יש לכם חשבון בחו"ל? האח הגדול אחריכם
אם אתם מחזיקים בחשבון בנק סודי מחוץ לישראל, קיים סיכוי שהמידע אודותיו יגיע בדרכים שונות ומגוונות לרשות המסים בישראל. בשנים האחרונות, בעקבות לחץ בינלאומי, המידע הבנקאי כבר אינו מוגן כפי שהיה בעבר. המנעו ממצבים מביכים
ישראלים רבים עדיין לא הפנימו את השינוי שחל במיסוי הבינלאומי והם אינם מדווחים על הכנסותיהם בחשבונות בנק זרים. מדובר במקרים רבים בהתעלמות הנעשית בתום לב. רבים אחרים פשוט אינם מדווחים מתוך הסתמכות על חוקי הסודיות הבנקאית בחו"ל, ועל כך שאולי לא יצליחו לתפוס אותם. אלא, שכל זה עומד להשתנות בקרוב.
- מסתמן: תורמים למען ההתיישבות יזכו להטבות מס
משקיעים בארה"ב? זהירות ממס עזבון
דעה: מס ירושה לא יקטין את אי השיוויון
ישראלים רבים המחזיקים חשבון בנק סודי בחו"ל סבורים בטעות כי המידע הבנקאי אודות חשבון הבנק שלהם מוגן בצורה מקסימאלית. היות והמידע הבנקאי אגור היום באמצעים דיגיטאליים, קל יחסית להעבירו ממחשבי הבנק למחשבים אחרים.
המידע דולף והרשויות עוקבות
בשנים האחרונות היו מספר מקרים בו עובדי בנק העתיקו בחשאי מידע בנקאי והעבירו לידי הרשויות במדינות שונות. כך לדוגמא, צרפת הודיעה בעבר כי ברשותה מידע בנוגע לאלפי בעלי חשבונות בבנק HSBC.
ככל הנראה, המידע כולל גם חשבונות בנק של ישראלים. ניתן ללמוד זאת ממכתב ששלח HSBC ללקוחותיו הישראלים אשר עדכן אותם בפרטי גניבת המידע הבנקאי. במקרה זה, מדינת ישראל עשויה לקבל את המידע הרלוונטי תוך שימוש בסעיף 26 לאמנת המס בין ישראל לצרפת.
גם אתר ויקיליקס הודיע מספר פעמים כי יש בידו מידע על בעלי חשבונות בנק סודיים. מידע בנקאי כאמור אשר מגיע לרשויות מס במדינות אחרות, יכול להגיע בקלות לרשות המסים.
בנוסף לאמור, רשות המסים בישראל אוספת מידע גם ממקורות נוספים כגון אתרי אינטרנט, מאגרי מידע ממוחשבים, עיתונות ואמצעי מדיה אחרים. ברשות המסים נמצאים אנשי מקצוע אשר ביכולתם לאסוף את המידע בחו"ל.
אחד ממאגרי המידע האלה בשימוש רשות המסים הוא המחשב המרכזי של ביקורת הגבולות, האוגר נתונים על הכניסות והיציאות מישראל.
כחלק מהפעילות היזומה של רשות המסים, נשלחו מכתבים לרבים אשר יצאו לחו"ל בתדירות גבוהה בשנים האחרונות, או שהו בחו"ל תקופה ארוכה במהלך השנה, ובהם דרישות להצהרה על נכסים והכנסות מחו"ל. ההנחה היא כי הנוסעים המתמידים עובדים בחו"ל ומרוויחים הכנסות שעליהם הם לא מדווחים כחוק או שיש להם נכסים בחו"ל אשר מהם נובעים להם הכנסות שגם אינן מדווחות.
יצוין עוד כי בעקבות פרשת "הבנק" של מוני פנאן, החלה חקירה סמויה ברשות המסים, בשיתוף עם רשויות מס זרות, ובמהלכה הם גילו עשרות חשבונות בנק זרים בלתי-מדווחים של תושבי ישראל. חקירת רשות המסים חשפה פרקטיקה בה ישראלים עושים שימוש בגורם ביניים אשר מפקיד עבורם את הכספים בחשבונות בנקים זרים, תמורת עמלה.
חילופי מידע בין רשויות מס
רשות המסים בישראל יכולה לקבל מידע מרשויות מס במדינות אחרות באחת מהדרכים הבאות:
1. מידע לפי דרישה – במקרה זה, רשות המסים בישראל מעבירה לרשות מס זרה בקשה לקבלת מידע פרטני אודות נישום מסוים.
2. מידע ממדינה אחרת - במקרה זה, רשות המסים בישראל מקבלת מרשות מס זרה מידע פרטני אודות נישום מסוים אשר מתגלה אגב ביקורת שנעשתה בעניינו.
3. מידע אוטומטי - רשות המסים בישראל מקבלת מידי פעם מידע על נישומים והכנסות של תושבי ישראל בחו"ל.
מה ניתן לעשות?
ישראלי המחזיק כספים בבנק בחו"ל חייב להיערך בהקדם על מנת למנוע תקלות בלתי נעימות עם פקידי השומה. אני מציע לפעול באחת משתי הדרכים הבאות:
תכנון מס - אזרחים מישראל שיש להם חשבונות בבנקים בחו"ל אינם צריכים להיות מודאגים אם הם מחזיקים בחוות דעת משפטית-מיסויית ביחס להיבטי המיסוי של השקעותיהם. חוות הדעת יכולה לקבוע כי במקרים מסוימים לא תחול חובת דיווח ואף לא מס ישראלי על הרווחים אשר הופקו מחוץ לישראל.
גילוי מרצון - ישראלים בעלי חשבונות בנק זרים שיש להם כספים או רווחים שלא דווחו כדין לרשויות המס, יכולים להגיש בקשה באמצעות עורך דין לרשות המסים בהליך הנקרא "גילוי מרצון". להרחבה בעניין זה, ראו הטור: חשבון בנק לא מדווח בחו"ל? חלון הזדמנויות נפתח.
ד"ר אבי נוב הוא עורך דין מומחה לדיני מיסים ומיסוי בינלאומי, ובעליו של אתר האינטרנט הישראלי בנושא תכנון מס