שתף קטע נבחר

 

מי שמאמין לא מפחד מסרטים

מחקר שנערך בניסיון לברר אם מתנחלים מפחדים יותר כתוצאה מצפייה בטלוויזיה הסתיים בתוצאות אחרות לגמרי: בעוד שחילונים צופים וחוששים מפשע, דתיים חשים בטוחים יותר

"ככל שדתיים צופים יותר בטלוויזיה הם מפחדים פחות מפשע, וככל שחילונים צופים יותר בטלוויזיה הם מפחדים יותר" - הממצא המפתיע הזה הוא חלק ממחקר שיתפרסם בגיליון הקרוב של כתב העת המדעי היוקרתי Psychological Reports. את המחקר ערכו שני מרצים בבית הספר לתקשורת במרכז האוניברסיטאי אריאל שבשומרון - פרופ' אמיר חצרוני והילה לוינשטיין, שהיא גם דוקטורנטית באוניברסיטת בר-אילן.

 

 

עוד בערוץ היהדות  - קראו:

 

מאז שנות ה-70, חוקרים בעולם ניסו והצליחו להוכיח כי חשיפה ממושכת לטלוויזיה, לאורך שנים, יוצרת באופן קל אך עקבי תפיסת עולם מעוותת בקרב הצופים. תופעה זו כונתה בשם "אפקט הטיפוח" (Cultivation Effect). המונח מבטא את הרעיון כי בכוחה של הטלוויזיה לטפח בקרב צופיה תפיסת עולם אשר מדמה את העולם המציאותי לזה הטלוויזיוני. במלים אחרות, ככל שנצפה יותר בטלוויזיה, ניטה לראות את העולם סביבנו כדומה למוצג על המסך הקטן.

 

בהקשר לפשיעה מצאו מחקרי טיפוח כי צפייה מרובה בטלוויזיה מגבירה במקצת את החשש של הציבור שהוא עומד להיפגע ממעשי פשיעה. כידוע לכל, הן מהדורות חדשות והן סדרות דרמה ומתח מציגות תכנים מרובים הקשורים לפשיעה, לעתים בשיעורים גדולים משמעותית משיעורם האמיתי. מאחר שבחיי היום-יום רובנו לא נפגשים מקרוב עם פשעים חמורים, טוענים המחקרים כי לאחר צפייה ממושכת הופכת הטלוויזיה עבור הצופים למקור מידע משמעותי בנוגע לנושאים אלו. לפיכך, צופים "כבדים" נוטים לאמוד את שיעורי הפשיעה במציאות כדומים יותר לשיעוריהם על המרקע מאשר לשיעורם האמיתיים. בנוסף, נמצא כי הם נוטים להעריך את סיכויהם ליפול קרבנות לפשיעה כגדולים יותר באופן מובהק מאשר צופים "קלים".

 

אך מה לגבי צופים מאוכלוסיות שונות? האם האפקט חל על כולם באותו האופן? מי שיזם את המחקר הישראלי בנושא הוא מרכז הפיתוח לאזור שומרון במשרד המדע. בבסיס המחקר עמד הרצון לבדוק האם תושבי השומרון, שחיים באזור מתוח מבחינה ביטחונית, חשים יותר פחד בעקבות צפייה בטלוויזיה. לצורך השוואה נבחרו להשתתף במחקר גם דתיים וחילוניים, המתגוררים בחיפה ובקרית שמואל, שמאפייניהם הסוציו-אקונומיים דומים למתיישבים מהשומרון.

 

בצורה משעשעת למדי המחקר נגדע באיבו, מאחר שעורכי המחקר לא השיגו מספיק מתנחלים שבביתם טלוויזיה. אבל הנתונים שנאספו מ-778 תושבי הצפון, שצפו בערוצים 2 ו-10 בשעות הפריים טיים של תחילת שנת 2009, היו בלתי צפויים.

 

התברר כי בקרב הצופים החילונים קיים קשר מסוים בין צפייה בטלוויזיה ובין פחד ליפול קורבן לפשע. אצל הדתיים אובחן מצב המכונה בעגה המקצועית "טיפוח-נגד" (Counter-Cultivation) שמשמעותו היא שככל שהם צפו יותר בטלוויזיה, הפחד ליפול קורבן לפשע, כמו גם הערכת השכיחות של פשיעה, הפכו דווקא לנמוכים יותר.

 

כמו לצפות בקרקס

פרופ' חצרוני: "במחקר הזה חיפשתי מטבע - וגיליתי אוצר זהב. אני מודה, נתוני המחקר הפתיעו והדהימו אותי. בגלל שלדת יש השפעה חזקה על האדם, ומכיוון שלדתיים יש רשת חברתית ותמיכה, ההשערה הראשונית שלי הייתה שטלוויזיה תשפיע על דתיים פחות מאשר על חילונים, אבל הנתונים במחקר חשפו מצב שגם הם מושפעים - אבל באופן הפוך לחלוטין.

 

"המחקר הזה חשף תופעה ייחודית, שמעולם לא התגלתה במחקר קודם בעולם, ואני אומר את בוודאות. הנתונים הם חד-משמעיים. אני מעריך כי כאשר דתיים צופים בטלוויזיה, הם מסתכלים על מקרי הפשע כפי שאדם צופה בקרקס, בשל האמונה שפשיעה שכזו לא מתרחשת בסביבה שלהם. לכן - הפחד שלהם פוחת. לעומת זאת, כאשר חילונים רואים פשעים בטלוויזיה, הדבר נראה להם אותנטי. עבורם סדרות הטלוויזיה נראות כחיקוי של המציאות ולכן אצלם הפחד מתגבר במקצת".

 

לוינשטיין מוסיפה כי "טיפוח-נגד" הוא נדיר יחסית. "אפקט הטיפוח, אף כי עורר עליו ביקורות מסוגים שונים לאורך השנים, נמצא כיציב במחקרי-על שבחנו עשורים של מחקר. טיפוח הנגד שנמצא במחקר הנוכחי הוא נדיר ביותר. אני אישית מכירה מחקר אחד בלבד שמצא תופעה דומה יחסית בקרב ילדים המשחקים במשחקי וידאו אלימים.

 

"בשל נדירות התופעה, סביר שהממצאים הנוכחיים משקפים סיטואציה ייחודית. מאחר שדת הייתה המאפיין המרכזי שהבחין בין שתי קבוצות המדגם, סביר שמאפייני אורח החיים הדתי – אשר שונים משמעותית מאלו המשודרים בטלוויזיה הישראלית – הם שמסבירים את הממצאים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: index open
פוחדים יותר
צילום: index open
פרופ' אמיר חצרוני
צילום: קתרז'ינה מרקביץ
מומלצים