צריך לצלצל פעמיים ולא לחכות רגע קט
יצאתם מראיון עבודה, עובר שבוע, והחברה לא מתקשרת אליכם. האם מותר ומומלץ לכם להתקשר אליה או שזה יגרום לכם להראות נואשים? ואיך הכל קשור לדילמת האסיר
קרוב לוודאי שהסיטואציה הבאה תישמע לכם מוכרת – אתם יוצאים מראיון עבודה בתחושה טובה. הלך לכם בסדר גמור, המראיין ואתם החלפתם חיוכים, בדיחה או שתיים, ובאמת הרגשתם שהכול זרם טוב. הוא כמובן הוסיף את המשפט שכולנו נורא אוהבים לשמוע "אנחנו נראיין עוד מועמדים, ונחזיר לכם תשובה", ואז טרק בנימוס את הדלת מאחורי גבכם.
לטורים נוספים של הכותב
- אתה לא זמין - אתה לא פנוי לעבודה
יוזמות - לא רק בז'נווה
למה תשובות לא מגיעות? ראיונות עבודה הם תהליכים ממושכים שלוקחים זמן, ויש בהם לא מעט בל"תמים. רוב תהליכי הגיוס הם מרובי שלבים וכוללים דברים כמו "ראיון מקצועי", "ראיון משאבי אנוש", ולעתים גם "ראיון עם ההוא שיושב בקומה הכי גבוהה בבניין ומתעקש לראיין כל עובד חדש בחברה, גם אם זה לתפקיד שמרוקן מאפרות בלובי". מספיק שאחד מהמראיינים הללו בחופשה, בשביל שכל התהליך יתקע וייעצר.
לא פעם התהליך נתקע שלא באשמת החברה - לעתים לחברה יש מועמד אחד מוביל, שהחברה ממש מעוניינת בו, ושמתראיין בעוד מספר חברות במקביל. הוא הבטיח לחברה להחזיר לה תשובה כמובן, אבל לא אצה לו הדרך. מצד אחד, החברה רוצה לשחרר את כל המועמדים האחרים, ולהגיד להם "זה לא אתם, זו אני", אבל מצד שני, היא לא יכולה להסתכן בכך בלי לדעת שהמועמד אליו היא נושאת עיניה, יחזיר לה תשובה חיובית.
לכן, בסיטואציות כאלו החברה לא תיתן לכם תשובה, עד שהיא תשמע מאותו מועמד מה הוא החליט, ועד אז, גם אתם תישארו תלויים באוויר.
ליזום ליזום ליזום
לשתי הסיטואציות הללו צריך להוסיף את העובדה שחלק מהחברות לא מחזירות תשובה כשהתשובה שלילית, ומצלצלות רק אם הן מעוניינות בכם, אבל כל חוסר הוודאות הזו יכול להימנע אם תדאגו ליזום:
ב. עבר שבוע וטרם חזרו אליכם? הרימו טלפון ושאלו את איש הקשר מהי התשובה. אם אתם חוששים שזה יגרום לכם להישמע נואשים, אתם מוזמנים לציין שיש חברות אחרות בהן אתם נמצאים בשלבים מתקדמים, ושלכן אתם מתקשרים.
ג. אם הופניתם לחברה דרך חברת ההשמה, הרימו טלפון ליועצת ההשמה שמטפלת בכם ותנו לה לזרז את התהליך בשמכם, מול חברת ההייטק. ככה תוכלו לחסוך לעצמכם את החשש שתשמעו נואשים. כך גם תוכלו לדעת בסוף הראיון, האם החברה התלהבה מכם, מה היא חשבה על השכר שביקשתם, והאם היא מראיינת מועמדים נוספים, או שאתם המועמדים בהם היא הכי מעוניינת, מידע שערכו לא יסולא בפז.
דילמת האסיר בגרסת הגיוס
לא מעט מחפשי עבודה חוששים להישמע נואשים, ופועלים על פי כלל ה-"לא חזרו כעבור שבוע, סימן שהתשובה שלילית", אבל המשחק החשיבתי הבא, שמבוסס על דילמת האסיר, עשוי להבהיר כמה זו טעות - נניח לרגע שיצאתם מראיון, עבר שבוע, ואתם תוהים אם להתקשר או לא:
אפשרות 1: נכשלתם בראיון אבל אתם בוחרים להתקשר. ההתקשרות לא תשנה את רוע הגזירה. בין אם תתקשרו ובין אם לאו, עדיין נכשלתם בראיון, אבל לפחות תדעו את זה. מסקנה: עדיף להתקשר.
אפשרות 2: נכשלתם בראיון ואתם בוחרים לא להתקשר. לא תדעו תשובה וודאית. מסקנה: עדיף להתקשר.
אפשרות 3: נכשלתם בראיון, התקשרתם, הסברתם כמה דברים והצלחתם לשכנע את המראיין לתת לכם הזדמנות נוספת. האופציה הזו נדירה יותר אבל היא אפשרית. מסקנה: עדיף להתקשר.
אפשרות 4: לא נכשלתם בראיון, אבל המראיין אומר לכם שהחברה טרם הגיעה להחלטה. דעו לכם שלא פעם, עצם זה שהתקשרתם בשלב שכזה, עשוי לגרום לחברה להבין שאתם מעוניינים, והיא עשויה להחליט ללכת עליכם רק בגלל זה, ואני אומר את זה מניסיון אישי – ככה בדיוק אני עשיתי, כשהתראיינתי ב"דיאלוג", וזה היה אחד הדברים שהכריע את הכף. מסקנה: עדיף להתקשר.
אפשרות 5: לא נכשלתם בראיון, אבל החברה עוד לא הגיעה להחלטה. אם תתקשרו, יתכן שתשמעו נואשים והחברה תחליט לוותר עליכם. מסקנה: עדיף לא להתקשר.
ב-4 מתוך חמש האופציות (80%), ראינו שמשתלם לכם להתקשר. רק אופציה אחת הראתה שיש אפשרות מסויימת שהטלפון שלכם יגרום לכם להיפסל, אבל גם אז, רק אם תיצרו את הרושם שאתם נואשים, וקל להתחמק מיצירת הרושם הזה. לכן, אם עבר יותר משבוע (אלא אם ציינו בפניכם שלחברה יקח יותר זמן להגיע להחלטה) מרגע שעברתם את הראיון, התקשרו. אימרו את שמכם, ואצל מי עברתם את הראיון, ובקשו לדעת אם החברה כבר הגיעה להחלטה לגביכם, מכיוון שאתם מנהלים תהליך מקביל במספר חברות נוספות.
כך גם לא תשמעו נואשים. אם הופניתם למשרה על ידי חברת ההשמה (איזה כייף לכם), צלצלו מיד בתום הראיון ליועצת ההשמה שמטפלת בכם. עדכנו אותה שעברתם ראיון, ובקשו שהיא תברר מול החברה איך התרשמו מכם, והאם הצעת המחיר שביקשתם היא סבירה. היא תברר מול החברה ותחזיר לכם פידבק ברגע שתהיה לה תשובה.
אם נותרו לכם שאלות, אתם מוזמנים לשלוח לי הודעה בפייסבוק.
דיאלוג היא חברת השמה למקצועות ההיי-טק. הכותב הוא מנהל הגיוס ברשתות חברתיות בחברה