ועדת הכספים: יוקם צוות לבדיקת גל ההתייקרויות
בדיון שהתקיים על ההתייקרויות במשק, עלתה דרישה להוזיל את תעריפי המים, לנוכח כמויות הגשם הגדולות של החורף האחרון, אולם בקואליציה הדפו את האפשרות הזו. נציג חברת החשמל טען, כי שגם אם כל העובדים יפוטרו - לא יחול שינוי במחיר החשמל. לבסוף הבטיח היו"ר גפני שיקים צוות לבדיקה
"המצב רע מאוד. במקום לחכות למחאה חברתית נוספת בקיץ שתוביל להוזלת מחירים, צריך לטפל בזה עכשיו", כך אמר היום (ב') ח"כ משה גפני (יהדות התורה), יו"ר ועדת הכספים, בדיון שקט שקיימה הוועדה על גל ההתייקרויות במשק.
במהלך הדיון קרא רכז הקואליציה בוועדה, ח"כ ציון פיניאן (ליכוד), להוזיל את תעריפי המים ב-16%. בקשתו עלתה נוכח התוספת של 640 מיליון מ"ק שקיבל משק המים מגשמי החורף והמיליונים שיתווספו לכנרת לאחר הפשרת השלגים ברמת הגולן.
אולם ח"כ מירי רגב (ליכוד) אמרה, שמחירי המים עלו מלכתחילה לשם קבלת תוספת הכנסה למדינה מהציבור ולכן הם לא עתידים לרדת. עם זאת, לדבריה, צריך ואפשר להוריד את הדלק בשקל. רגב הוסיפה באשר לסוגיית ההתייקרות המתגברת, שהיא מעדיפה לקיים דיון "יסודי ואמיתי" על אמינות מחירי החשמל והמים, שמהווים את הבסיס להתייקרות, יחד עם מחיר הדלק.
רכזת האופוזיציה ח"כ רוחמה אברהם-בלילא (קדימה) אמרה שלממשלה לא חסר כסף לבלימת המחירים. "הכסף נמצא ברזרבות של השרים כמו 19 מיליארד שקל ברזרבה של ראש הממשלה", אמרה. "הוא שומר אותם למען שרידות הממשלה המנופחת שלו". עוד הזהירה בלילא, כי אם לא ישתנו סדרי העדיפויות - בקיץ הקרוב לא נראה מחאה, אלא "צונאמי חברתי".
הארנונה גורמת להתייקרויות
ח"כ פאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו), אמרה כי המפתח להורדת המחירים נעוץ בעובדה שרק 38% מהציבור נושאים בנטל הכלכלה. "לו היו 45% - כל המדיניות היתה אחרת". ח"כ אבישי ברוורמן (עבודה) אמר כי רק מהפך בשיטת הממשל ימנע את המצב שישראל יקרה יותר מאמריקה ואירופה, בגלל הריכוזיות והקרטליזציה השולטים במשק.
נשיא איגוד לשכות המסחר עו"ד אוריאל לין קרא במכתב ליו"ר הוועדה ח"כ משה גפני (יהדות התורה), לבחון את גל ההתייקרויות ברמה המשקית ולא רק הצרכנית. לדבריו, עליות תעריפי החשמל והמים ונטל הארנונה על העסקים, מגולגלים על המחירים לצרכן ומהווים תרומה ישירה לגל ההתייקרויות.
לין הוסיף כי המגזר העסקי מממן כ-61% מעלויות החשמל במשק ועד 80% מהארנונה, שגם היא מתייקרת מעבר לעליית המדד. בנוסף, עלויות המים לתעשייה גדלו מאוד לדבריו, מאז שהוקמו תאגידי המים. לין הוסיף כי עליית מחירי הדלק ייקרה באופן משמעותי את עלויות השימוש בכלי רכב לעבודה, תובלה, ספנות, בלדרות ועוד.
"עלויות אלו נקבעות או מפוקחות בידי גופים ממשלתיים", הדגיש לין שהמליץ על חלוקה שונה של תקציב המדינה לבלימת מחירי הדלק, החשמל, המים והארנונה. לדבריו, "על המאמצים להתמקד בהתייעלות המונופולים של השלטון המקומי, נמלי הים והתעופה, החשמל, המים והרכבת. כמו גם בריסון חריגות השכר הציבורי בחקיקה שתכלול סנקציות".
