רגע לפני ביטול הבחירות: 16 חוקים עברו בשעתיים
ערימה של 40 חוקים המתינה לאישור סופי, ומחציתה אושרה בבהילות בקריאה שנייה ושלישית עד שנודע לח"כים שהכנסת לא מתפזרת, ואין טעם למהר. 10 חוקים כלכליים חצו את קו הגמר - עד שננעלה הישיבה
מרתון חקיקה התנהל אמש אחר חצות במליאת הכנסת לניקוי השולחן, בטרם נודע שהבית לא יוצא לפגרת הבחירות . הצעות החוק המתינו משעות אחר הצהרים לאישורן הסופי. הן עלו להצבעות חפוזות בקריאה שנייה ושלישית באישון לילה בפסק הזמן שבין שלבי החקיקה של החוקים להתפזרות הכנסת והקדמת הבחירות.
- נתניהו הדהים: אין בחירות, אחדות עם מופז וקדימה
החדשות על הקמת ממשלת האחדות, שנרקמה בחשאי כל שעות הערב, פרצו לאולם המליאה כשהשולחן כבר היה נקי מחלק של הערימה שתפחה לתוך הלילה מהצעות חוק נוספות שהיו בצנרת בתור לאישור סופי. לא פחות מ-40 חוקים הצטברו שם מראשית הערב. חלקן נדחו להצבעה במועד אחר כשנודע כי לא יהיו בחירות ואין מה למהר.
16 חוקים חצו את קו הגמר בתוך פחות משעתיים, עד שהוחלט לנעול את הישיבה. בקובץ הזה היו 10 חוקים כלכליים שהתקבלו בקריאה שנייה ושלישית בנושאים הבאים -
* קרטלים יקרים. תיקון בחוק ההגבלים העסקיים, לפי הצעת הממשלה, אשר מחדד את שיני רשות ההגבלים בהחמרת סמכויות האכיפה שלה. לסמכות הקיימת של הגשת תביעות פליליות נוספה הסמכות להטיל עיצומים כספיים - קנסות מנהליים - בהיקף של עד 8% מהמחזור הכספי השנתי של התאגיד שעבר על החוק שאיננו עולה על תקרה של 24 מיליון שקל. הליך העיצומים יהיה קצר ופשוט בסמכות הממונה לעומת ההליך הפלילי הממושך והמסורבל באמצעות בית הדין להגבלים.
* שקיפות במקרקעין. תיקון מהפכני בחוק רשות מקרקעי ישראל, לפי הצעת ח"כ דב חנין (חד"ש) המחייב את הרשות לפרסם את הפרוטוקולים של רוב דיוני מוסדותיה (למעט דיונים בנושאים ביטחוניים רגישים או שהם חסרי עניין לציבור) כדי להבטיח שקיפות מלאה של ההליכים. התיקון ישים קץ לדיונים הסגורים שבהם הוכרעו עניינים הנוגעים לציבור רחב כך שהרמת המסך תאפשר לבעלי העניין מעורבות בהליכים.
* גמלאות מקוצצות. תיקון בחוק הביטוח הלאומי, לפי הצעת ח"כ דוד רותם (ישראל ביתנו) השולל מאזרח או מתושב ישראל (בעל תעודת זהות כחולה) את מחצית סכומי הגמלאות שהוא זכאי להם אם הורשע בעבירות ביטחון חמורות ונגזר עליו עונש מאסר של 10 שנים לפחות עקב פעילות הקשורה בטרור שנעשתה מתוך מניע לאומני. הגמלאות שיקוצצו הן של נפגעי עבודה ותאונות אחרות, דמי אבטלה, קצבאות זקנה ושאירים ותשלומי ביטוח זכויות עובדים בפשיטת רגל.
* הטבות לניצולי השואה. התיקון בחוק הסיוע לנרדפי הנאצים, קובע שקצבאות הביטוח הלאומי המשתלמות לניצולים - קצבת זקנה, פנסיה וקצבת שאירים - לא ייחשבו כהכנסה, ולא ימנעו מהם לקבל את התגמולים המגיעים למי שהם נכים נצרכים או נזקקים, וגם לא ינוכו מתשלומי התגמולים הנוספים. התיקון, לפי הצעת לפי הצעת הח"כים זאב בילסקי (קדימה) וליה שמטוב (ישראל ביתנו), נדרש כמחווה שיעקוף את האיסור על תשלום כפל קצבאות הקיים בחוק הביטוח הלאומי. עלות החוק כ-100 מיליון שקל בשנה.
