אטיאס מעכב את העברת בסיסי צה"ל לנגב
נציגי האוצר והביטחון התייצבו במשרד ראש הממשלה כדי לחתום על הסכם שיתחיל את תהליך הפינוי של 5 בסיסים מרכזיים של צה"ל ממרכז הארץ. ברגע האחרון, טרפד שר השיכון את החתימה על ההסכם. הרקע המשוער: רצונו של אטיאס לקדם מכרזים של דיור מוזל בלי פיקוח של ועדת הכספים
שלב חשוב במהלך להעברת בסיסי צה"ל ממרכז הארץ לנגב , מעוכב ואינו יוצא לפועל בגלל התנגדותו של שר השיכון, אריאל אטיאס . אתמול (ה') נפגשו נציגים ממשרד הביטחון וממשרד האוצר בירושלים כדי לחתום על הסכם ראשוני לפינוי 5 בסיסים מרכזיים של צה"ל במרכז הארץ.
- קונספציה ביטחונית: המעבר לנגב יפריח השממה
- שמחה בנגב: "ניוד הבסיסים - מנוף כלכלי לדרום"
- מתווה אטיאס: מה משתלם יותר, צבא או נישואים?
במסגרת ההסכם, היה אמור האוצר להעביר לתקציב משרד הביטחון סכום של 1.9 מיליארד, כדי לממן את תהליכי התכנון והשיווק של הקרקע, שעליה ניתן לבנות אלפי יחידות דיור במרכז הארץ.
פרטי ההסכם סוכמו לפני שבועיים בשיחות בין האוצר לביטחון, בתיווכו של מנכ"ל משרד ראש הממשלה, הראל לוקר. אתמול, כשהגיעו הצדדים לחתום על ההסכם, נתקלו בסירובו של שר השיכון, אריאל אטיאס, שטוען כי דרוש לו זמן נוסף ללמוד את פרטי ההסכם.
אטיאס, שבתוקף תפקידו מכהן גם כיו"ר מינהל מקרקעי ישראל, יכול לבטל את ההסכם גם לאחר שזה ייחתם, שכן גם לאחר החתימה עליו הוא טעון את אישור מועצת המינהל, שהקרקעות שעליהן יושבים הבסיסים שייכות לה. גורם המקורב למשא ומתן הביע תמיהה הערב, מדוע התעקש השר לעכב את חתימת ההסכם, כשהוא יכול לעכב את יישומו גם לאחר שייחתם.
גורמים שהיו מעורבים בתיווך המשא ומתן מעריכים כי שר השיכון מעכב את ההסכם כקלף מיקוח. אטיאס נמצא במאבק מול משרד ראש הממשלה ומשרד האוצר סביב מכרזי "מחיר למשתכן".
במסגרת שיווק המכרזים הללו, יידרש אטיאס להביא כל הנחה בקרקע לאישור ועדת הכספים של הכנסת, כדי לעמוד על אובדן ההכנסות למדינה והשפעתו על ביצוע התקציב. אטיאס מעוניין להימנע מכך, על מנת שלא לעורר דיון מחודש בסוגיית הקריטריונים למחיר למשתכן.
סוגיה זו הינה רגישה ביותר וכמעט שטרפדה לפני חודשיים את כל המהלך של דיור בר השגה במסגרת יישום מסקנות ועדת טרכטנברג. אטיאס מואשם על ידי גורמים בממשלה ובכנסת כי הקריטריונים במסגרת המכרזים הללו מוטים לטובת האוכלוסייה החרדית.
בלשכת ראש הממשלה אומרים כי נמשכת התכנית להעתקת בסיסי צה"ל לנגב. מהשר אטיאס לא ניתן היה להשיג תגובה.
ממשרד הביטחון נמסר כי העבודות לקידום מעבר צה"ל לנגב נמשכות כמתוכנן. "אין לנו ספק כי ההסכם כפי שסוכם על ידי מנכ"ל משרד ראש הממשלה, משרדי האוצר והביטחון יקויים ככתבו וכלשונו".
מכירת השטחים תניב 6 מיליארד שקל
המהלך לפינוי בסיסי צה"ל ממרכז הארץ הוא אחד הפרויקטים הגדולים של השנים האחרונות. במסגרת המהלך הזה, יפונו בסיסים של צה"ל שיושבים על הקרקעות היקרות והמבוקשות ביותר במדינה ויועברו לאזורים בפריפריה – בעיקר בנגב.העברת כוח האדם המסיבי שמשרת בבסיסים הללו לפריפריה תוביל לזינוק חד בביקוש לנדל"ן ושירותים באותם אזורים, ומנגד תפונה קרקע באזורי הביקוש ליצירת יחידות דיור נוספות.
ההסכם שהיה אמור להיחתם היום נוגע לפינוי של הבסיסים הבאים: תל השומר, צריפין, בסיס בגבעתיים, סירקין שליד פתח תקווה והשלישות המרכזית ברמת גן.
התגמולים ממכירת הקרקע באזורים הללו צפויים לעמוד על סכום של כ-6 מיליארד שקל, שאמור לממן חלק מהעלות של העברת הבסיסים לנגב. יתרת העלות תמומן מתקציב הביטחון ומתקצוב מיוחד שיעניק משרד האוצר.
תהליך פינוי הבסיסים הוא מסובך וייקח זמן רב. מטרת ההסכם היא לקדם את תהליכי הפיתוח לשינוי הייעוד של הקרקע, כדי להגדיל את זכויות הבנייה בה וכך להעלות את שוויה ביום שתפונה ותשווק לבנייה.