
ח"כ קירשנבאום מסתמכת על נתוני המשטרה, שלפיהם רוב מקרי זיוף האלכוהול אינם מדווחים - ולכן הטיפול המשטרתי מתמקד לפי שעה באיסוף מידע מודיעיני. על פי הערכת המשטרה, אומדן מכירות האלכוהול המזויף בפיצוציות, במסעדות ובברים השונים הוא בהיקף של 2-3 מיליון בקבוקים בשנה, שהם כ-20% מהבקבוקים הנמכרים בשוק.
"האלכוהול הפיראטי מיוצר בתנאי תברואה ירודים, ללא פיקוח של הרשויות. במקביל אנחנו כבר עדים גם להתגברות התופעה של הברחת המשקאות המזויפים במעברי הגבול", הוסיפה קירשנבאום. "הצעת החוק מחייבת את הרשויות לפקח על חובת הרישוי לכל אורך שרשרת הייצור, היבוא והשיווק".
לדבריה, "המדינה חייבת להפנים את העובדה שהמשקאות הזולים נצרכים על ידי צעירים ועל ידי החלשים בחברה, אשר ישלמו בבריאותם על מעלליהם של עבריינים ציניים, המבקשים לעשות כסף קל ממוצרים באיכות ירודה במחיר מלא. אני מברכת את ועדת השרים על אישור החוק ומקווה להעביר אותו במהירות במליאת הכנסת".