* צ'קים ללא כיסוי. תיקון חוק הבנקאות, לפי הצעת ח"כ ליה שם-טוב (ישראל ביתנו) המחייב בנקים להודיע לאדם המבקש להצטרף לחשבון קיים, כבעל חשבון או כמיופה כוח, אם נמשכו מהחשבון צ'קים ללא כיסוי במהלך השנה שקדמה למועד הצטרפותו. הדיווח יכלול את מספר הצ'קים והסכומים שהיו הנקובים בהם, ובנוסף את המידע אם בנק ישראל הטיל הגבלות על החשבון או על בעליו ב-3 השנים שקדמו למועד ההצטרפות.
* עמלות בגדול. עוד תיקון בחוק הבנקאות (שירות ללקוח) המחייב בנקים להדפיס את הדו"חות התקופתיים, של גביית עמלות השירותים השונים וכדומה, באותיות שיהיו קריאות לעיניים של לקוחות רבים בעיקר בגילאים המבוגרים. לפי הצעת ח"כ רוברט אילטוב (ישראל ביתנו) בנק ישראל יקבע את גודל האותיות הסביר.
* פיצויים לנוסעים. חוק חדש שיזם אחמד טיבי (תע"ל) יחייב חברות תעופה במתן שירותי סיוע מוגדרים ובתשלום פיצויים לנוסעים שרכשו כרטיסי טיסה, וטיסתם בוטלה או חל בה שינוי מהותי בלוח הזמנים מסיבות שאינן תלויות בנוסע. הסיוע כולל מלון, ארוחות, תקשורת וכו'. הפיצוי יתבטא בהחזר כספי או בכרטיס טיסה חלופי, גם לנוסעים שחל שינוי במעמדם בטיסה בהעברתם למחלקה נחותה או בתנאי הטיסה. החוק מפקיע את מתן השירותים והפיצויים מהרצון הטוב של החברות לגדר חובה ולא מכיר ב"כוח עליון".
* יהלומנים לאור השמש. תיקון שהכניסה הממשלה בחוק לאיסור הלבנת הון הנוגע לסוחרים באבנים יקרות (בעיקר יהלומנים), שעסקאותיהם מתנהלות באנונימיות הנובעת ממסורת של אמון אישי. בחוק החדש מוטלת עליהם חובת דיווח על עסקאות הנעשות במזומנים תוך זיהוי הצדדים לעסקה ורישום הפרטים. התיקון מקביל לחובה קיימת ודומה אשר חלה על חלק ניכר מעסקאות של גורמים פיננסיים. התיקון נכנס בהמלצת גורמים בינלאומיים במסגרת מלחמתם בפשיעה הכלכלית.
* כורים פיראטיים. תיקון שנכנס לחוק המכרות הכולל איסורים ועונשים מרתיעים לצמצום תופעת הסחר בחומרי גלם לבנייה (חצץ, חול וכו') שנכרו ונגרסו במחצבות פיראטיות או בשטחים פתוחים ללא היתר תוך פגיעה בערכי טבע ובסביבה. לפי התיקון, קבלנים שלא יקפידו על רכישת חומרי הבניין ממקור חוקי, צפויים למאסר עד 6 חודשים ולקנס עד 75 אלף שקל. התיקון הוצע ביוזמת ח"כ אורי אריאל (האיחוד הלאומי) ועמותת "ירוק עכשיו".
* מכרזים ללא אפליה. תיקון בחוק חובת המכרזים, לפי הצעת הח"כים דב חנין (חד"ש) וזאב בילסקי (קדימה) שמוסיף את האפליה מטעמי גיל לרשימת האיסורים המופיעים בו, כך שייאסר על עורך מכרז להפלות בין מציעים המתמודדים בו מחמת גילם.
רגע לפני נעילת הישיבה עברה במליאה בקריאה ראשונה הצעת הממשלה לתיקון חוק הגמלאות למשרתי הקבע בצה"ל. התיקון יצמיד למדד את הפנסיה שלהם ויגדיל אותה בתוספת שחיקה בשיעור 5% עד 12% המחייבת לשלם לזכאים את ההפרשים המגיעים לגמלאים למפרע עבור השנים 2008-2011.