שתף קטע נבחר
 

שקר היופי: כך תגלו ליקויים בדירה משופצת

כשמוכרים דירה רוצים למקסם את הפוטנציאל שלה כדי להרוויח עוד קצת - ומשפצים. הבעיה: הקונה לא יכול לראות אם מאחורי התיקון הקוסמטי מסתתרים ליקויים חמורים ומשלם על כך מחיר גבוה. איך נגלה אם בדירה יש בעיות? הנה כמה כללים חשובים

אין מוכר דירה שלא רוצה למקסם את פוטנציאל המכירה ולגרוף עוד כמה שקלים. הדרך הפשוטה ביותר לעשות זאת היא ביצוע "שיפוצון" בדירה טרם העמדתה למכירה: סתימה של כל הסדקים ותיקון הליקויים החיצוניים, שקופצים מיד לעין ומחבלים בהתרשמותו של הקונה המיוחל.

 

כתבות נוספות בנושא ליקויי בנייה בערוץ הנדל"ן :

 

אולם במקרים רבים מדובר בהולכת שולל של הקונה, שכן התיקון הקוסמטי העלים את ביטויה החיצוני של הבעיה - שעדיין נותרה ואף צפויה להתגלות לקונה רק לאחר רכישת הדירה. ובאמת, רבים מרוכשי דירות יד שנייה מגלים לאחר כניסתם לדירה בעיות וליקויים שלא ידעו עליהם לפני שחתמו על חוזה הרכישה. שיעור ניכר מהבעיות שהתגלו קשורות באופן ישיר לליקויי בנייה.

 

על מנת להימנע ממצב מצער זה, מומלץ לבצע שורת בדיקות מקדמיות, אפילו ללא הסתייעות האיש מקצוע. בדיקות אלה אמנם קלות לביצוע, אולם רבים אינם מבצעים אותן.

 

אל תתביישו: הרימו את מכסה הניקוז של האסלה

אין ספק שהברז במקלחת נראה חדש וזרימת המים נהדרת. ואולם, קיים סיכוי בלתי מבוטל כי מערכת הביוב לא מתפקדת כיאות - וזו רק שאלה של זמן עד שתמצאו את עצמכם נאלצים לקבל הצעות מחיר מאינסטלטורים לצורך תיקון או החלפה של המערכת.

 

לרוב הסתימות או ההצפות נוצרות כתוצאה מתחזוקה לקויה של מערכות צנרת השופכין, או נובעות מצנרת שנסדקה בשל בלאי טבעי. כך או אחרת, לעתים מדובר בהוצאה כספית נכבדת לצורך תיקון הליקוי, שכרוכה בגרימת אי נחת.

 

על כן, במעמד בדיקת הדירה כדאי להרים את קופסת הביקורת של חור הניקוז ולפתוח את ברז המים, רצוי מספר ברזים במקביל, ולבחון את קצב זרימת המים. לעתים הבעיה תיפתר באמצעות פתיחת סתימה ותו לו; אולם ייתכן, כאמור, שמדובר בבעיה מהותית. כמו כן כדאי לא להתבייש, להרים גם את מכסה הניקוז של האסלה ולבצע את הבדיקה.

 

בצעו בדיקה לגבי לחץ המים בדירה

ירידה דרסטית בלחץ זרימת המים בעת פתיחה של כמה ברזים במקביל יכולה להעיד על בעיה מהותית בצנרת. אל תפטרו את עצמכם בפתיחה של ברז בודד בכל פעם: פתחו מספר ברזים במקביל. רק כך תוכלו להתרשם אם קיימת בעיה של ירידה בלחץ המים.

 

לגמו מהמים בברז הדירה

צנרת חלודה או רקובה מעניקה למים טעם לוואי, שניתן בהחלט להרגישו. לכן כדאי לכם לפתוח את הברז וללגום מהמים. אם יתברר כי למים יש טעם של חלודה או שהם יוצרים תחושה של כובד בחיך, ייתכן כי יש בעיה בצנרת.

 

אמנם איכות המים מושפעת משורה של אלמנטים שאינם קשורים לתחזוקת הצנרת בדירה, אך אם יצא לכם לשתות מים מברזים בדירות אחרות בעיר שבה ממוקמת הדירה - קיים בסיס להשוואה.

 

בדקו את חשבונות המים של המוכר

כדאי לסגור את כל הברזים ולגשת לשעון המים הדירתי על מנת לוודא שהוא אינו מסתובב. במקרים רבים, למרות סגירת כל הברזים, סיבובו של שעון המים מעיד על בעיה בצנרת.

