בצל מחלוקות: פינוי בסיס צה"ל מחיפה יוצא לדרך
מחר תונח בכרמיאל אבן פינה לביה"ס הטכני החדש של חיה"א, שתהיה יריית הפתיחה לפרויקט הלאומי של העברת בסיסי צה"ל מאזורי הביקוש לפריפריה. אך בשלב זה נראה שבעוד בממשלה מתכוננים במרץ להעברת הבסיס, המו"מ על העיסקה לפינויו ממפרץ חיפה, בהיקף של קרוב למיליארד שקל, טרם הסתיים
מחר (ב') ייערך בכרמיאל טקס להנחת אבן הפינה לבית הספר הטכני החדש של חיל האוויר - במעמד נשיא המדינה, שר האוצר וסגנו, שר החינוך ומפקד חיל האוויר. הטקס החגיגי יהיה יריית פתיחה לפרויקט הלאומי של העברת בסיסי צה"ל מאזורי הביקוש במרכזי הערים לפריפריה.
עוד על פינוי בסיסי צה"ל בערוץ הנדל"ן :
- תוך שנה וחצי: שיווק קרקע בצריפין ובתל השומר
- דירה בצריפין או בתל השומר? אל תתחילו לארוז
- קונספציה ביטחונית: המעבר לנגב יפריח השממה
מדובר במהלך חשוב שכל הצדדים המעורבים בו אמורים להרוויח ממנו. צה"ל יפנה את בסיס ההדרכה המרכזי של צוותי הקרקע של חיל האוויר לאתר חדש ונאות יותר, הרחק מהזיהום והצפיפות של מפרץ חיפה; העיר כרמיאל תזכה במוסד חינוכי חשוב, המשכן 1,500 תלמידים, שיגדיל את הכנסות העירייה מארנונה ואת הפעילות הכלכלית בעיר.
הציבור יזכה בכ-500 דונם של פארק ירוק על שפך נחל הקישון, שיתרום לשיקום האזור המזוהם, ונמל חיפה יזכה ב-700 דונם פנויים, שישמשו להרחבת העורף הלוגיסטי שלו ולהגדלת היקף הפעילות שלו.
הפרויקט קודם אישית על ידי שר האוצר, יובל שטייניץ, על מנת לחזק את העיר הגלילית. "אנו רואים בזה פרויקט לאומי לחיזוק כרמיאל", אומר גורם בכיר באוצר. "לחיפה יש אוניברסיטה וטכניון, בתי חולים ונמל ענק. לכרמיאל אין את כל זה. הקמת מסגרת חינוכית ל-1,500 תלמידים בעיר תיתן לה דחיפה משמעותית מבחינה חברתית-כלכלית".
בשלב זה, נראה כי נשיא המדינה יברך מחר על מהלך לא מוגמר. בממשלה מתכוננים במרץ להעברת הבסיס העצום לכרמיאל, בזמן שהמשא ומתן על פינוי הבסיס ממפרץ חיפה עדיין לא הסתיים. מדובר בעסקה משולבת, בהיקף של קרוב למיליארד שקל, שבה חברת נמלי ישראל (חנ"י) מממנת את מחצית העיסקה, ומשרד האוצר ומינהל מקרקעי ישראל מממנים את המחצית השנייה.
הסכום שתשלם חנ"י (המשקף את עלות הקרקע בלבד) יעבור לתקציב הביטחון ויממן את הקמת בית הספר בכרמיאל. המחצית שישלמו האוצר והמינהל משקפת את עלות הפינוי של הבסיס הצבאי. בנוסף, ובתמורה לזכות להשתמש באדמות מדינה בהיקף משמעותי לצרכיה, תתחייב חנ"י לבצע החלפת שטחים עם המינהל ולהעביר שטח של כ-500 דונם לחופי הקישון לטובת הקמת "פארק הקישון".
ההכרעה - בשבועות הקרובים
בשלב זה עדיין קיימים פערים בין הצדדים בסוגיות כגון מועד העברת הכספים למשרד הביטחון, השימוש בכספים שיועברו והמהלך להקמת פארק הקישון. ללא הסכמה במשא ומתן, טקס הנחת אבן הפינה מיותר. בית הספר הטכני, על 1,500 תלמידיו, לא יעבור לשום מקום.
אם התקבולים על הקרקע לא יספיקו למימון המעבר, תתחלק העלות הנוספת על פי אותו העיקרון, כאשר האוצר יממן 66% עד לסכום של שני מיליארד שקל והביטחון 34% עד לסכום של מיליארד שקל.
אך החלטה זו אינה רלוונטית לפינוי בית הספר הטכני בחיפה. בפרויקט זה הסכום כולו עובר למשרד הביטחון, וככל שיקבל המשרד יותר עבור הפינוי, כך גדל הסיכוי שתישאר יתרה שבה יוכל להשתמש לצרכים אחרים.
מסיבה זו, המשא ומתן קשה במיוחד וכל צד נאבק על המחיר הסופי בחירוק שיניים. אם משרד הביטחון יוציא על בניית בית הספר החדש בכרמיאל יותר משקיבל עבור הקרקע במפרץ חיפה, ייצא הכסף מתקציבו. אם יקבל המשרד תמורת הקרקע יותר מאשר יוציא על בניית בית הספר החדש – יעברו העודפים לתקציבו.
בנוסף, נותר עדיין להסדיר את חילופי הקרקע שישמשו להקמת פארק הקישון. ההחלטה על חילופי הקרקע טעונה אישור מצד מועצת מינהל מקרקעי ישראל, שתדון בסוגיה במהלך החודש.
כבר מבצעים עסקאות נדל"ן
כל הגורמים המעורבים מסכימים על כך שיש להגיע להסכמה על עסקת הפינוי בחודשיים הקרובים, ולא, לא ניתן יהיה לעמוד בלוח הזמנים של הפרויקט כולו. גורמים במשרד הביטחון ציינו כי הפינוי של בית הספר הטכני מהווה סנונית ראשונה ובגדר בלון ניסוי לתהליך הנרחב והמקיף, של העברת בסיסי צה"ל ממרכז הארץ לנגב, תהליך שצפויות לו השלכות מרחיקות לכת על החברה והכלכלה בישראל.
על השולחן מונחים 19 בסיסים של צה"ל במרכז הארץ, שמתפרסים על אלפי דונמים של קרקעות מדינה באזורי הביקוש, שאותם אמור משרד הביטחון לפנות לטובת שימושים אזרחיים. מולם מונחים מיליארדי שקלים שמשרד הביטחון יקבל בתמורה לפינוי, וישמשו אותו למימון המעבר לפריפריה ולצרכים אחרים.
הפרויקט הענק מעורר עניין רב בחברה הישראלית, וישנם אפילו אלה שהחלו לבצע עסקאות נדל"ן בהסתמך על התקדמותו. ההתפתחויות הקרובות בסוגיית בית הספר הטכני של חיל האוויר ישגרו רמז עבה לכולם, בנוגע למידת הרצינות שיש בכוונות הצדדים להשלים את העברת בסיסי הצבא לנגב.
ההתנהלות סביב ההסכם תוכיח אם הצדדים המעורבים בו, שסוחבים עמם מטען כבד של עימותים מתוקשרים סביב סוגיות של תקציב וסמכויות, מסוגלים לשלב ידיים - ולהשלים את המהלך החיוני לפינוי בסיסי הצבא מהמרכזים העירוניים של המדינה.