שתף קטע נבחר

 

גם על חוב למס הכנסה יש התיישנות. מדריך

אם אתם ממגישי הדו"חות למס הכנסה, יש כמה דברים שחשוב שתדעו. למשל, תוך כמה זמן יכול פקיד שומה לשלול דו"ח מס שהוגש לו ולקבוע שומה אחרת ומהם סעיפי ההתיישנות השונים לגבי חוב לרשות המסים. עושים סדר במסים

פקידי השומה האחראיים על גביית תשלומי מסים רשאים לפעול נגד אזרחי המדינה בתוך זמן מוגבל. אחת ההגבלות היא על משך הזמן שבו פקיד השומה יכול לפתוח דו"ח מס שהוגש לו על ידי אזרח, ולקבוע חבות במס. הגבלה אחרת נוגעת לאפשרות של פקיד השומה לגבות חובות מס של אזרחים. אם פקיד השומה לא פעל בתוך הזמן שנקבע לכך, אתם מרוויחים.

 

עוד בערוץ הכסף שלי:

 

רשות המסים נוהגת לבדוק חלק קטן מדיווחי האזרחים למס הכנסה. לעיתים, הבדיקה מובילה את פקיד השומה לבטל את הדו"ח שהוגש אליו. במקרה כזה, פקיד השומה קובע לפי הערכתו את סכום הכנסתו של האזרח, הניכויים, הקיזוזים והפטורים להם זכאי אותו אדם.

 

בהתאם לסעיף 145 לפקודת מס הכנסה, פקיד השומה רשאי בתוך שלוש שנים מתום שנת המס שבה נמסר לו דו"ח (ובמקרים מיוחדים גם לאחר 4 שנים) לאשר את הדו"ח או לקבוע מחדש את סכום הכנסתו של אדם ואת המס שהוא חייב בו, אם יש לו טעמים סבירים להניח שהדו"ח אינו נכון. בחלוף אותו זמן, פקיד השומה מנוע מלקבוע שומה אחרת מזו שהוצהרה בדו"ח.

 

מה הדין ביחס לחוב מס? מתי החוב מתיישן?

בניגוד להגבלת הזמן ביחס לבדיקה מחדש של דו"ח מס כאמור, לא קיימת בפקודת מס הכנסה הוראה הקובעת מועד בו מתיישן חוב מס, שלאחריו רשות המיסים תהיה מנועה מלגבות את החוב מהנישום.

 

היות ופקודת מס הכנסה אינה קובעת מתי מתיישן חוב מס, יש לפנות בעניין זה אל דיני ההתיישנות אשר נקבעו בחוק ההתיישנות. בעיקרון, בהתאם לחוק ההתיישנות תביעה לקיום זכות כלשהיא מתיישנת בתום 7 שנים. ואולם, כפי שאסביר להלן, ייתכן ופקיד השומה לא יוכל לפתוח בהליכים לגביית החוב כעבור 3 שנים.

 

היועץ המשפטי לממשלה מקצר את הזמנים

בחודש פברואר 2012 פורסמה הנחייה של היועץ המשפטי לממשלה, בעניין ההליכים והמועדים שעל רשות מינהלית, לרבות רשויות המס, לפעול לפיהם ומתי תחול התיישנות בגביית חובות מס.

 

בהתאם להנחיה, גם אם תקופת ההתיישנות לפי הדין האזרחי היא שבע שנים, אין זה סביר שרשות מנהלית, לרבות רשות המסים, תשתהה בפתיחת הליכי גביה מנהליים. נדרש כי כל רשות תפתח בהליכי גביה תוך פרק זמן סביר שהוא קצר מתקופת ההתיישנות האמורה. פרק זמן כאמור, מן הראוי שלא יהיה ארוך משלוש שנים.

 

המועד שממנו מתחילים לספור את תקופת השיהוי וההתיישנות הוא המועד שבו רשאית הרשות לפתוח בהליכי גביה, והוא המועד שבו ניתן לומר, שיש למעשה, לחייב "חוב בפיגור", דהיינו, שהמועד לתשלום החוב חלף מבלי שהחוב שולם. מכתב הדרישה הראשון, אשר נשלח בדרך הקבועה בחוק, הוא ההליך הפותח בהליכי הגביה.

 

כאשר מדובר בחוב מס, הכוונה היא למועד שבו מוצו הליכי ההשגה או הערעור, הקבועים בחיקוק המס הספציפי, או שהמועד להגשת ההשגה והערעור, אם קבוע כזה, חלף ואלה לא הוגשו. אם החוק לא מאפשר הליך שכזה - הרי שמועד החיוב בתשלום הוא המועד שבו הפך החוב לסופי.

 

לאור הנחיית היועץ המשפטי לממשלה, אם רשות המסים לא פעלה לגבות את החוב בתוך שלוש שנים, הרי שבלי הצדק לשיהוי ובתנאים מסוימים, היא תהיה מנועה מלגבות את החוב.

 

ד"ר אבי נוב הוא עורך דין, מומחה לדיני מיסים, תכנון מס  ומיסוי בינלאומי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
3 שנים לגביית חוב מס
צילום: Shutterstock
אבי נוב
מומלצים