 

כמו כן, מומלץ בקש מהמוכר שימציא בפניכם את חשבונות המים מהשנה האחרונה, כדי שתוכלו להתרשם מגובהם, תוך השוואה לחשבונות של תא משפחתי זהה בגודלו. אם החשבונות המשולמים על ידי המוכר חורגים באופן ניכר, ייתכן שמדובר בנזילה הגורמת לכך.

 

צרו עומס מכוון על מערכת החשמל

השקעים והמתגים נראים נהדר, אבל אל תלכו שולל: ייתכן בהחלט שקיימת בעיה באספקת החשמל. על כן, ראשית יש לבדוק את כל השקעים בדירה באמצעות מברג "טסטר" ולוודא זרימת חשמל.

 

לאחר מכן מומלץ ליצור עומס על מערכת החשמל על ידי הדלקה של שורת מכשירים זוללי אנרגיה כגון מזגן, מכונת כביסה, תנורים וכו'. אם יתברר שהמערכת אינה עומדת בעומס, ייתכן שיש לבצע תיקון או שדרוג של מערכת החשמל - פעולה שגם היא כרוכה בהוצאה כספית שיכולה להגיע לאלפי שקלים.

 

הקישו על החרסינות באמבטיה

מתסכל מאוד למצוא את עצמכם קודחים חור בקיר חדר האמבטיה כדי לתלות מראה, ובו בעת לחזות באריחי הקרמיקה נושרים ארצה. כיצד זה ייתכן? הרי חדר האמבטיה מורק ונדמה היה כי אין בו כל ליקוי. לעתים הסדקים בין האריחים קטנים מאוד וקשה להבחין בהם אם לא מחפשים אותם עם זכוכית מגדלת. הבעיה היא שהטיט מושם ביו האריחים בצורה לא מקצועית או שלא הושם די מלט.

 

במקרים אחרים, אף שהקונה איתר את הסדק מבעוד מועד, הוא נענה על ידי בעל הדירה כי מדובר בבעיה קלה. אך בפועל מתברר שמאוחר מדי ומקור הבעיה היא רטיבות שנגרמה בשל בעיית צנרת או חדירת מים מקירות חיצוניים. האמצעי הזמין ביותר שבו ניתן להשתמש כדי לבחון זאת הוא כלי כהה כלשהו, שבאמצעותו יש להקיש בעדינות על החרסינות על מנת לברר אם נשמע קול חלול שמעיד על קיומו של נתק.

 

האמנם הסדקים נעלמו?

אין ספק שהדירה נצבעה כיאות ולא נראה כל סדק, אף לא הקטן שבקטנים - אולם אין להסתפק בכך. פיתרון קוסמטי של הבעיה הוא פיתרון חלקי, וייתכן מאוד שהסדק החבוי לעין יאפשר חדירת מים, או במקרה הגרוע יותר - יהווה אינדיקציה לליקוי בקונסטרוקציה של הדירה.

 

אי לכך, כדאי לכם לבחון היטב את קירותיו החיצוניים של המבנה, שכן לרוב קיומם של סדקים אלו בקירות מעיד על קיומם של סדקים בקירותיו הפנימיים של הבניין ושל הדירה.

 

סכנה: רצפה משופעת

ריצוף שהונח ברשלנות יכול לגרום ליצירת רצפה משופעת, ובדיקה יסודית של העניין יכולה להיעשות רק באמצעות מכשירים מקצועיים כגון פלס. לצד זאת, הרוכש יכול לבחון אם קיימים שקעים בין הפאנלים לרצפה או אם קיימים מרווחים משתנים והפרשים בין אריח לאריח. מלבד הליקוי הקוסמטי, הדבר יכול להוות אינדיקציה לרצפה משופעת.

 

איתור רטיבות: עבודת בילוש

רטיבויות שכלואות בקירות ומתחת לריצוף נוצרות לא אחת כתוצאה מצנרת ישנה ודולפת, או בשל איטום לקוי בחדרים "רטובים". עדות מהימנה לכך היא קילופי צבע מעל הפאנלים או ריקבון במשקופי הדלתות. הבעיה היא שללא מכשיר רטיבות כגון מד לחות, כמעט בלתי אפשרי לגלות סימני רטיבות - במיוחד אם נעשתה עבודת צבע טובה. אולם מעת לעת אנו נתקלים בעבודות שנעשו בחופזה וברשלנות והשאירו עדויות לכך.

 

הכותב הוא מהנדס בניין ומנכ"ל חברת הדס ביקורת מבנים, המתמחה בנושאי בדק בית וביקורות ליקויי בנייה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נחום אטליס
ליקויי בנייה נדלן נדל"ן
צילום: נחום אטליס
מומלצים