התוכנית להוזלת הסלולאריים: היצע הדגמים יגדל
מנכ"ל משרד התקשורת הודיע כי התקנות להוזלת מחירי המכשירים הסלולרים גם יגדילו את היצע הדגמים. הנחת העבודה: הגדלת ההיצע והירידה במחירים מיועדת למגזר צרכנים רחב, שמעוניין בדגמים פחות משוכללים
תקנות חדשות שיביאו להוזלה ניכרת במחירי המכשירים הסלולרים המיובאים, יובאו בחודש הקרוב לאישור ועדת הכלכלה בידי שר התקשורת משה כחלון. מנכ"ל המשרד, עדן בר-טל, הודיע על כך היום (ד') לוועדה בדיון מעקב על אחרי התקדמות התחרות בשוק הסלולרי.
- מהפכת הסלולר: החברות יעלו מחיר בעתיד?
רמי לוי: 34% זינוק בהכנסות; 56 אלף מנויי סלולר
לקוחות גולן טלקום: "עדיין לא מצליחים להתנייד"
בר-טל ציין שפתיחת השוק תחול בעיקר על מכשירים מדגמים אירופיים, שתואמים לרשת הישראלית. "התועלת לציבור תהיה מעבר לירידה במחיר המכשירים, בהגדלת ההיצע לדגמים שיהיו לפי הטעם והכיס של הצרכן", אמר המנכ"ל.
בר-טל הוסיף שהנטייה של רוב צרכני הסלולר כיום, היא לדגמים המשוכללים ביותר. במשרד מניחים שהגדלת ההיצע והירידה במחירים תספק מגזר רחב של צרכנים, שמעוניינים בדגמים פחות משוכללים בהתאם לאמצעים שעומדים לרשותם.
הוא הדגיש כי מדיניות המשרד בפתיחת השוק תתבטא גם בפיקוח בשטח על מניעת שיווק מכשירים מדגמים שיבואם לא הותר, במקום לחסום אותם בכניסה לארץ.
מתקשים לגייס כוח אדם
בתשובה לשאלת היו"ר ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד), האם התפתחות התחרות מסכנת את המפעילים הוותיקים ובעיקר את פרנסת עובדיהן, אמר המנכ"ל כי המשרד לא מקל ראש באפשרות של פיטורי עובדים. עם זאת הוא ציין, כי מדובר בתעסוקת יתר שהתפתחה הודות לרווחי החברות, שניצלו ציבור לקוחות רחב שהיה חסר כוח מיקוח ולא היה בקי בפרטי החוזים שנאלצו לחתום עם החברות.
עם זאת, הנחת העבודה של משרד התקשורת היא שמספר המועסקים בשוק שמתנהל ביעילות בתנאי תחרות - גבוה יותר מאשר בתנאי מונופול, שבהם הציבור משלם את המחיר בחשבונות יקרים. בר-טל ציין כי אל מול החששות מפיטורי עובדים מתברר, כי המפעילים החדשים כמו חברת גולן, מתקשים לגייס את כוח האדם הדרוש להם, כך שהוא מעריך בסופו של דבר, כי "התעסוקה גם בשוק התקשורת תהיה גבוהה יותר".
המנכ"ל הדגיש בהקשר זה, כי המשרד הידק את הפיקוח על המפעילים השונים כדי לחסום כל ניסיון לפגוע בתחרות. הוא ציין מקרה בו אולץ המשרד להתערב, כשרק נודע לו על חברה שיוזמת מהלך אשר עלול לפגוע בתחרות, אך לא גילה פרטים במי ובמה מדובר.
"התערבנו לפני שהתקבלה תלונה, רק על סמך החשד שהובא לידיעתנו", סיפר, "הזהרנו את החברה שהיא עלולה להסתבך בעבירה קשה אשר מיצוי הדין בגללה הוא ודאי וכואב". לדבריו, החברה נסוגה מהצעד המתוכנן.
"השוק אינו קפוא"
בתשובה לשאלה לאן מתפתח שוק הסלולר, אמר בר-טל: "יש לו אופק כלכלי רחב. השוק איננו קפוא. השיחות והאסמסים אינם העתיד, אלא כמויות התוכן ואיכותו. ההרחבה לא תהיה לפי גודל האוכלוסייה אלא לפי התפתחות הטכנולוגיה בהוספת שירותים".
לדבריו, בתנאים אלה תהיה הצדקה כלכלית למפעילים הוירטואליים, למרות כניסת המפעילים החדשים (גולן והוט-מוביל). אמנם בטווח קצר לוירטואליות אולי תהיה בעיה - אבל החברות הותיקות בעלות התשתית יראו יתרון בוירטואליות הניזונות מהתשתיות שלהן.
"אנחנו מעריכים כי לגדולות הוותיקות, כלי תחרותי עם המפעילים החדשים, בכך שיסייעו להן לספק חבילות שירותים לצרכנים רגישים למחירי השירותים", אמר. "קשה אמנם לקבוע היום אם יש או אין להן מקום במבנה החדש ואם האויב של אתמול יהיה הידיד של מחר. אבל נראה לנו שגם בחברות הגדולות רואים בחיוב את השינוי המבני בהיבט התחרותי שיספק מענה לצרכים הכלכליים של מגזר צרכנים לא מבוטל".
באשר לשאלה האם המחיר שהמפעילים החדשים יגבו בעתיד נוכח עלות השקעותיהם, יישארו זולים כמו מחירי הפתיחה, אמר מנכ"ל המשרד כי המדינה לא יכולה אמנם לערוב למחיר עתידי, "אבל נראה כי ככל שמספר המתחרים גדול יותר, הסיכוי להעלות מחירי נמוך יותר מחשש לאובדן לקוחות", ציין. "גם מסיבה זו המפעילים הוירטואליים חשובים לשוק, כביטוח נגד העלאת מחירים של החברות המתחרות".
בתשובה לשאלה נוספת של היו"ר שאמה-הכהן, הזהיר בר-טל כי האיום על התפתחות השוק הסלולרי להעברת מידע בהיקפים גדולים, נשקף מהקשיים הביורוקרטים הקיימים לפיתוח התשתיות, בעיקר עקב הצורך להרבות באנטנות. "אם הבעיה לא תיפתר, נלך אחורה בנסיגה משמעותית", אמר. "היתרי ההקמה הם עדיין לפי חוקי תכנון ובנייה ישנים ומגוחכים, שלא יודעים איך לאכול את התקשורת הסלולרית".
עוד הדגיש בר-טל, כי "נדרשים מסלולי רישוי מהירים" ושהוא סיכם עם המנהלת החדשה של מנהל התכנון במשרד הפנים, רינת שוורץ, על התקשרות עם חברת יעוץ חיצונית שתפתח מודל חדש של טכנולוגיה מתקדמת, שיענה גם על דרישות משרדי הבריאות והגנת הסביבה. הפרט הלא ידוע בציבור לדבריו, הוא שדווקא ריבוי אנטנות מוריד את שיעור הקרינה והנזק לבריאות הציבור. "אבל אני חושש מהתערבות גורמים שיבקשו בדמגוגיות לחנוק את החידושים הלא מזיקים ובכך לתקוע את כלכלת ישראל".