רשות המים: עדין יש גירעון
גלעד פרננדס מרשות המים טען שכמות גשמי החורף רק מתקרבת לממוצע הארצי. לדבריו, גירעון במאגרי מי התהום שנוצר בשנות הבצורת עדיין קיים ועומד על 1.35 מיליארד קוב. פרננדס הוסיף שניתן יהיה להוזיל את התעריפים לאחר שהמאגרים יתמלאו, ובעקבות הגברת השימוש במים מותפלים במקום שאיבת מי הכנרת והתהום.
בתשובה לשאלת היו"ר גפני מדוע גובים את המע"מ על המים, ענתה נציגת האוצר כי זו מדיניות המיסוי. נציג מקורות אמר, כי בעבר הם גבו את המע"מ, אבל התקזזו עם רשות המסים כחברה ולא גלגלו את המס על הצרכנים. נציגת האוצר טענה כי הרשויות המקומיות שילמו את המע"מ אבל כללו אותו בתעריף המים.
ראש עיריית נשר דוד עמר אמר שגביית המע"מ הישירה התבקשה מהקמת התאגידים. אבל הבעיה לדבריו, היא לא במס - אלא במחיר המים. עמר פירט שלות המים של מקורות היא 1.3 שקל לקוב, עלות ההתפלה 2.3 שקל לקוב, ויחד זה 3.6 שקל לקוב - כשהתאגיד גובה 8.2 שקל לקוב. לדבריו, זו סיבה מספיק טובה עבור ועדת הכספים על מנת להתערב בנושא.
נציגת ארגוני הנכים, נעמי מורביה, התרעמה שהקצבאות כמעט לא עלו, ונותרו הרחק מאחורי קצב יוקר המחיה. לדבריה, אין לנכים להם הנחות בחשמל, מים וארנונה. גפני השיב שהמדינה תסבסד חלק מתעריפי המים לנכים. נציג רשות החשמל מנחם כליף, אמר שכבר ניתנת הנחה של 50% לקשישים נכים על צריכת 400 קילוואט, ושבהתערבות שרי התשתיות והאוצר ניתן להוזיל עוד יותראת תעריפי החשמל לנכים. מורביה טענה בתגובה, שמדובר בהחלטה מ-2007 שלא יושמה עד כה.
"אכזריות בלתי נתפסת כלפי הנכים"
גפני שאל את נציג חברת החשמל, אורן הלמן, עד כמה הם מתייעלים בתחום השכר ותנאי העובדים. הלמן השיב, שגם אם מחר יפוטרו כל עובדי החברה - זה לא ישפיע על מחיר החשמל, שנובע בעיקר ממחיר הדלק. לדבריו, החברה במצוקה כתוצאה מהפסקת אספקת הגז המצרי ומאגר ים תטיס, והצורך להשתמש בדלק נוזלי יקר.
נציג האוצר טען בתגובה לטענות שמחירי החשמל בישראל מבין הזולים מהמחירים באירופה, גם ברמת כוח הקנייה. לדבריו, העליה האחרונה באה בעקבות הירידות בתעריפי החשמל שהיו בעבר הלא רחוק ועכשיו הם חזרו לקדמותם לפני הירידות. "הממשלה פעלה בנחישות לרסן את ההתייקרות, בהפחתת הבלו", אמר.
בסיכום הדיון אמר גפני כי בכונותו להקים צוות לבדיקת הנושא. "שום מכבסת מלים לא תשנה את המצב. יחסית לעולם אנחנו במקום גבוה", אמר. "אני הולך להקים צוות לבדיקת הנושא. כי מה שקורה זו אכזריות בלתי נתפסת כמו כלפי הנכים. הם משלמים מחירים שלא בהישג ידם ואין להם לחם לאכול.
"האוצר שמוביל את ההתייקרות רוצה שהגירעון לא יגדל, אבל התוצאה היא, שעד היום הוא עזר לעשירים ופגע בעניים. הסיפור הזה הסתיים", הוסיף גפני. "האוצר חייב לשנות את המדיניות הפנימית. קחו אותי ברצינות. עד כה התווכחתם אתי אבל בסוף שילמתם. תרשמו לפניכם שמדיניות המחירים תשתנה, ומוטב שתשתפו פעולה".