הספרדים מפונים מהדירות - ונאבקים יחד בבנקים
מהגרים רבים מדרום אמריקה, שעברו לספרד בשנות ה-2000, מתקשים לשלם את המשכנתא עקב הזינוק באבטלה. למזלם, ארגון בשם "איגוד קורבנות המשכנתאות" סבור שהבנקים חילקו להם משכנתאות "כמו לחמניות", ומסייע להם לשאת ולתת מול הבנקים - וכך מצליח לעכב את הפינוי המיועד. בקרוב אצלנו?
אפשר לוותר על המשכנתא? בספרד לפחות מנסים. בכל יום שלישי בערב, עשרות בעלי בתים שלא מצליחים לשלם את המשכנתא שלהם נאספים במרכז הקהילתי הקטן במדריד, בירת ספרד, לדון על האסטרטגיה למאבק בבנקים שלהם.
עוד כתבות על המצב הכלכלי בספרד :
- ספרד: 104 פצועים בהפגנות נגד "תוכנית הצנע"
- אחרי חילוץ יוון: גוש האירו יתמקד בספרד
-
ספרד: חצי מיליון הפגינו נגד הרפורמות הכלכליות
החדשים בחבורה, רבים מהם מהגרים מדרום אמריקה, מספרים עד כמה הם קרובים לפינוי מבתיהם. הם מספרים על אובדן העבודה, הפיגור בתשלום המשכנתא וההודעה מבית המשפט על הפינוי המתקרב. הוותיקים ב"פלטפורמה לקורבנות משכנתא" אומרים כי החדשים ככל הנראה יאבדו את ביתם, אך באותה הנשימה מסיפים כי הם מספקים ייעוץ משפטי ופסיכולוגי לאנשים שמוכנים לעבור מהבית בתמורה לויתור על שארית ההלוואה. חברי הפלטפורמה מתכנסים פעם בשבוע או ניגשים יחד לבנקים כדי להגיש בקשות לוויתור על החוב שלהם.
פינויי דירות, המתרחשים בקצב של כ-200 ליום, הפכו לסמל של המשבר הכלכלי בן החמש השנים בספרד, שהחל בקריסת שוק הדיור והבנייה והוביל לפיטורים של מיליונים. אך הפלטפורמה הצליחה להשהות עשרות הליכים בששת חודשים האחרונים, באמצעות הפגנות מחוץ לבתים מעוקלים ועל ידי סיוע במשא ומתן של בעלי הבתים מול הבנקים שלהם.
קל יותר לקנות מאשר לשכור
רבים ממשתתפי הפגישות הם אקוודורים שהיגרו לספרד בשנות ה-90 ובתחילת שנות ה-2000 כדי לעבוד בענף הבניין. פטריסיה טאפיה (28) קיבלה הודעת פינוי בפברואר האחרון, אחרי ארבע שנים בהם לא שילמה את המשכנתא שלה. אך כשהגיעו נציגי הבנק ובית המשפט, כ-100 מפגינים חיכו מחוץ לביתה ושכנעו אותם לתת לה ארכה של 45 יום. היא מקווה בזמן הזה לקבל הטבות חדשות עליהן הוחלט לאחרונה.
רפאל מיוראל, עורך דין שמסייע ללווים, אומר כי בנקי ההשקעות פנו לקהילה האקוודורית, שצמחה במהלך תקופת השגשוג למיעוט השלישי בגודלו בספרד אחרי הרומנים והמרוקאים, עם 400 אלף איש. בתחילת שנות ה-2000, למהגרים רבים היה קל יותר לקנות מאשר לשכור. בעלי בתים דרשו מקדמה של חצי שנה עד שנה מראש בשכירת דירה, לעומת בנקים שהציעו משכנתאות ללא מקדמה כלל. מהגרים רבים היו צריכים להראות בעלות על בתים כדי לשפר את הסיכויים להביא את שאר חברי המשפחה מדרום אמריקה.
משכנתאות כמו לחמניות
טאפיה מספרת כי מהכנסה של 3,600 אירו לה ולבן זוגה לשעבר, היא צנחה ל-400 אירו של דמי אבטלה. כל זאת על משכנתא של 285 אלף אירו. כל עוד הבנק לא יצליח למכור את הבית, היא תהיה חייבת להשלים את מלוא ההלוואה. אם הבנק יצליח למכור את הבית, ברמת המחירים הנמוכה להחריד של התקופה הנוכחית, טאפיה תהיה חייבת להשלים רק את ההפרש שעדיין לא שילמה. "אני מקווה שהם יוותרו לי על החוב. מדובר בנטל בלתי אפשרי", היא אומרת.
הבנקים, שחילקו משכנתאות כמו לחמניות, מצאו את עצמם עם מיליארדי אירו של חובות אבודים, וחמישה בנקים ספרדיים כבר נאלצו לקבל תוכניות חילוץ מהממשלה. רבים מבקרים את הקלות בה ניתנו המשכנתאות, והדרכים למשוך את המהגרים התמימים.
לדברי קרלוס באנוס, ראש איגוד קורבנות המשכנתאות (AFES) המסייע לאנשים לשאת ותת עם הבנקים שלהם, אומר כי חוק חדש שיאפשר לאנשים לתת את המפתח לדירה לבנק ללא קנסות, עלול לעורר גל מסוכן של פיגורים בתשלומים. "הבנקים אשמים במידה רבה, אך גם לרוכשים יש חלק באשמה. אני אומר ללקוחות ללמוד לקח ולעולם לא לקפוץ ראש לתוך חוב עצום".